Etape Gira: Vsega 131 km, a kar pet vzponov

Etape Gira: Vsega 131 km, a kar pet vzponov
25.05.2019 AVTOR: DZ, vir: RCS Sport

Na dirki po Italiji je pred kolesarji nov izredno zahteven dan. 14. etapa. Vsega 131 kilometrov, a kar pet vzponov. Jan Polanc pa spet v rožnatem!

Na dirki po Italiji se bo nadaljeval niz zahtevnih gorskih etap. Po petkovi je zdaj na sporedu vsega 131 kilometrov dolga preizkušnja. Saint Vincent bo gostil start, cilj pa Courmayeur (Skyway Monte Bianco). Vmes pa prave ravnine tokrat ne bo. Kar pet kategoriziranih vzponov. Dva prve, dva druge in zaključni tretje kategorije. Kolesarji se bodo sprva nekoliko spuščali, po sedmih kilometrih pa se bodo pričeli vzpenjati proti vrhu prvega kategoriziranega vzpona na Verrayes.

Klanec je dolg 6,6 km, povprečni naklon pa je osemodstoten. Kolesarji bodo na vrh prišli po 13,5 km dirkanja. Po spustu in 14 kilometrov dolgi ravnini se bo začel vzpon na Verrogne. Ta je dolg kar 13,8 km, povprečni naklon pa znaša 7,1 odstotka. Na 1582 metrov visoki vrh vzpona prve kategorije bodo kolesarji prišli po 51 kilometrih. Po spustu se bodo povzpeli še na Truc d'Arbre. Ta klanec je dolg 8,2 km, povprečni naklon pa je sedemodstoten.

Pod vrhom je še najstrmejši, kar 12-odstoten. Sledil bo spust, razgiban del in po skoraj 95 kilometrih dirkanja se bodo kolesarji pričeli vzpenjati na najtežji vzpon dneva Colle San Carlo. Govorimo o 10,5 km dolgem klancu prve kategorije s kar 9,8-odstotnim povprečnim naklonom. Kolesarji bodo morali premagati kar 1031 metrov nadmorske višine. Na 1951 metrov visoki vrh – to bo najvišja točka te etape – bodo prišli po 106 kilometrih.

Ta klanec bo lahko predstavljal pravo priložnost za napade zares največjih favoritov, ki bodo čutili, da imajo še dovolj moči. Sledil bo 16 kilometrov dolg spust in pet kilometrov dolg vzpon s petodstotnim naklonom do središča v Courmayeurju. Tam pa cilja ne bo. Kolesarji se bodo povzpeli še proti turistični razgledni točki Skyway Monte Bianco. Zanimivo. Tu se je leta 1959 končala predzadnja in obenem odločilna etapa dirke po Italiji.

Po 296 kilometrih dirkanja jo je prepričljivo, z več kot desetimi minutami prendosti pred Jacquesom Anvquetilom dobil Charly Gaul. Kasneje je slavil tudi končno zmago. Drugi je bil Anquetil, tretji pa Ronchini. Tokrat pa bo še drugi dan zapored v rožnati majici blestel Jan Polanc. V upanju, da mu jo uspe obdržati, čeprav mnogi pričakujejo ostre napade vse od začetka. Primož Roglil na drugem mestu zaostaja za 2:25. Na tretje mesto se je zdaj povzpel Ilnur Zakarin. Zaostaja za 2:56.

Skupni vrstni red
1. Jan Polanc (Slo, UAE Team Emirates) 54:28:59 
2. Primož Roglič (Slo, Jumbo Visma) + 2:25
3. Ilnur Zakarin (Rus, Katjuša Alpecin) 2:56
4. Bauke Mollema (Niz, Trek Segafredo) 3:06
5. Vincenzo Nibali (Ita, Bahrain Merida) 4:09
6. Richard Carapaz (Ekv, Movistar) 4:22
7. Rafal Majka (Pol, Bora Hansgrohe) 4:28
8. Mikel Landa (Špa, Movistar) 5:08
123. Grega Bole (Slo, Bahrain Merida) 1:07:41

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ