Froome na vzponu spet boljši od Contadorja! Božič spet z najboljšimi! (foto in video)

Froome na vzponu spet boljši od Contadorja! Božič spet z najboljšimi! (foto in video)
09.03.2013 AVTOR: D. Z.
Na dirki Tirreno-Adriatico je bila na sporedu najtežja etapa, ki jo je dobil Christopher Froome. Vodstvo je prevzel Michal Kwiatkowski. Borut Božič sedmi v Franciji.
Štirje ubežniki že od začetka etape
Četrta etapa na dirki Tirreno-Adriatico je bila dolga 173 kilometrov, kolesarji pa so med drugim morali premagati tudi zahteven zaključni vzpon na Prati di Tivo. Takoj po startu je prišlo do napada in v ospredju se je znašla skupinica štirih kolesarjev. To so bili Fredrik Kessiakoff, Anthony Roux, Tomasz Marczynski in Francesco Failli. Ubežniki so si hitro privozili občutnejšo prednost. Najvišja je znašala skoraj sedem minut, potem pa so se prebudili tudi v glavnini.

Prednost so nekoliko znižali, dolgo časa pa se je ta vrtela okrog petih minut. Po treh urah dirkanja je povprečna hitrost kljub razgibani trasi in zahtevnim vzponom znašala skoraj 39 km/h. Na vrhu prelaza Passo delle Capannelle, ki ga je prvi prečkal Failli, je četverica imela samo še dobri dve minuti prednosti. Na ta vzpon je v glavnini popustil do tedaj vodilni Mark Cavendish. Narekovanje ritma so prevzeli člani moštva BMC, ki so delali za Cadela Evansa.

Napadalni Contador na zadnjem vzponu
Povprečna hitrost je kmalu narasla na več kot 39 km/h. 15 kilometrov do cilja je tako prednost četverice znašala samo še minuto in 30 sekund. Sledil je zaključni vzpon. Dolg je bil 14,6 km, kolesarji pa so morali premagati 1450 metrov nadmorske višine. Povprečen naklon je znašal sedem odstotkov, največji pa kar 12. Kolesarje je do vrha ločilo natančno 22 ovinkov. V ospredju je napadel Marczynski, v ozadju pa so tempo pričeli narekovati Nibalijevi kolegi iz Astane.

Deset kilometrov pred ciljem je imel Marczynski samo še minuto prednosti, v ozadju pa se je skupina že povsem razredčila. Hitro so v krizo zašli Damiano Cunego, Moreno Moser, Matteo Rabottini, Giovanni Visconti, Eros Capecchi, kasneje pa še Tony Martin in Samuel Sanchez … Sedem kilometrov pred ciljem so nekoliko zaostali tudi Rodriguez, Evans, Santabrogio in Nocentini, povsem pa sta popustila Kreuziger in Pozzovivo. Sledil je odločen napad Alberta Contadorja. To se je zgodilo šest kilometrov pred ciljem.

Spet izjemna Sky in Froome
A v ozadju so se v lov podali izjemno močni kolesarji Skyja, ki so Španca ujeli. Predvsem po zaslugi Henaa in Urana, ki sta tudi kasneje nadaljevala z narekovanjem hudega ritma. Ritem je bil tako hud, da vse do treh kilometrov do cilja do napadov ni več prišlo. Takrat pa je znova pospešil Contador. Sledil je protinapad lanskega zmagovalca Vincenza Nibalija. Tako so se v ospredju znašli Santabrogio, Nibali in Contador. Froome pa je nadaljeval v svojem ritmu, seveda ob pomoči Urana. Sledila sta jima samo še Horner in Kwiatkowski.

V zadnjem kilometru je skočil Nibali, Froome pa je tokrat odgovoril in se znebil vseh nasprotnikov. Odgovora na njegov napad ni imel nihče. Froome se je lahko veselil prestižne zmage, še najbolj pa sta se mu približala Santabrogio in Nibali. Odlično je vzpon odpeljal Kwiatkowski, ki je zaostal zgolj za 12 sekund in je tako prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Horner je bil peti, Contador pa s 17 sekundami zaostanka šesti. Sedmi je bil Uran. Najboljši izmed štirih Slovencev je bil Jani Brajkovič, ki je zasedel 34. mesto.

V skupnem seštevku je vodstvo, kot smo že zapisali, prevzel Michal Kwiatkowski. Član moštva Omega Pharma Quick Step je bil že pred startom v boljšem položaju kot ostali favoriti, saj je z belgijsko ekipo dobil uvodni ekipni kronometer. Zdaj ima štiri sekunde prednosti pred današnjim junakom Froomeom in 16 pred Vincenzom Nibalijem. Alberto Contador je s pol minute zaostanka četrti. Do konca dirke so še tri etape. Tudi zaključni posamični kronometer, dolg zgolj dobrih devet kilometrov.

Pariz-Nica: Chavanelu etapa, Božič sedmi
Na dirki Pariz-Nica pa je bila na sporedu že predzadnja etapa. Favoriti za končno zmago tokrat niso igrali glavnih vlog, čeprav je bila etapa zelo ragibana. Etapa se je po 220 kilometrih konačal v Nici. Zaključek pa je bil kar zahteven, tako da številni sprinterji niso prišli do izraza. To je najbolje izkoristil Sylvain Chavanel, ki je premagal aktualnega svetovnega prvaka Philippea Gilberta in Josega Joaquina Rojasa. Spet se je izkazal Borut Božič, ki je večji del dirke bežal, na koncu pa se je še podal v boj za zmago. Zasedel je odlično sedmo mesto.

V skupnem seštevku do sprememb ni prišlo. Še naprej vodi Richie Porte, odlično sedmo mesto pa zaseda Simon Špilak. Borut Božič je v zadnjem tednu po na francoskih cestah odlično nastopal. Za nagrado je zbral 60 točk in je tako v boju za zeleno majico najboljšega po točkah na tretjem mestu. Pred njim sta samo Andrew Talansky in Chavanel. Dirka se bo končala v nedeljo, ko bo na sporedu gorski kronometer

Tirreno-Adriatico, rezultati 4. etape
1. Christopher Froome (VB) Sky Procycling 4:41:31

2. Mauro Santambrogio (Ita) Vini Fantini-Selle Italia 0:06

3. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 0:11
4. Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma Quick Step 0:13
5. Christopher Horner (ZDA) RadioShack Leopard 0:15
6. Alberto Contador Velasco (Špa) Team Saxo-Tinkoff isti čas
7. Rigoberto Uran Uran (Kol) Sky Procycling 0:20
8. Wouter Poels (Niz) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team 0:43
9. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa) Katjuša
10. Roman Kreuziger (Češ) Team Saxo-Tinkoff 0:58
34. Jani Brajkovič (Slo) Astana Pro Team 4:44
55. Robert Vrečer (Slo) Euskaltel Euskadi 9:12
111. Kristjan Koren (Slo) Cannondale Pro Cycling 17:16
116. Grega Bole (Slo) Vacansoleil DCM isti čas

Tirreno-Adriatico, skupni vrstni red
1. Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma Quick Step 16:04:59

2. Christopher Froome (VB) Sky Procycling 0:04
3. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 0:16
4. Alberto Contador Velasco (Špa) Team Saxo Tinkoff 0:30
5. Rigoberto Uran Uran (Kol) Sky Procycling 0:33
6. Christopher Horner (ZDA) RadioShack Leopard 0:40
7. Mauro Santambrogio (Ita) Vini Fantini Selle Italia isti čas
8. Jonathan Castroviejo Nicolas (Špa) Movistar Team 1:04
9. Roman Kreuziger (Češ) Team Saxo Tinkoff 1:16
10. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa) Katjuša isti čas

Pariz-Nica, rezultati 6. etape
1. Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma Quick Step 5:14:23
2. Philippe Gilbert (Bel) BMC Racing Team
3. Jose Joaquin Rojas Gil (Špa) Movistar Team
4. Samuel Dumoulin (Fra) AG2R La Mondiale
5. Tony Gallopin (Fra) RadioShack Leopard
6. Julien Simon (Fra) Sojasun
7. Borut Božič (Slo) Astana Pro Team
8. Heinrich Haussler (Avs) IAM Cycling
9. Jonathan Hivert (Fra) Sojasun
10. Alberto Losada Alguacil (Špa) Katjuša vsi isti čas

Pariz-Nica, skupni vrstni red
1. Richie Porte (Avs) Sky Procycling 29:40:31
2. Andrew Talansky (ZDA) Garmin-Sharp 0:32
3. Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma Quick Step 0:42
4. Lieuwe Westra (Niz) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team isti čas
5. Jean-Christophe Peraud (Fra) AG2R La Mondiale 0:49
6. Tejay van Garderen (ZDA) BMC Racing Team 0:52
7. Peter Velits (Svk) Omega Pharma Quick Step 0:53
8. Simon Špilak (Slo) Katjuša isti čas
9. Diego Ulissi (Ita) Lampre-Merida 0:54
10. Andrej Grivko (Ukr) Astana Pro Team 1:08

Oglejte si zadnjo uro dirkanja v 4. etapi na dirki Tirreno-Adriatico


Zadnji kilometer 6. etape na dirki Pariz-Nica
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ