Giro razkril začetek: Prvi dnevi bodo veliko ponudili

Giro razkril začetek: Prvi dnevi bodo veliko ponudili
10.10.2023 AVTOR: DZ, vir: Giro d'Italia

Organizatorji dirke po Italiji so razkrili trase prvih treh etap 107. Gira, ki se bo začel 4. maja 2024. Tokrat v Torinu.

Vsekakor daleč od nekega tradicionalnega starta. V Torinu bodo morali biti tisti najboljši kolesarji, ki se želijo boriti za rožnato majico že odlično pripravljeni. Organizatorji so razkrili prve tri etape, ostale pa bodo znane v petek.

V soboto, 4. maja bo na sporedu zelo razgibana etapa v okolici Torina. Vanaria Reale bo gostila start, Torino cilj. Etapa ne bo pretirano dolga. Vsega 136 kilometrov bodo morali kolesarji premagati. Obenem tri gorske cilje. Prvi bo Berzano di San Pietro. Greza vzpon četrte kategorije po 52 kilometrih dirkanja. Potem bo po 80 kilometrih dirkanja vrh Superge - vzpon kolesarji poznajo že z dirke Milano-Torino. Tu je Primož Roglič že zmagal. Gre za klanec tretje kategorije.

Najtežji klanec pa jih bo pričakal v samem zaključku, ko bodo vstopili v zaključni, odločilni krog. Govorimo o vzponu druge kategorije Colle Maddalena. Na 698 metrov visok vrh bodo kolesarji prišli po 116 kilometrih dirkanja. Vzpon je dolg 6,1 km. Povprečni naklon je 7,4-odstoten, najstrmejši del je 12-odstoten. Sledi samo še spust, krajša “špica” in prihod ravninski del do cilja.



V drugi etapi bo že cilj vzpon. San Francesco al Campo bo gostil start, cilj pa že dobro poznan klanec Santuario di Oropa. Etapa bo dolga 150 kilometrov. Prvih 80 kilometrov je ravninskih, potem pa se začne razgiban del. Najprej z nekategoriziranimi vzponi, po 111 kilometrih pa bo vrh klanca tretje kategorije Oasi Zegna. Sledi spust in vzpon na Nelvo.

Tudi to je vzpon tretje kategorije. Potem pa spust v Biello, kjer se bo tudi uradno začel zaključni vzpon na Oropo. Ta je dolg 11,8 km, povprečni naklon pa je 6,2-odstoten. Najstrmejši del je 13-odstoten. Cilj je na 1142 metrih nadmorske višine. Italijani se še vedno najraje spominjajo izjemne predstave Marca Pantanija na Giru 1999, ko je postavil tudi rekord tega klanca.


Novara bo gostila start tretje etape. Po 165 kilometrih se bo ta končala v Fossanu. To bo po vsej verjetnosti tudi prva sprinterska etapa, saj je vmes vsega en vzpon četrte kategorije. Zaključni sicer razgiban del pa ne bi smel predstavljati prevelike ovire za najhitrejše kolesarje v karavani.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ