Giro in Marko Džalo: Tudi osebje ima svojega kuharja

Giro in Marko Džalo: Tudi osebje ima svojega kuharja
03.10.2020 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Marko Džalo. Tokrat je na dirki po Italiji. Seveda kot član osebja moštva Ineos Grenadiers, ki z Geraintom Thomasom napada rožnato majico.

"Organizator je za dirko po Italiji najel dva sistema za ekspresno testiranje, kjer so rezultati znani v le nekaj minutah."
Marko Džalo


"Nekako čudno vse skupaj, saj se ponavadi z Girom začne sezona tritedenskih dirk, letos pa smo v Italiji le dva mesca pred božičem, v bistvu je v Milanu konec sezone," nam je priznal Marko Džalo, ki se, tako kot celotna karavana sooča z omejitvami v sklopu boja s koronavirusom.

Obenem pa v upanju, da uspe organizatorjem dirke po Italiji izpeljati celoten Giro. Podobno, kot je to uspelo organizatorjem dirke po Franciji. Tudi Italijani so očitno pri ukrepih zelo strogi:

"Vse skupaj zelo strogo, kar se tiče ukrepov. Omejen je stik z gledalci, obvezna je zaščitna oprema, maske, razkuževanje rok, medsebojna distanca, stalna testiranja. Organizator je za dirko po Italiji najel dva sistema za ekspresno testiranje, kjer so rezultati znani v le nekaj minutah."



Seveda so ekipe zdaj že pripravljene na nove izzive in na karanteno, ki se je prakticira v pripravah na tritedensko dirko, potem pa še na sami dirki: "V bistvu že od prvih priprav po pandemiji pripravljamo oziroma nadgrajujemo ukrepe, ki jih izvajamo znotraj ekipe, tako da vsak natanko ve, kje so tiste rizične točke, kjer moramo biti pazljivi. To so hoteli, trgovine, bencinske črpalke, restavracije."

"Imamo tudi svojega kuharja, ki kuha zgolj za osebje. Obroke pa pojemo na prostem, ob varni razdalji eden do drugega."
Marko Džalo



Ena izmed rešitev je tudi oseba, ki ne sodeluje v t. i. “mehurčku”: "S sabo imamo nekoga, ki potuje ločeno od našega “mehurčka” in je vedno pred nami v hotelu, da razkuži vse sobe, preden vstopi naša ekipa, ki je na dirki zadolžena za hotele. Ta ista oseba namesto nas hodi v trgovino, da čimbolj zmanjšamo možnost okužbe. Imamo tudi svojega kuharja, ki kuha zgolj za osebje. Obroke pa pojemo na prostem, ob varni razdalji eden do drugega."




Zdaj pa se začenja dirkanje. Seveda karavana upa, da bo Giro prišel vse do cilja v Milanu. Poleg pozitivnih testov na Covid-19 pa mnogi opozarjajo tudi na vreme. Oktober je tu. Stelvio je bil pred dnevi že zasnežen. V zadnjem tednu pa bodo kolesarji vseskozi v gorah. Zelo visoko nad morjem.




"Ja seveda planiramo tudi zadnji teden in potencialno slabo vreme. Glede na to da smo oktobra, in da gredo čez kar nekaj visokih prelazov, pa seveda ker je Giro znan po “epskih” etapah, se zna zgoditi, da bi namesto koles potrebovali smučarsko opremo. Tega rizika se zaveda tudi organizator in imajo zagotovo pripravljen plan B. Kdo ve, mogoče bo pa zadnji teden bolj sprinterski," je še dejal Džalo.










"Zagotovo je sposoben poseči po stopničkah, vprašanje je le, v kakšni formi je konkurenca."
Marko Džalo o Geraintu Thomasu



Vsekakor pa bo že do tam jasno, kdo bo še lahko računal na rožnato majico. Tudi pri Ineosu si jo želijo osvojiti. Glavni adut pa je vsekakor Geraint Thomas. Britanec je po prvem in drugem mestu na dirki po Franciji v zadnjih dveh letih letos ostal brez nastopa na Touru, saj ni bil dovolj dobro pripravljen.




"Glede na slabšo pripravljenost pred dirko po Franciji, kar je posledično pomenilo, da Geraint ne potuje v Nico ampak se poizkusi “sestaviti” do dirke po Italiji, ki mu s kar tremi kronometri leži veliko bolj. Kot kaže mu je kar uspelo. vsaj dirka od tirenskega do jadranskega morja je bila kar dober pokazatelj v kakšni formi je. Z vožnjo na čas na svetovnem prvenstvu, kjer se mu je kolajna izmuznila le za las, je dobro pripravljenost le še potrdil. Bomo pa videli kaj prinesejo trije tedni, zagotovo je sposoben poseči po stopničkah, vprašanje je le, v kakšni formi je konkurenca."

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ