Giro, 2. etapa: V pričakovanju boja za sekunde in sprinta

Giro, 2. etapa: V pričakovanju boja za sekunde in sprinta
07.05.2016 AVTOR: D. Z.
Dirka po Italiji se bo nadaljevala na Nizozemskem. Po kronometru bo na vrsti 190 km dolga etapa. Seveda s Primožem Rogličem na 2. mestu v skupnem seštevku.

Ravniska etapa
Druga etapa na dirki po Italiji se bo začela v mestu Arnhem. Dolga bo 190 kilometrov, končala pa se bo v Nijmegnu. Prerez etape pove vse. Ta bo namenjena sprinterjem. A skupni vrstni red je zelo zanimiv. Tom Dumoulin bo sicer nosil rožnato majico vodilnega, a tudi ostali – predvsem Primož Roglič – ne zaostajajo veliko.

Naš predstavnik ima celo isti čas kot vodilni. Gre pa za tipične nizozemske ceste. Vasi, ozke ceste, krožišča … na 90 kilometru bodo kolesarji zavili celo na kolesarsko pot. Po 155 kilometrih dirkanja bodo kolesarji premagali tudi prvi kategoriziran vzpon. To bo Berg en Dal. Gre za 1,1 km dolg klanec z največjim naklonom 11 %. Tako bodo lahko na koncu organizatorji podelili tudi majico za najboljšega na gorskih ciljih.

Pozor na veter
Na koncu bodo kolesarji morali prevoziti še dva 8,6 km dolga kroga v mestu Nijmegen. Ta krog je speljan po širokih cestah, a vseeno je kar nekaj krožišč, dvakrat se bodo kolesarji podali na most čez reko Waal. Sledi ciljna ravnina. Dolga je 350 metrov, cesta pa je tam široka kar osem metrov. Strokovnjaki opozarjajo na veter, ki bi lahko krojil usodo, morda koga od favoritov že izločil iz boja.

Pričakujemo lahko, da bo po startu prišlo do ubežne skupine, ki bo poskušala presenetiti sprinterje, ki pa bodo to priložnost težko izpustili iz rok. Še posebej zdaj, ko imajo na voljo še vse pomočnike. Tu so Marcel Kittel, Giacomo Nizzolo, Elia Viviani. Andre Greipel, Jakub Marezcko … A v igri so tudi odbitne sekunde. Kittel je odlično odpeljal vožnjo na čas in ima samo 11 sekund zaostanka za Dumoulinom.

Igra odbitnih sekund
Zmagovalec dobi deset odbitnih sekund, drugouvrščeni šest in tretjeuvrščeni štiri. Poleg tega bosta na sporedu tudi dva leteča cilja. Na 135 in 146 kilometru. Na vsakem letečem cilju bodo na voljo naslednje odbitne sekunde: Prvi bo dobil tri, drugi dve in tretji eno. To pomeni, da je v drugi etapi na voljo 19 odbitnih sekund.

»Obleči rožnato majico ni prioriteta. Osredotočen sem na ravninske etape in na sprinte. Vesel pa bom, če mi bo današnji rezultat pomagal do rožnate majice. A ekipe s tem ne bom posebej obremenjeval, « je dejal Marcel Kittel, sicer sprinter moštva Etixx Quick Step. Kittel bo imel na voljo še nedeljsko etapo. Skupaj torej kar 32 odbitnih sekund pred prvim dnevom počitka in selitvijo v Italijo.

Rogličeva ekipa okrog Kruijswijka
Potem je tu Primož Roglič, ki bi za rožnato majico potreboval precej manj. Samo eno odbitno sekundo na kakšnem izmed letečih ciljev. Morda pa samo, da bi se na cilju naredila manjša luknja, on pa bi bil pred Dumoulinom. Še ena možnosti obstaja. Če se na cilju naredi kakšna 'luknja ' med dvema skupinama.

Takrat dajo lahko skupinama različna časa. Če bi bil Roglič v skupini pred Dumoulinom, bi lahko prevzel vodstvo. »Varovanje Kruijswijka ostaja naša najpomembnejša naloga tudi v drugi etapi. Lepo bi bilo, če bi imeli kakšnega kolesarja v pobegu dneva, saj etapa poteka po Nizozemski. A glavna naloga je, da etapo mirno zaključi Steven. Potem lahko Moreno Hofland tudi sprinta, « pa je povedal športni direktor moštva LottNL Jumbo Addy Engels.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ