"Giro" francoski ekipi: "Se lahko odpoveste dirki?"

"Giro" francoski ekipi: "Se lahko odpoveste dirki?"
06.12.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti
Organizatorji dirke po Italiji želijo na svoji dirki imeti več domačih ekip, a pravila UCI jim tega ne omogočajo. Zato se je direktor Mauro Vegni zatekel h drugačnim prijemom in uspel.
"Upam, da bo ekipa Total Direct Energie, ki se bo osredotočila predvsem na Tour de France, zavrnila povabilo, tako da bomo mi lahko povabili eno italijansko ekipo več."
Mauro Vegni, direktor dirke po Italiji

Po novih pravilih imajo organizatorji največjih dirk še manj manevrskega prostora pri deljenju posebnih povabil ekipam, ki niso v World Touru. Ekipe svetovne serije imajo namreč pravico do nastopa na vseh dirkah najvišje ravni. Poleg tega ima po novih pravilih to pravico tudi najboljša Prokontinentalna ekipa v zadnjem letu. In prav na tej lestvici je na vrhu končalo moštvo Total Direct Energie.

Torej. Organizator tritedenske dirke mora že v osnovi povabiti 19 World Tour ekip. Zdaj še dodatno. Ostaneta mu samo še dve prosti mesti za posebni povabili. Premalo pravijo mnogi. Direktor dirke po Italiji Mauro Vegni je priznal, da je za Giro nadvse pomembno, če ima med 22-ekipami, ki so lahko na startu, tam čim več domačih:

"Naša država je dala ogromno temu športu. Upam, da bo ekipa Total Direct Energie, ki se bo osredotočila predvsem na Tour de France, zavrnila povabilo, tako da bomo mi lahko povabili eno italijansko ekipo več." Očitno je zatem stopil v stik z direktorjem francoske ekipe. To je izkušeni Jean Rene Bernaudeu, ki je nad priložnostjo, ki se njegovi ekipi zaradi spremenjenih pravil UCI ponuja sicer navdušen, vendar:

"Imamo izjemno priložnost in zares odličen program za ekipo, kot je naša. Nad tem smo navdušeni. Pa bomo uspeli izpeljati celoten program? Z ekipo, ki jo imamo, moramo še vedno razmisliti, kaj lahko in kaj ne." V ekipi, ki šteje 24 kolesarjev, so največja imena Niki Terpstra, Lilian Calmejane, Julien Simon in Rein Taaramae. Vsekakor pa bi bili kolesarji težko konkurenčni na znamenitih aprilskih klasikah, potem pa še na Giru in Touru. Zdaj so postale stvari jasne. Bernaudeu je popustil in se namerava odpovedati povabilu.

"Uradno se odpovedujemo nastopu na Giru. Ekipa bo po zaslugi prvega mesta na lestvici imela dostop do vseh največjih dirk in za nas to pomeni, da bomo morali sprejemati težke odločitve."
Total Direct Energie

"Končajmo s tem ugibanjem. Uradno se odpovedujemo nastopu na Giru. Ekipa bo po zaslugi prvega mesta na lestvici imela dostop do vseh največjih dirk in za nas to pomeni, da bomo morali sprejemati težke odločitve. S 24 kolesarji ne moremo nastopati na vseh največjih dirkah, zato se moramo odločiti in si postaviti program, s katerim se bomo lahko najbolj približali našim ciljem," so zapisali v izjavi za javnost. Vegni pa je tako pridobil želeno dodatno povabilo. In zdaj lahko pričakujemo tri Prokontinentalne italijanske ekipe na Giru, ki seveda vso sezono živijo za to dirko.
Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ