Etape Gira: Prvič čez tisoč metrov

Etape Gira: Prvič čez tisoč metrov
22.05.2019 AVTOR: DZ, vir: RCS Sport

Na dirki po Italiji je pred kolesarji 12. etapa. Ni ekstremno zahtevna. Bodo pa koesarji prvič prečkali tisoč metrov nadmorske višine.12. etapa eirke po Italiji se bo začela v mestu Cuneo, končala pa po 158 kilometrih v Pinerolu. Etapa ne bo posebej zahtevna, bo pa znanilka precej zahtevnejših preizkušenj. Prvih 20 kilometrov bo ravninskih, potem pa sledi spust in vzpenjanje na Paesano, kjer bo prvi sprint za točk v boju za majico »ciclamino«. Po spustu bo na sporedu dolgo in postopno vzpenjanje vse do Pinerola, kjer bodo kolesarji po 90 kilometrih prečkali ciljno črto.

Le, da bodo tokrat nadaljevali z dirkanjem čez krajši vzpon na San Maurizio, ki ga bodo morali premagati tudi kasneje, tik pred ciljem, vendar takrat z druge strani. Po 117 kilometrih pa bodo kolesarji prišli do vznožja vzpona na Montoso. 1248 metrov visoki vrh bodo dosegli po 126 kilometrih dirkanja. To bo prvi vzpon na letošnji dirki po Italiji, ki bo presegel mejo tisoč metrov nadmorske višine.

Govorimo o skoraj devet kilometrov dolgem klancu s povprečnim naklonom 9,4 %. Po prvih šestih kilometrih vzpenjanja bo sledil odsek s 14-odstotnim naklonom. Od vrha do cilja bo še 42 kilometrov. Sledil bo spust do Cavourja, ravninski del in krajši vzpon na že prej omenjeni San Maurizio. Potem pa samo še dva kilometra spusta do cilja. Govorimo o etapi, v kateri se bodo spomnili na Fausta Coppija in njegov podvig pred 70 leti.

Legendarni Italijan je leta 1949 prvič dobil Giro in Tour v isti sezoni. Izjemno predstavo pa je pripravil v etapi od Cunea do Pinerala. Takrat je bila etapa z 254 kilometri in prelazi, kot so Madeleine, Vars, Izoard, Moginevro in Sestriere precej zahtevnejša. Coppi prav dolgo na napad ni čakal. Podal se je v 192 kilometrov dolg pobeg in velikega tekmeca Gina Bartalija na cilju ugnal za več kot 11 minut. S tem podvigom si je zagotovil zmago na Giru.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ