Etapo odpovedali zaradi snega, snega pa ni!

Etapo odpovedali zaradi snega, snega pa ni!
14.03.2016 AVTOR: D. Z.
Na dirki Tirreno-Adriatico je nedelja namesto v znamenju kraljevske etape minila v znamenju nepričakovanega prostega dneva. Odpoved etape pa je dvignila veliko prahu.

Paolo Slongo preveril razmere ...
Kot smo že pisali, so se organizatorji skupaj z vsemi pristojnimi odločili, da že dan prej odpovejo kraljevsko etapo na dirki Tirreno-Adriatico. Po premaganih štirih kategoriziranih vzponih bi se morali kolesarji povzpeti še na zaključni vzpon na Monte san Vicino. Organizatorji so objavili fotografiji, na katerih je lepo videti ogromno snega na vrhu tega vzpona.

Obenem naj bi bile tudi vremenske napovedi za nedeljo slabe. In tako so sprejeli odločitev o odpovedi etape. Nekateri so nasprotovali, a večina se je z odločitvijo strinjala. Vse do danes. Na to etapo so mnogi kolesarji stavili vse. Tudi Vincenzo Nibali, ki je dirko že dvakrat dobil, zdaj pa so njegove možnosti praktično nične. Glavni trener pri Astani Paolo Slongo je nedeljo izkoristil za poseben izlet oziroma ogled. Z avtomobilom je prevozil ciljni vzpon.

... na zadnjem vzponu ni snega!
Tam pa zgolj sledi snega. Cesta čista, prevozna. Kolesarji bi brez težav prišli na vrh. Zato zdaj še posebej bode v oči dejstvo, da so organizatorji etapo odpovedali že dan prej. Ponavadi kaj takega naredijo pred samim startom ali pa med samo etapo. »Ne razumem vsega. Kar se je zgodilo, je neverjetno in nesprejemljivo. Cesta je čista. Dva kilometra pred ciljem je bilo sedem stopinj celzija. Zdi se, da take odločitve niso sprejeli zaradi skrbi za zdravje in varnost kolesarjev, ampak zato, ker niso vedeli, kako bi na vrh pripeljali ves vozni park in ostale stvari, « je za tuttobiciweb.it dejal Paolo Slongo.

»Na predvidenem cilju smo opazili Raffaeleja Babinija iz RCS Sport, predstavnika CPA Cristiana Salvata in sodnico Rossello Bonfanti z Brunom Cenghialto iz Tinkoffa. Bili so v zadregi in zmedeni. Snega ni. Razočarani smo, saj je bila dirka izkrivljena. BMC bo zmagal in odnesel ogromno pomembnih World Tour točk, « je še dodal Slongo. Vincenzo Nibali je na twitterju objavil tudi dva posnetka, ki ju je naredil Slongo, obenem pa zapisal: »Današnji cilj. Zdrava kmečka pamet vedno prevlada. Žal mi je za ljudi, ki imajo radi ta šport. «

Se bo Nibali odpovedal Giru?
Slongo je šel celo še dlje. Vincenzo Nibali bo letos poskušal dobiti italijanski Giro. Očitno pa se lahko zdaj tudi kaj spremeni: »Če se bo vedno, ko bomo pričakovali slabo vreme, zgodilo kaj podobnega, bomo spremenili naše načrte. Na Giru so v programu trije ciljni vzponi. Ne moremo si privoščiti, da bi Nibali vse stavil na to dirko, potem pa tam ne bi mogel pokazati vsega, kar zna. Pretehtali bomo idejo, da bi Vincenzo raje vse stavil na Tour, in ne na Giro. Načrtovali smo, da bi kapetan na Touru bil Aru, vendar ne bi bilo nobenih težav, če bi tam nastopil tudi Vincenzo. To je nekaj, na kar bomo pozorni. Vincenzo je odličen hribolazec in ne bi bilo prav, da bi mu potem odpovedali kakšno izmed etap. Kar se je zgodilo tukaj, se lahko zgodi tudi na Giru. To pa bi ogrozilo vse naše načrte za to sezono. «

Ne sicer tako drastično, pa vseeno, so se na vse skupaj odzvali nekateri drugi. »Ta dirka je bila moj prvi cilj prvega dela sezone. Prvi del dirke sem se boril. V zadnjih dveh dneh sem tvegal življenje. Zato sem zdaj zelo žalosten, da so odpovedali etapo, « je dejal Adam Yates. Predvsem na očitke Paola Slonga in Vincenza Nibalija pa se je odzval tudi direktor dirke Mauro Vegni. Nibalija spoštujem, je dejal, a mora tudi razumeti, da ne gre zgolj zanj:

"Iz spoštovanja do kolesarjev "
»Resnica je v tem, da nas odpoved etape prekleto veliko stane. Tako z vidika spektakla kot z vidika dohodkov. Zaradi izgube televizijskih pravic, zaradi izgube denarja, ker nismo prišli na cilj. Vsega skupaj se je nabralo okrog 250 tisoč evrov. Seveda bi se temu tudi mi radi izognili, če bi se le lahko. Zato ne razumemo, zakaj so nas ljudje kritizirali. Etapo bi radi izpeljali, a tokrat to preprosto ni bilo mogoče. « Vegni je poudaril, da je bila predvsem vremenska napoved zelo slaba. Ohladilo naj bi se za vsaj pet stopinj, snežilo pa naj bi na sedemsto metrih nadmorske višine.

»V takih razmerah etape ne bi mogli izpeljati. Ne ciljnega vzpona ne plana B. Raje, kot da bi kolesarje ustavljali med etapo, smo se odločili, da odpovemo etapo. Tudi iz spoštovanja do kolesarjev. Fotografije, ki smo jih objavili včeraj so pokazale pravo stanje na cilju. Ponoči pa se ni ohladilo in tako snega ni več. A odločitev smo morali sprejeti že včeraj. Do nedelje nismo mogli čakati. Lokalne oblasti so namreč morale poskrbeti za več sto prostovoljnih delavcev in policistov na trasi. Pri takih stvareh ne moreš improvizirati ali pa si kar naenkrat izmisliti novo traso, « je še pojasnil Vegni.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ