Ewan še drugič dobil sprint na Giru

Ewan še drugič dobil sprint na Giru
22.05.2019 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Caleb Ewan je dobil novo (pre)dolgo ravninsko etapo na dirki po Italiji. To je njegova druga zmaga na letošnjem Giru in skupno tretja. Valerio Conti ubranil 1:50 prednosti pred Primožem Rogličem.

Na dirki po Italiji je za kolesarji nova nadvse dolga in ravninska etapa. 11. Etapa se je začela v Carpiju, po 221 kilometrih pa je cilj gostil Novi Ligure. V včerajšnji etapi so morali kolesarji premagati vsega 155 metrov nadmorske višine, v tej pa le nekoliko več. Kljub vsemu je bila tudi to povsem ravninska etapa z rahlim vzpenjanjem v zadnjih kilometrih.

Valerio Agnoli je etapo začel v rožnati majici in že vnaprej je bilo jasno, da bo Italijan majico obdržal, obenem pa tudi ekipi UAE Team Emirates ni bilo treba opraviti preveč dela. Etapa je potekala po pričakovanjih. Takoj po startu je napadla trojica kolesarjev. To so bili predstavniki italijanskih prokontinentalnih ekip: Marco Frapporti (Androni-Giocattoli-Sidermec), Mirco Maestri (Bardiani-CSF) in Damiano Cima (Nippo-Fantini-Faizanè).

Hitro, že po 12 kilometrih so si privozili pet minut prednosti. V glavnini so se tako morali organizirati in v lovu na ubežnike so se organizirale sprinterske ekipe. Pred prvim izmed dveh letečih ciljev slabih 70 kilometrov pred ciljem je razlika znašla vsega 2:30. 25 kilometrov pred ciljem je bilo pobega konec, presenetljivo pa se je potem glavnina ustavila. Pravo resnejšo akcijo je izpeljal Christian Knees, ki je napadel štiri kilometre pred ciljem.

V zadnjem kilometru so vajeti v roke prevzeli kolesarji Groupame FDJ. Sledilo je pospeševanje moštva Bora Hansgrohe in prvi je sprint začel včerajšnji osmoljenec Pascal Ackermann. Vendar pa je še pred ciljno črto izgubil moč in hitrost. Caleb Ewan je vse odpeljal popolno in se je lahko veselil nove zmage, že druge na letošnji dirki po Italiji. Drugi je bil Arnaud Demare, tretji pa Pascal Ackermann. Slovencev ni bilo v ospredju.

Demare je po zaslugi sprinta na prvem letečem cilju in po zaslugi drugega mesta prevzel vodstvo v točkovanju za najboljšega po točkah, ki jo je do zdaj nosil Pascal Acerkmann. Francoz ima 194 točk, Ackermann 183 in Ewan 159. Vse ostalo je nespremenjeno. Conti je ohranil 1:50 prednosti pred Rogličem in 2:21 pred najboljšim med mladimi Petersom. Polanc je 23. Na gorskih ciljih je največ točk, 32 zbral Giulio Ciccone. Deset manj jih ima Roglič na drugem mestu.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ