Froome z devetletno zamudo in za slovo

Froome z devetletno zamudo in za slovo
09.11.2020 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Prav poseben dan na dirki po Španiji je tudi za Chrisom Froomom. Zdaj je prejel nagrado za zmago na Vuelti 2011. Obenem se poslavlja od Ineosa.

Pisalo se je leto 2011. Chris Froome je na dirki po Španiji najprej opravljal vlogo pomočnika Bradleyja Wigginsa. A na strmih vzponih je bil boljši in na koncu se je za končno zmago pomeril s Juanom Josejem Cobom. Cobo je bil uspešnejši. Froome je bil drugi, Wiggins tretji.

Naslednje leto je Wiggins dobil dirko po Franciji in razglasili so ga za prvega Britanca, ki je dobil tritedensko dirko. Devet let kasneje pa preobrat. Mednarodna kolesarska zveza je sporočila, da so Cobu zaradi nepravilnosti v biološkem potnem listu med letoma 2009 in 2011 odvzeli zmago na Vuelti.

Posledično so zmago priznali Froomu, ki je tako postal prvi Britanec z zmago na tritedenski dirki. Pred startom današnje zadnje etape so mu predali tudi poseben pokal. Wiggins pa je napredoval na drugo mesto.

"To je res posebna zmaga. Resnično me na to obdobje vežejo lepi spomini. Pa tudi na trenutek, ko so mi sporočili, da so me razglasili za zmagovalca. To je bilo dan potem, ko sem se zbudil po lanski hudi nesreči," je dejal Froome:

"Takrat sem spoznal, da se lahko borim za zmago na tritedenski dirki. Ta dirka mi je dala samozavest, s katero sem potem šel na Tour." Froome je danes prišel v Madrid in na 98. mestu končal tritedensko dirko. Prvo po poškodbi.

Zadnja, ki jo je končal je bila dirka po Franciji 2018. Lani je grdo padel na zadnji dirki pred Tourom. Zdaj pa se postopoma vrača. Po 11 letih pa se tudi zanj končuje neverjetno uspešno obdobje. Po tej sezoni bo namreč zapustil Ineos, prej Sky, s katerim je dosegel vse največje uspehe.

Naslednje leto bo član moštva Israel Start Up Nation. "Čustev poln dan. Zadnja dirka z ekipo. Veselim se tega, kar me še čaka. Je pa tudi čas za spomine na dosežke v tem obdobju," je priznal Froome. V karieri je štirikrat dobil dirko po Franciji, dvakrat dirko po Španiji in enkrat dirko po Italiji.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ