Giro 2016: Francoske Alpe, Dolomiti in trije kronometri (VIDEO)

Giro 2016: Francoske Alpe, Dolomiti in trije kronometri (VIDEO)
05.10.2015 AVTOR: D. Z.
V Milanu so organizatorji dirke po Italiji razkrili traso dirke za naslednjo sezono. Poleg vzponov, bodo morali kolesarji premagati tudi 61 kilometrov v posamičnih vožnjah na čas.

Glavni podatki Gira so. Sedem gorskih etap in sedem sprinterskih. V treh posamičnih kronometrih bodo morali kolesarji premagati 61 kilometrov. Dirka se začne 6. maja na Nizozemskem. In to že s kronometrom. Giro bo dolg 3383 km. Povprečna dolžina etap bo 161 km. Dirka se bo končala 29. maja v Torinu. Kolesarji bodo imeli na voljo tri proste dneve, tudi zaradi dolgega transferja po prvih treh dneh na Nizozemskem.

V medijih so se pred dnevi že pojavile govorice o tem, katera mesta naj bi gostila starte in cilje etap. Zdaj pa so organizatorji tudi uradno razkrili traso. Prireditev je potekala v Milanu, prisoten pa je bil tudi letošnji zmagovalec Alberto Contador, ki je že priznal, da na naslednjem Giru ne bo nastopil, saj bo vse stavil na Tour de France. Med posebnimi gosti je bil tudi novopečeni svetovni prvak Peter Sagan, manjkala nista niti Vincenzo Nibali in Alejandro Valverde.

Govorimo o že 99. dirki po Italiji, ki se bo tokrat zaradi treh prostih dni začela že v petek. Nizozemski Apeldoorn bo gostil 9,8 km dolg kronometer. V naslednjih dveh dneh bodo morali biti kolesarji pozorni v vožnji na veter. Potem pa bo karavana odpotovala na jug Italije. Od tam pa proti severu. Prva gorska etapa bo šesta, ki bo potekala po Apeninih. Končala se bo v Roccarasu. Ta leži na 1572 metrih nadmorske višine.

Tri dni kasneje bo na sporedu najdaljša vožnja na čas. Govorimo o 40,4 km dolgi preizkušnji v Chiantiju v osrčju Toskane. Že naslednji dan bo sledila z 216 kilometri druga najdaljša etapa na dirki, v zaključku bodo morali kolesarji premagati tudi dva zahtevnejša vzpona. Sledili bosta dve sprinterski etapi, potem pa bodo kolesarji zavili v našo bližino. V Furlaniji bo 13. etapa, ki spada med zahtevnejše. Kolesarji bodo morali premagati štiri vzpone.

Montemaggiore (Matajur) in Crai v prvi polovici etape, v zadnjih 40 kilometrih pa še Cimo Porzus in vzpon na Valle. Sledil bo samo še spust in sedem km ravnine do cilja v kraju Cividale del Friuli. Etapa bo predstavljala nekakšen uvod v zahtevnejše dni. Naslednji dan se bo etapa končala v Corvari. A do tja bo vodilo kar šest kategoriziranih vzponov. To bodo Pordoi, Sella, Gardena, Campolongo, Giau, Valparola.

Sledil bo gorski kronometer na Alpe di Siusi. Govorimo o vsega 10,8 km dolgi preizkušnji, ki pa bo zelo zahtevna. Vzpon je dolg dobrih devet kilometrov. Povprečni naklon znaša 8,3 %, najstrmejši odsek pa je tudi 11 %. Kolesarji bodo morali premagati 752 metrov nadmorske višine. Tudi 16. etapa bo gorska. Trije gorski cilji, etapa pa se bo končala v Brixen Andalu. Omenimo še trojček odločilnih etap.

Najprej 18., ki bo z 234 kilometri tudi najdaljša. Končala se bo v Pinerolu. Etapa sicer ne bo zahtevna, vendar pa bo po 210 kilometrih dirkanja vzpon na 925 metrov visoki Pramartino. Sledil bo samo še 18 km dolg spust do cilja. 19. etapa bo kolesarje popeljala v Francijo. Od Pinerola do Risoula. Najprej se bodo kolesarji povzpeli na kar 2744 metrov visok prelaz Agnello. Po spustu pa še zaključni, 11 km dolg vzpon na 1862 metrov visoki Risoul.

Tudi predzadnja etapa bo ponudila dovolj priložnosti za preobrat. Večji del etape bo speljan v Franciji, le v zaključku se bodo kolesarji vrnili v Italijo. Etapa se bo začela v Guillestru in takoj se bodo kolesarji povzpeli na Col de Vars. Po spustu pa še vzpon na 2715 metrov visoki Col de la Bonette. Sledil bo vzpon, ki bo kolesarje popeljal v Italijo. Govorimo o prelazu Lombarda. Po krajšem spustu pa še zaključni krajši klanec do Sant'Anne di Vinadia. Zadnja etapa se bo začela v Cuneu, Giro pa se bo končal v Torinu.

 

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ