Giro 2023: trije kronometri in manj gora vaba za Rogliča in svetovnega prvaka?

Giro 2023: trije kronometri in manj gora vaba za Rogliča in svetovnega prvaka?
30.09.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Prireditelji dirke po Italiji so predstavili prvi dve etapi dirke po Italiji 2023. Začela se bo s kronometrom v regiji Abruzzo, na celem Giru naj bi bili kar trije kronometri in manj zahtevnih gorskih etap.

RCS Sport, podjetje, ki prireja dirko po Italiji, si je za prihodnji Giro zadalo jasno usmeritev. Poudarek je na vožnji na čas, glede na zelo glasne govorice nas čakajo kar trije kronometri, manj bo težkih gorskih etap, ki se bodo končale na visoki nadmorski višini, manj naj bi bilo tudi transferjev. Vse zato, da bi dirko naredili privlačno za trenutno največje kolesarske zvezdnike.

Direktor Gira Mauro Vegni je traso zasnoval tako, da bi Tadeja Pogačarja prepričal v dvojček Giro – Tour, a se je že sprijaznil s tem, da bo naskok nazaj na prestol Toura drugo leto prioriteta Pogačarja in bo zato na Slovenca moral počakati vsaj še dodatno leto dni.

»Namenoma smo izbrali manj zahtevno in tehnično lažjo traso, ne bomo spremljali etap, ki se povzpnejo nad 2500 metrov nadmorske višine. Moje sanje so, da bi bilo na štartu veliko kolesarskih zvezdnikov, ker imamo eno najlepših dirk na svetu in to priznavajo tudi kolesarji,« je ob predstavitvi prvih dveh etap povedal direktor Vegni.

Prvi nastop na Giru se je lani za Remca končal z razočaranjem in odstopom. Foto: Sirotti

Giro 2023 se bo začel z 18,4 kilometra dolgim kronometrom od Fossacesie do Ortone v regiji Abruzzo, naslednji dan šprinterje čaka prva bitka na 204,5 kilometra dolgi etapi s ciljem v San Salvu, nato pa bo Giro zavil proti jugu. Vse podrobnosti bodo predstavljene 17. oktobra. Glede na predvidevanja lokalnih medijev bo šel Giro na jug vse do Caserte v bližini Neaplja, iz Kampanije pa bo dirka zavila nazaj proti severu in se v 7. etapi vrnila v Abruzzo, kjer bo cilj na Gran Sassu, prvič se bo dirka povzpela čez 2000 metrov.

Podrobnosti zaključka prvega in drugega tedna še niso znane, skoraj gotovo pa kolesarje čaka 30 kilometrov dolg ravninski kronometer v prvi polovici drugega tedna. Zadnji teden bo spet v znamenju dolomitov, kraljevska etapa se bo končala na Tre Cime di Lavaredo, predtem pa bo obiskala še nekaj znamenitih dolomitskih vzponov. Katere točno, je zaenkrat še stvar ugibanja.

Zadnja »tekmovalna« etapa bo gorski kronometer do cerkvice na Višarjah, priljubljenem smučišču pri Trbižu, le streljaj od slovenske meje. To bo odlična priložnost za slovenske navijače, da v živo pospremijo zadnje dejanje v boju za rožnato majico, za potrebe Gira bodo asfaltirali pot do cerkvice na vrhu vzpona, kar je razjezilo lokalno skupnost. A Giro se s tem ni pretirano obremenjeval in kronometer do Višarij ostaja na sporedu.

Višarje. Foto: Wikipedia

Zadnji dan bi se dirka morala zaključiti z etapo od Trsta do Vidma, a je prišlo do nepričakovane spremembe. Direktor dirke Vegni se je že dogovoril z Vidmom, nato pa je dobil navodila z vrha RCS Sporta, da mora zadnja etapa potekati v Rimu, ker je tak komercialni dogovor med podjetjem in lokalnimi oblastmi. Višjim silam se je Vegni moral prilagoditi in vse kaže, da bo kolesarje pred zadnjim dnem dirke čakal še dolg transfer do italijanskega glavnega mesta.

Čeprav Pogačarja verjetno ne bo na štartu, pa vse kaže na prihod svetovnega prvaka Remca Evenepoela. Vodja ekipe Patrick Lefevre si želi, da bi Remco drugo leto poizkusil še zmagati na Giru, preden se prvič poda na Tour, trasa s tremi kronometri mu bo pisana na kožo. Podobno velja tudi za Primoža Rogliča, na katerega resno računajo prireditelji, z Girom pa ima iz sezone 2019 še neporavnane račune.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ