Froome: Giro in Tour? Ni nemogoče!

Froome: Giro in Tour? Ni nemogoče!
01.11.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Katere zvezdnike bodo organizatorji dirke po Italiji uspeli pritegniti? Se bo Chris Froome vrnil in spet poskušal dobiti Giro in Tour v isti sezoni? Nastopa ni zavrnil.

Etapa, ki bo ločila "moške od fantov"
“Ne vem še. Odločitev bomo sprejeli skupaj z ekipo. Giro je pomemben za Sky. Poleg tega bo to deseta obletnica ekipe, tako da bomo morali ciljati tudi na Giro. Decembra se bomo usedli in se odločili, kdo bo kje nastopil. Če tukaj ne bom branil zmage, potem bo prišel nekdo iz ekipe, ki bo poskušal zmagati,” je dejal Chris Froome. Seveda je odgovoril na vprašanje, če bo naslednje leto branil zmago na Giru.

O trasi pa: “Trasa je zelo uravnotežena. Kdor bo želel zmagati, bo moral biti odlčen v vožnji na čas in na vzponih. Po tradiciji je drugi del Gira z znamenitimi vzponi, kot sta Gavia in Mortirolo zelo zahteven. Tam se bo pokazal pravi šampion. Tam se bo videla razlika med moškimi in fanti.” Očitno je bil Froome nad traso navdušen. Nenazadnje je prav on letos poskrbel za pravi spektakel. Najprej je bil že v izgubljenem položaju. Potem je dobil etapo na Zoncolan, spet rahlo popustil in se na vrh vrnil v eni sami etapi. 19. Z epskim, 80 kilometrov dolgim samostojnim pobegom prek znamenitega prelaza Finestre, ki mu je prinesel končno zmago. Povzetek te etape si lahko ogledate tudi v nadaljevanju: “Ob ogledu trase me resnično mika, da bi se vrnil. Gre za epsko dirko, ki sem jo letos dobil in zato bi jo bilo kar težko spremljati prek televizije.”


Je Pantanijev podvig sploh mogoče še ponoviti?
Letos je Froome dobil Giro, potem pa poskušal dobiti še Tour de France. Želel je izkoristiti dodatni teden časa med obema dirkama, saj so začetek Toura zaradi svetovnega prvenstva v nogometu prestavili za teden dni. Naslednje leto bo časa za počitek manj. Zadnji, ki mu je v isti sezoni uspelo dobiti Giro in Tour je bil leta 1998 Marco Pantani. Letos ta to poskusila Tom Dumoulin in Chris Froome. Froome je dobil Giro in bil tretji na Touru. Dumoulin je obe dirki končal na drugem mestu. Po Touru pa dejal, da praktično nemogoče dobiti obe dirki v isti sezoni. Froome se z njim ne strinja:

“Ni nemogoče. Letos sem poskusil, a je bilo zelo težko. Je pa res, da zame letos nista bila samo Giro in Tour. Prejšnje leto sem odpeljal tudi Tour in Vuelto. Za mano so bile štiri tritedenske dirke zapored. To je bilo dolgo obdobje in menim, da sem na Touru plačal za vse skupaj. Nisem več imel pravih nog. Menim pa, da je mogoče. Uspelo mi je že dobiti Giro in Vuelto, tako da menim, da je mogoče.” Vsekakor imajo pri Skyju ogromno možnosti in prej ali slej bodo morali tudi preostalim nadarjenim kolesarjem dati še več priložnosti. Letos jo je izkoristil Geraint Thomas. Kaj pa drugi? Gianni Moscon je napovedal nastop na Giru. Egan Bernal je dan pred dirko Giro dell’Emilia s kolesom za kronometer že odpeljal vzpon na San Luco – zaključni vzpon prologa naslednje dirke po Italiji. Seveda je vprašanje, kaj bosta naredila Geraint Thomas in Chris Froome. Tour je za Sky vendarle najpomembnejši. Od leta 2012 pa jim je spodletelo zgolj leta 2014. Do zdaj so tako na Touru slavili že šestkrat. Na dirki po Italiji jim je edino zmago priboril Froome. Ravno tako na dirki po Španiji.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ