Giro 2013 tudi Pantaniju v čast na znameniti Gailibier (video in foto)

Giro 2013 tudi Pantaniju v čast na znameniti Gailibier (video in foto)
20.09.2012 AVTOR: D. Z.
Direktor dirke po Italiji Michele Acquarone je na novinarski konferenci v Nevadi razkril delček trase prihodnjega Gira. Kolesarje bodo popeljali na znameniti prelaz Galibier.

Fotografije so nastale na lanski dirki po Franciji. Ena izmed etap se je končala na Galibierju, dobil pa jo je Andy Schleck.

 

Acquarone je tako razkril, da bo dirka po Italiji prvič zavila na prelaz, ki ga pogosto obišče Tour de France in kjer so se v preteklosti spisale že številne izjemne zgodbe. Leta 2011 so organizatorji dirke po Franciji sploh prvič na vrhu tega vzpona naredili cilj etape. Takrat smo bili priča izjemni vožnji Andyja Schlecka, ki je napadel že na Izoard, dolgo vztrajal v pobegu, kljub utrujenosti pa je zdržal tudi na cesti proti vrhu Galibierja.

Cadel Evans si je prav v tisti etapi utrl pot proti končni zmagi, medtem ko je prav na Galibierju Alberto Contador dokončno izgubil možnosti za končno zmago, saj je pod vrhom povsem popustil. Acquarone je zdaj poudaril, da bodo tudi na Giru Galibier gostil cilj 15. etape. Tokrat pa se bodo kolesarji na vrh podali z nasprotne strani kot se je je prej omenjeni Schleck. Cilj pa bo na 2642 metrih nadmorske višine.

15. etapa bo na sporedu 19. maja 2013, začela pa se bo v kraju Cesana Torinese. Kolesarji bodo morali najprej prevoziti vzpon na Colle del Moncenisio. Sledil bo spust do doline Val d'Arc. V kraju Saint Michel de Maurienne pa se bo začel vzpon na znameniti Col du Telegraphe, ki se nahaja praktično na pol poti do vrha Galibierja. V dolini Valloire pa se bo začelo še zadnjih 18 kilometrov vzpona. Etapa naj bi bila dolga okrog 150 kilometrov.

»Prvič v zgodovini bo Giro obiskal  ta znameniti vzpon in zares smo lahko veseli, da bomo Galibier lahko vpisala v zgodovino naše dirke, « je dejal Acquarone. Prav ta vzpon ima namreč še kako velik italijanski pridih. Na vzpon na Galibier je leta 1998 Marco Pantani izvedel odločilen napad. V mrazu in dežju se je otresel takrat nosilca rumene majice Jana Ullricha in nadaljeval v samostojnem pobegu.

V spustu in po ravnini pred zadnjim vzponom se je pridružil ubežnikom. Na zaključni vzpon na Les Deux Alpes je nadaljeval v izjemnem tempu. Veselil se je zmage, Ullrich pa je v cilj prišel povsem izmučen in je izgubil rumeno majico, ki jo je oblekel prav Pantani. Prav zato se štiri kilometre pod vrhom Galibierja – tam je Pantani izvedel znameniti napad – nahaja kip v čast zdaj že pokojnemu kolesarju.

»Mož po imenu Marco Pantani je takrat na tem vzponu naredil nekaj zelo posebnega. Zato smo zelo veseli, da lahko 15 let kasneje prav na tem vzponu gostimo cilj etape, « je še dodal Acquarone. Sicer pa bodo traso dirke po Italiji predstavili konec septembra. »Naslednji Giro bo zelo zahteven. Včasih smo rekli, da je to najtežja dirka na svetu. Predvsem zaradi vseh teh vzponov. Vendar, naslednje leto bo vsega dovolj. «

Acquarone je še govoril o morebitnem startu Gira v ZDA, vendar je poudaril, da po novih pravilih v prvih petih dneh dirke ne sme biti dneva počitka. Zato bi moral Giro v ZDA gostovati kar pet dni, kar je po vsej verjetnosti občutno preveč. Poleg tega je poudaril, da se v tem primeru stroški občutno povečajo, obenem pa se bi ekipe kar težko strinjale, da bi morale med samo dirko opraviti tako dolg transfer … Toda: »Mislim, da so to sanje in mogoče bodo tudi ostale samo sanje. Vendar, nikoli ne reci nikoli. «

V nadaljevanju pa si lahko ogledate tudi predstavitveni video 15. etape dirke po Italiji 2013.


vir: cyclingnews.com
Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ