Favoriti tesno skupaj, sprememba na vrh

Favoriti tesno skupaj, sprememba na vrh
17.05.2016 AVTOR: D. Z.
Giro. Zahtevna etapa 21-letnemu 'novincu' Giuliu Cicconeju. Slovencev ni bilo v ospredju. V rožnati majici zdaj Bob Jungels.

Po dnevu odmora zahtevna etapa
Na dirki po Italiji je za kolesarji 10. etapa. Po drugem dnevu premora so morali kolesarji premagati kar štiri kategorizirane vzpone. Vse skupaj se je začelo v Campi Bisenziu. Po 219 kilometrih pa je cilj gostila Sestola. To je bila etapa s ciljnim vzponom. Trije vzponi so bili tretje kategorije in eden prve.

Že takoj po 20 kilometrih so se povzpeli na vzpon Collina, potem je sledil vzpon na Pietracoloro. In še zahteven zaključek. Na 186 kilometru se je začel vzpon prve kategorije na Pian del Falco. Govorimo o 16 km dolgem vzponu, najtežji odsek je prav zaključni. Povprečni naklon zadnjih treh kilometrov znaša 8,9 odstotkov. Kilometer pred ciljem je bil najstrmejši odsek. Naklon tam znaša kar 13 %. Na vrh 1352 metrov visokega prelaza so kolesarji prišli po 203 kilometrih dirkanja.

Odstop Mikela Lande
Sledil je spust in zaključni vzpon tretje kategorije na 998 metrov visoko Sestolo. Ta vzpon je bil dolg 7,4 km, povprečni naklon pa je 5-odstoten. Majico vodilnega v skupnem seštevku je branil Gianluca Brambilla. Na startu so bili še vsi štirje Slovenci: Matej Mohorič, Luka Mezgec, Primož Roglič in Grega Bole. Najprej šok za enega izmed favoritov.

Že na prvem vzponu je stik z glavnino izgubil Mikel Landa. Lani tretji v skupnem seštevku je kasneje odstopil. Prvi nevarnejši napad je izvedel Giovanni Visconti. Pridružila sta se mu še Przemylsaw Niemiec in Nicola Boem. Na drugem vzponu sta se v lov podala še Tim Wellens in Damiano Cunego. Šele na spustu s tega vzpona – tudi na vrh tega je prvi prišel Giovanni Visconti – se je izoblikovala prava ubežna skupina.

Preidler najbolj aktiven
Sestavljali so jo Damiano Cunego (Nippo Vini Fantini), Guillaume Bonnafond (AG2R-La Mondiale), Stefano Pirazzi (Bardiani CSF), Giulio Ciccone (Bardiani CSF), Darwin Atapuma (BMC), Nate Brown (Cannondale), Georg Preidler (Giant-Alpecin), Egor Sillin (Katjuša), Ivan Rovni (Tinkoff), Riccardo Zoidl (Trek Segafredo). Priedler je napadel na razgibanem terenu pred najtežjim vzponom. Do cilja je imel še 40 kilometrov.

Na vzponu Pian del Falco pa so se ubežniki povsem razbili. Potem, ko so prehiteli Preidlerja, so v ospredju vztrajali samo še Cunego ter dva kolesarja CSF Bardiani Ciccone in Pirazzi. Cunego je bil najhitrejši na vrhu vzpona in si je tako priboril modro majico najboljšega na gorskih ciljih. V ozadju so se prebudili tudi favoriti za končno zmago. Ogromno dela so opravili člani Etixx Quick Stepa, ki so branili prvi dve mesti v skupnem seštevku.

Ciccone na spustu ostal sam
Na vzponu prve kategorije se je prav vodilni Brambilla že znašel v težavah, medtem ko so člani Astane krepko pospešili. A ubežniki so bili že predaleč. Na spustu sta se v enem izmed ovinkov nekoliko zapletla Pirazzi in Cunego. Ciccone je to izkoristil. Ni ju več čakal in proti cilju nadaljeval sam. Komaj 21-letni Italijan je bil najboljši. V prvi sezoni med profesionalnimi kolesarji se je tako lahko veselil zaslužene zmage.

Najbolj se mu je približal Ivan Rovni. Med favoriti je na spustu Brambilla ujel priključek, a na zadnjem vzponu je napadel Andrej Amador, ki je bil nevaren rožnati majici. Tako je Brambilla kar sam narekoval ritem, saj je pomagal tudi drugemu Jungelsu. Brambilla je popustil dva kilometra pred ciljem. Med favoriti do večjih razlik ni prišlo. Alejandro Valverde je v sprintu v primerjavi z Nibalijem pridobil štiri sekunde. Vodstvo je zdaj prevzel Bob Jungels, tako rožnata majica ostaja v moštvu Etixx Quick Step. Najboljši izmed štirih Slovencev je bil Primož Roglič, ki je zasedel 57. mesto.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ