Giro 2023: 70 km vožnje na čas in več kot 50.000 višinskih metrov kot nalašč za Remca in Rogliča?

Giro 2023: 70 km vožnje na čas in več kot 50.000 višinskih metrov kot nalašč za Remca in Rogliča?
18.10.2022 AVTOR: N. Gr., foto: RCS Sport

Prireditelji dirke po Italiji so na uradni predstavitvi razkrili, kje se bo drugo leto odločalo o rožnati majici. Večina etap je bila znana že vnaprej, bo pa Giro izrazito naklonjen kronometristom.

Kot je v zadnjih letih že v navadi, je bila uradna predstavitev trase dirke po Italiji 2023 le še formalnost, vse etape so bile v medijih objavljene že prej, saj informacije pricurljajo predvsem v lokalne medije, kjer bodo potekale etape.

Giro se bo začel z 18,6 kilometra dolgim kronometrom v Abruzzu, skupno bo kolesarje čakalo 70,6 kilometra vožnje na čas v treh kronometrih, največ po sezoni 2013. A Giro ne bo naklonjen le kronometristom, kolesarje čaka tudi 51,300 višinskih metrov.

5400 višinskih metrov na kraljevski etapi v Dolomitih

Sedem etap se bo verjetno končalo s šprintom, štiri so kot nalašč za pobege v gorah, v sedmih etapah pa bomo spremljali cilj na vrhu vzpona. Te cilji bodo na Melfi, Gran Sasso, Crans Montana, Monte Bondone, Zoldo Aldo, Tre Cime di Lavaredo in cilj kronometra v 20. etapi pri cerkvici na Svetih Višarjah.

Prav ta etapa bo zadnja, na kateri se bo odločalo o rožnati majici, za Slovence pa bo tudi najbolj zanimiva, saj Višarje ležijo nad Trbižem, le streljaj od slovenske meje. Cesto na Sv. Višarje bodo do konca maja šele naredili, trenutno je še ni, tako da bodo kolesarji na Giru eni prvih, ki jo bodo preizkusili.

Znova bo zelo težak zadnji teden, predvsem s kraljevsko 19. etapo v Dolomitih. Ta bo vključevala pet kategoriziranih vzponov, 5400 metrov višinske razlike, tudi peklenski Passo Giau in pa cilj slovitem Tre Cime di Lavaredo. Cima Coppi, najvišji vrh dirke, bo na 2469 metrov visokem prelazu Grand Saint-Bernard v Švici.

Zadnji dan bi se dirka morala končati v Trstu, a so prireditelji sklenili bolj donosno pogodbo z Rimom, zato iz Trbiža karavano čaka 750 kilometrov dolg transfer do italijanske prestolnice za parado šampionov. Zagotovo transfer, ki ga ne bo vesel nihče od udeležencev na dirki, a je spet prevladal denar.

Remco, Roglič, Thomas, še kdo?

Dirka je pisana na kožo svetovnemu prvaku Remcu Evenepoelu, ki resno razmišlja o nastopu na dirki po Italiji v naslednji sezoni. Z obilico kronometrov bi moral biti zadovoljen tudi Primož Roglič, a njegovi cilji za naslednje leto še niso znani, bo pa skoraj zagotovo na štartu dirke tudi Geraint Thomas, zanj bo naslednja sezona zadnja v karieri.

Po predstavitvi je jasno, da gre za uravnoteženo, lahko bi rekli klasično traso Gira, na kateri bodo na svoj račun prišli tako šprinterji kot hribolazci, nekoliko manj pa najbrž ubežniki. Po razkriti trasi je čas, da v ekipah naredijo načrte za prihodnje leto, upamo pa lahko, da bomo v boju za rožnato spremljali (vsaj) Primoža Rogliča od slovenskih kolesarjev.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ