Ferrari najspretnejši v zavitem zaključku (foto in video)

Ferrari najspretnejši v zavitem zaključku (foto in video)
16.05.2012 AVTOR: D. Z.
Roberto Ferrari je v sprintu dobil v zaključku zelo razburljivo 11. etapo na dirki po Italiji. Rožnato majico je obdržal Joaquim Rodriguez.
Najdaljša etapa
11. etapa od Assisija do term Montecatini je bila dolga več kot 250 kilometrov, zaznamovala pa jo je šesterica ubežnikov. To so bili Boaro, Denifl, Delage, Saez, Kaisen in Ponzi. Vendar je imela glavnina vseskozi vse pod nadzorom in ubežniki si večje prednosti niso mogli privoziti. Prav zato so bili ubežniki ujeti še pred prihodom v terme Montecatini. Zadnji, ki se je predal je bil Boaro.

V mestu, ki je gostilo cilj pa so kolesarji morali opraviti še krog, dolg nekaj več kot 15 kilometrov. V tem krogu je bil tudi vzpon četrte kategorije. Pred vzponom so tempo narekovali kolesarji Liquigasa, na dobre tri kilometre dolgem klancu pa je prišlo do nekaterih napadov. Najbolj odločen pri tem je bil Giovanni Visconti, ki pa tudi ni mogel narediti večje selekcije.

Cavendish ni mogel slediti Ferrariju
Glavnina je vzpon premagala v enakomernem ritmu, tako da so v njej zdržali tudi sprinterji. Sledil je spust proti cilju, kjer sta se za prevlado borila predvsem vlaka Skya in Saxo Banka. Vendar je bil tokratni sprint nekoliko neobičajen. Vlak ni mogel priti do izraza, saj so morali kolesarji premagati številne zatevne ovinke, ki jih niso mogli prevoziti s polno hitrostjo. V zaključku je to najbolje uspelo Robertu Ferrariju, ki je v ciljno ravnino zapeljal na drugem mestu.

Potem pa je imel precej več moči kot kolesar pred njim Thomas Vaitkus. Ferrari se je veselil prestižne zmage, Vaitkusa pa je pred črto prehitel še Francesco Chicchi. Že na vzponu je prišlo do nekaterih padcev, v zaključku pa so se na tleh znašli tudi nekateri sprinterji. Joaquim Rodriguez je brez večjih težav ubranil rožnato majico, drugi je Ryder Hesjedal, tretji pa Paolo Tiralongo. Gregor Gazvoda je 141.

Schleck izgubil sekunde
Eden izmed večjih poražencev dneva je Frank Schleck. Vzpona ni začel v ospredju in je zaradi nekaterih padcev ostal v ozadju. V boju za visoko uvrstitev v skupnem seštevku je tako izgubil več kot 40 še kako dragocenih sekund. Na cilju v termah Montecatini je bil tudi Mario Cipollini, ki je leta 2003 prav v tem kraju v dresu svetovnega prvaka dobil eno izmed etap na dirki po Italiji.

Dirka po Kaliforniji: 3 etape, en zmagovalec
Za kolesarji na dirki po Kaliforniji je že tretja etapa. Ta je bila dolga nekaj manj kot 190 kilometrov, kolesarji pa so morali premagati tri kategorizirane gorske cilje. Tudi tokrat pa cilj ni bil na vrhu enega izmed vzponov, ampak so se morali kolesarji z zadnjega vzpoa spustiti proti ciljnemu mestu Livermore.

Še tretjič v treh dneh je zmagovalca določil ciljni sprint večje skupine kolesarjev in še tretjič zapored je bil v tem z naskokom najmočnejši mladi Peter Sagan. Slovak tako nadaljuje izjemen niz zmag. Tudi tokrat se je moral z drugim mestom zadovoljiti Heinrich Haussler. Sagan vodi tudi v skupnem seštevku, kjer ima 12 sekund prednosti pred Hausslerjem in 24 pred Jeffom Louderjem. Edini slovenski predstavnik Kristjan Koren je 92.

foto: sirotti

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ