Giro in Marko Džalo: Ozadje Thomasovega padca

Giro in Marko Džalo: Ozadje Thomasovega padca
12.10.2020 AVTOR: DZ, Sirotti

"Nekako je upal, da bolečina mine in bo poskusil zborbati do vrha Etne s čim manjšim zaostankom," je med drugim o odstopu enega izmed favoritov dejal Marko Džalo.

"Ni želel nazaj do ekipnega avtomobila ali prositi za zdravniško pomoč, saj je nasprotnik, ko “zavoha kri” neusmiljen."


Devet etap, dež, mraz, pa tudi sonce, že nekaterih zahtevni vzponi, pa tudi transfer. Vse to in še več je za kolesarji. Vse skupaj pa se je že veliko prej končalo za Gerainta Thomasa.

Britanec, ki se lahko pohvali z zmago in drugim mestom na dirki po Franciji je moral zaradi poškodbe odstopiti, pa čeprav je veljal za enega izmed najresnejših kandidatov za sam vrh v skupnem seštevku. Padel je v zaprti vožnji tretje etape. Torej, še pred uradnim startom na poti do Etne.

"Žal je bila bolečina samo še hujša. Od padca dalje skorajda ni čutil leve noge. Kot bi zaspala."


"O Geraintovem padcu smo bili obveščeni po telefonu, saj še ni bilo direktnega prenosa, po radio-touru pa so šele kasneje obvestili, da je nazaj v skupini in se dirka lahko začne. Kljub bolečinam v kolku ni želel nazaj do ekipnega avtomobila ali prositi za zdravniško pomoč, saj je nasprotnik, ko “zavoha kri” neusmiljen," nam je ozadje osvetlil športni terapevt pri Ineosu Marko Džalo, ki skrbi tudi za Thomasa. Ta je v etapi kljub bolečinam vztrajal vse do cilja, a je krepko zaostal: "Nekako je upal, da bolečina mine in bo poskusil zborbati do vrha Etne s čim manjšim zaostankom. A žal je bila bolečina samo še hujša. Od padca dalje skorajda ni čutil leve noge. Kot bi zaspala. Posledično ni mogel slediti hudemu tempu, ki so ga začeli narekovati 20 km pred začetkom ciljnega vzpona. In tako so šli vsi upi o končni zmagi po zlu." Kljub vsemu je Thomas prišel do cilja. Sicer z velikim zaostankom, a vseeno je stisnil zobe.

"Do grama natančno odmerjena prehrana, dolgi dnevi na kolesu, vse za to, da pride na Giro v čimboljši formi, kar mu je tudi uspelo.""Takoj po etapi smo ga peljali na rentgen, ki ni pokazal zloma, nato sva se odpeljala v hotel, kjer ga je pregledal še naš osteopat. Sledili sta masaža in večerja. Seveda je bilo razočaranje ogromno. Po slabši pripravljenosti na Dauphineju in ne nastopu na francoskem Touru je potreboval kar nekaj časa, da se je znova motiviral za nov cilj, kar je bila dirka po Italiji. Do grama natančno odmerjena prehrana, dolgi dnevi na kolesu, vse za to, da pride na Giro v čimboljši formi, kar mu je tudi uspelo. Po številkah sodeč, je bil v boljši formi kot 2018, ko je dobil Tour de France. Zato je bilo razočaranje še toliko večje, saj je trasa s tremi kronometri voda na njegov mlin."

Od tu izhaja tudi tako veliko razočaranje, da se je s težavo odločil za to, da bi vendarle nadaljeval z dirkanjem na Giru: “Sprva ni želel nastopiti naslednji dan, kar je logična reakcija ob razočaranju, a se je med pogovorom nekako sprijaznil, da so sanje o rožnati majici končane, in da je bilo preveč truda vloženega, da bi odlično formo kar “zavrgel” in zaključil sezono. Tako da je bil, ko je odšel z masaže, odločen, da dirko nadaljuje in poskusi z etapnimi zmagami, mogoče osvojiti majico za najboljšega hribolazca."

"Po prvih podatkih na kolo ne sme vsaj tri tedne, tako da je s tem tudi dirka po Španiji zanj izgubljena."Do tega nadaljevanja pa ni prišlo. Thomas se na startu četrte etape ni pojavil, saj so bile poškodbe prehude in še zdaleč ne tako nedolžne, kot bi si želel: "Preden bi dobil zeleno luč se je bilo potrebno prepričati, da poškodba ni hujše narave in ne bo vplivala na prihodnost. Zgodaj zjutraj je v bližnji bolnišnici v Cataniji, opravil še eno slikanje, ki je razblinilo še zadnje upanje o nadaljevanju dirke, saj so ugotovili, da ima počeno medenico. Iz bolnišnice je prišel na start etape, se poslovil od ekipe in s prvim letom odpotoval v domovino."

Zanj je nadvse posebna in čudna sezona, polna prestavljenih dirk končana. Dirka po Španiji je pred vrati in zanj prezgodaj na sporedu, drugih večjih etapnih preizkušenj pa ni več na sporedu: "Po prvih podatkih na kolo ne sme vsaj tri tedne, tako da je s tem tudi dirka po Španiji zanj izgubljena. Trenutno je treba počakati, da se kost zaceli, kaj kmalu pa bo že začetek nove sezone, ki bo, upamo da 'normalna'."

"Organizator je za ekipe priskrbel dva trajekta, ki sta nas prepeljala z otoka. S cilja do pristanišča so policisti zaprli vse ceste, tako da smo čim hitreje in brez gneče prišli na trajekt."Thomas ne more, ostali v ekipi - vključno z osebjem - pa želijo kljub spremenjeni taktiki in okoliščinam prilagojenim ciljem priti do cilja tritedenskega Gira. Pred njimi je še dolga pot in zdaj končno tudi prvi dan počitka. Vsaj za kolesarje. Je pa za celotno karavano tudi že lep del poti. Celo prvi transfer, na katerega so mnogi opozarjali, saj so iz izkušenj vedeli, da se lahko pot na celino krepko zavleče.

"S Sicilije smo se podali na celino, tokrat je bilo veliko bolje organizirano kot pred leti. Organizator je za ekipe priskrbel dva trajekta, ki sta nas prepeljala z otoka. S cilja do pristanišča so policisti zaprli vse ceste, tako da smo čim hitreje in brez gneče prišli na trajekt. Celotna pot skupaj je trajala okoli 3 ure," je še zaključil Džalo. Z ekipo se je kljub razočaranju zaradi Thomasovega odstopa lahko tudi veselil. Flippo Ganna je dobil dve etapi, med najboljše v posameznih etapah pa sta posegla tudi Puccio in Castroviejo.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ