Giro prihaja k nam: Vabljeni k ogledu gorske etape! (podrobnosti)

Giro prihaja k nam: Vabljeni k ogledu gorske etape! (podrobnosti)
13.05.2013 AVTOR: D. Z.
Kolesarji na dirki po Italiji so preživeli prvi teden dirkanja in tudi prvi dan počitka. Zdaj prihajajo v bližino Slovenije.

Predlog za nastanitev in ogled obeh etap s kolesom, posebna ponudba za kolesarje v hotelu SUITE HOTEL KLASSKolesarski ogled 10. etape

V Cordenonsu se začne
Dan počitka so kolesarji morali izkoristiti tudi za transfer, tako da bodo lahko deseto etapo začeli v Cordenonsu. Že ta kraj je zelo blizu meje s Slovenijo. Etapa bo dolga 167 kilometrov, za kolesarje, ki se borijo za končno zmago, pa je še kako pomembna. Najvišja točka dneva bo na 1555 metrih nadmorske višine, kolesarji pa bodo morali prevoziti dva kategorizirana vzpona prve kategorije.

Najprej Cason di Lanza
Za tiste, ki bi kolesarje radi obiskali že na startu, etapa se bo začela ob 12.35 uri. Dobrih 80 kilometrov se bodo kolesarji vseskozi vzpenjali, potem pa se bo začel prvi izmed dveh kategoriziranih vzponov. Govorimo o prelazu prve kategorije Cason di Lanza, ki bo tudi najvišja točka etape. Ta vzpon je sestavljen iz dveh delov. V prilogah lahko tudi vidite presek tega vzpona.

Prvi del je dolg šest kilometrov, predvsem prvi del tega odseka je več kot deset odstoten. Sledi rahel spust in zadnjih šest kilometrov. Nekje na polovici se bodo kolesarji soočili tudi z najstrmejšim odsekom, ki je kar 16-odstoten. Šele povsem zadnji del vzpona je nekoliko položnejši. Že na tem vzponu – vrh bodo kolesarji dosegli po prevoženih 117 kilometrih – bodo številni kolesarji popustili.

Nevejsko sedlo in Altopiano di Montasio
Sledil bo spust, po dobrih 150 kilometrih dirkanja pa še zaključni vzpon čez Nevejsko sedlo vse do cilja na 1519 metrov visokem vzponu Altopiano del Montasio. To bo že tista prava gorska etapa, na zadnjem vzponu pa se bodo med sabo udarili tudi vsi favoriti za končno zmago. Ta vzpon, ki je poznan tudi številnim Slovencem, je dolg dobrih 22 kilometrov, tistega pravega klanca pa je okrog 14 kilometrov.

Kolesarji bodo morali premagati več kot 1100 metrov nadmorske višine. Kolesarji bodo najprej prišli do Nevejskega sedla, potem pa bodo pot nadaljevali vse do ciljnega mesta. Ta zadnji del vzpona je predvsem v prvi polovici zelo zahteven. Prvi kilometer je v povprečju kar 12,5-odstoten, najstrmejši odsek pa je kar 20-odstoten. Sledi 9,5-odstoten naslednji kilometer. Zadnja dva kilometra sta nekoliko položnejša.

Okrog petih popoldne v cilju
Organizatorji predvidevajo, da bodo kolesarji na cilj prišli nekje med 16.57 uro in 17.32 uro. Sicer pa vam v nadaljevanju ponujamo presek etape, zemljevid, kje se bodo kolesarji vozili, podatke o startu in cilju, pa tudi preseka obeh vzponov. Če boste odšli na dirko, vam želimo obilo užitkov.

11.etapa
Cave del Predil
Ogled Gira vsekakor nadaljujte tudi naslednji dan, saj je malce nižje od Rabeljskega jezera, v smeri proti Trbižu, v kraju Cave del Predil štart 11. etape. Kolesarsko karavano, ki se je prejšnji dan »mučila« na klancu, si lahko ogledate na štartu. Tu so kolesarji sproščeni, pripravljeni tudi na naše fotografske objektive, marsikateri naš kolesar pa nam privošči kakšno besedo, prijazno gesto in pogled in kar nekaj takšnih trenutkov imamo doma v družinskih albumih. Sama jih velikokrat na novo etapo pospremim s solzami v očeh, saj vem, da jih v prihodnjih dneh čakajo ceste do Milana, meni pa v spominu ostanejo v živo doživeti trenutki Gira. In ob vsaki naslednji etapi, videni preko TV-ekrana, se vsi podoživeti trenutki povrnejo. Verjemite, čeprav vidite kolesarsko karavano le za nekaj trenutkov, je vredno ogleda. Se vidimo nekje na ciljnem vzponu 10. etape Gira 20 

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ