Giro 2014 spet v našo bližino: V Trst in dvakrat na Zoncolan?

Giro 2014 spet v našo bližino: V Trst in dvakrat na Zoncolan?
02.08.2013 AVTOR: D. Z.
Trasa naslednje dirke po Italiji sicer še zdaleč ni znana, a v javnosti se že pojavljajo govorice o spektakularni etapi, v kateri bi se morali kolesarji kar dvakrat povzpeti na Zoncolan.

Po vzoru dvakratnega vzpenjanja na Alpe d'Huez?
Traso dirke po Italiji leta 2014 bodo organizatorji razkrili 7. oktobra, samo dan po končani klasični dirki po Lombardiji. A italijanski časopis Messagero Veneto je razkril, da organizatorji resno razmišljajo o tem, da bi kolesarje v eni sami etapi kar dvakrat popeljali na Zoncolan. Vzpon imajo mnogi za enega izmed najtežjih, ki jih organizatorji uvrščajo na eno izmed treh tritedenskih dirk.

Italijanski mediji poročajo, da naj bi glavni mož za trasiranje dirke Mauro Vegni o tej ideji resno razmišljal, dokončno pa naj bi se odločil konec meseca. Vendar naj bi imel pri agenciji RCS Sport, ki je zadolžena za organizacijo Gira, vso podporo, saj so bili le-ti očitno navdušeni nad uspešnostjo dvakratnega vzpona na Alpe d'Huez na nedolgo končani dirki Tour de France.

Dve smeri: Ovaro in Priola
Sicer pa se kolesarji ne bodo obakrat povzpeli iz iste smeri. Prvič naj bi se na Zoncolan podali iz Ovara, drugič pa naj bi se na vrh podali še iz do zdaj na dirki neuporablje smeri. Govorimo o smeri iz Priole. Vzpon iz te smeri naj bi bil dolg devet kilometrov, povprečni naklon pa naj bi znašal kar 13 odstotkov, medtem ko naj bi bili nekateri odseki tudi 23-odstotni.

Do zdaj je Zoncolan cilj ene izmed etap dirke po Italiji gostil štirikrat. Prvič leta 2003, ko so se kolesarji na vrh podali iz Sutria, zmagal pa je Gilberto Simoni. Štiri leta kasneje so vzpon premagovali iz Ovara, spet pa je bil najboljši prav Simoni. Leta 2010 je končno zmago prav z uspehom na Zoncolan tlakoval Ivan Basso. Zadnjič so se na Zoncolan, tudi tokrat iz Ovara, kolesarji podali leta 2011, ko se je zmage veselil Igor Anton.

Trst za konec?
Prav Messagero Veneto pa je razširil tudi govorice, da naj bi se ena izmed etap končala v Trstu. Pri časopisu celo predvidevajo, da obstajajo velike možnosti, da se bo Giro končal v Trstu. Spomnimo. Letos se je namesto v Milanu končal v Brescii.

Vsekakor bo dovolj razlogov za obisk vsaj kakšne izmed etap. Sicer pa je že jasno, da se bo Giro začel na Severnem Irskem, v Belfastu.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ