Giro s tremi kronometri in petimi ciljnimi vzponi

Giro s tremi kronometri in petimi ciljnimi vzponi
31.10.2018 AVTOR: DZ, vir: RCS Sport

Organizatorji dirke po Italiji so predstavili traso, skorajda povsem italijanskega Gira, trije kronometri, pet ciljnih vzponov. Start Bologni, cilj pa v Veroni.

Letos smo bili priča vsekakor nenavadnemu začetku dirke po Italiji. Kolesarji so namreč prve tri etape odpeljali v Izraelu. Naslednje leto bo dirka po Italiji skorajda povsem italijanska. Samo v deveti etapi bodo kolesarji zavili v san Marino. Sicer pa bo dirka dolga 3518 kilometrov, ki jih bodo kolesarji premagali v 21 etapah. Na dirko se vračajo prelazi Gavia, Mortirolo, Manghen … Kolesarji bodo imeli na voljo dva dni počitka. Vse skupaj se bo začelo v soboto, 11. maja v Bologni, ki je do zdaj začetek Gira gostila samo enkrat.

Tokrat bo najprej na sporedu 8,2 km dolg zahteven kronometer z zaključnim vzponom na San Luco. Zadnja dva kilometra sta skorajda deset odstotna, kolesarji vzpon poznajo z enodnevne dirke Giro dell’Emilia, ki se konča prav na vrhu vzpona. Tretja etapa se bo začela v Vinciju in bo posvečena petstoti obletnici smrti Leonarda da Vincija. Prvi dnevi bodo pisani na kožo sprinterjem. Sledile bodo etape z razgibanimi zaključki, po meri mojstrov za enodnevne dirke. Naslednji resnejši preizkus bo prišel na vrsto v deveti etapi.

Govorimo o 34,7 km dolgem posamičnem kronometru. Riccione bo gostil starta, cilj pa San Marino. Govorimo o “vinski etapi”, saj bo posvečena rdečemu vinu Sangiovese, ki ga pridelujejo v okolici. Prvih 22 kilometrov je ravninskih in hitrih, potem pa se začne zelo neenakomeren vzpon proti San Marinu. Zanimivo bo videti, če se bodo kolesarji odločali za menjavo koles med samim kronometrom. Po prvem prostem dnevu bosta na sporedu še dve ravninski etapi.

Potem pa lahko pričakujemo velik osip sprinterjev, ki se ne bodo mogli boriti za majico najboljšega po točkah. Z 12. etapo bodo kolesarji zavili v gore in vmes bo samo ena lažja preizkušnja. Najprej ogrevanje od Cunea do Pinerola. Po 114 kilometrih bo vrh prelaza Montoso (8,9 km, 9,4 %). Sledil bo spust, 20 km ravnine in tik pred ciljem krajši vzpon. 13. etapa se bo začela v Pinerolu. Po 49 kilometrih bo vrh vzpona Colle del Lys. Po daljšem spustu se bodo kolesarji podali na Pian del Lupo 9,4 km, 8,7 %).

Sledil bo spust In potem še zaključni vzpon na Ceresole Reale. Ta klanec je sestavljen iz dveh delov. Prvi del je dolg dobrih osem kilometrov. Najstrmejši odsek je 14-odstoten. Sledi ravninski odsek in potem še zadnjih osem kilometrov, ki so spet nekoliko strmejši. Kolesarji bodo po 188 kilometrih prišli na 2247 metrov visoki cilj. Celoten vzpon je dolg 20,3 km, povprečni naklon pa znaša 5,9 %. Pravega počitka v nadaljevanju Gira ne bo. 14. etapa bo še zahtevnejša. Dolga bo zgolj 131 km. Začela se bo v Saint Vincentu.

Takoj se bodo kolesarji podali na vzpon Verrayes, po spustu in krajšem ravninskem odseku bo sledil vzpon Verrogne. Sledil bo spust in vzpon na Truc d’Arbe. Po spustu in razgibanem delu pa še najtežji vzpon dneva – 1951 metrov visoki Colle San Carlo. Dolg je 10,5 km, povprečni naklon pa znaša 9,8 %. Prvi del je tudi 15-odstoten. Na vrhu pa ne bo cilja, saj bodo do tu kolesarji prevozili 105 km. Sledil bo še spust in potem še zahteven, osem kilometrov dolg zaključni odsek do 1293 metrov visokega cilja v Courmayeurju.

15. Etapa bo dolga kar 237 kilometrov. Začela se bo v Ivreji, končala pa v Comu. Zaključnih 60 kilometrov bo potekalo po trasi dirke po Lombardiji. Vzponi pa Madonna del Ghisallo, Colma di Sormano, Civiglio in San Fermo della Battaglia pred prihodom v Como. Sledil bo drugi in obenem zadnji dan počitka, potem pa že kraljevska preizkušnja. Lovere bo gostil start. Takoj se bodo kolesarji podali na prelaza Presolana in Croce di Salven. Potem bo sledil znameniti prelaz Gavia iz tiste težje smeri, torej iz Edola.

2618 metrov visok prelaz bodo kolesarji prečkali po 131 kilometrih. Sledil bo spust proti Bormiu in vse do Mazza di Valtelline. To pa je izhodiščna točka za znameniti Passo del Mortirolo. Klanec je dolg 12,8 km, povprečni naklon pa znaša 10,1 %. Vrh leži na 1854 metrih nadmorske višine. Kolesarji se bodo spustili še v Vezzo d’Oglio in se potem v zadnjih 20 kilometrih postopoma vzpenjali proti cilju v Ponte di Legnu, ki ga bodo predtem obiskali že pred odločilnim delom vzpona na Gavio. Naslednja etapa ne bo ekstremno zahtevna, se bo pa končala na vrhu vzpona. Začela se bo v dolini Val di Sole, v kraju Commezzadura. Po 43 kilometrih bodo kolesarji prečkali prelaz Mendola. Sledil bo spust in rahlo vzpenjanje prek Trenta do Anterselve.

Zaključni vzpon bo dolg 9,6 km, povprečni naklon pa znaša 5,5 %. Najstmrejši so zadnji trije kilometri. Tu je vzpon tudi 12-odsoten. Sledila bo najlažja etapa v zaključku Gira. Zadnja priložnost za preživele sprinterje, ki se bodo za zmago udarili v kraju Santa Maria di Sala. Potem pa zaključni trije dnevi. Najprej etapa od Trevisa do San Martina di Castrozze. Kolesarji se bodo vseh 151 kilometrov vzpenjali, vmes premagali dva kategorizirana vzpona in se potem udarili na zaključnem klancu.

Cilj bo na 1478 metrih nadmorske višine. Ta klanec bo dolg 13,6 km, povprečni naklon pa znaša 5,6 %. V soboto, dan pred koncem bo nova priložnost za parvi spektakel. Feltre bodo gostile start. Kmalu po startu se bo začel vzpon na vzpon Campo. Po spustu pa že vzpenjanje proti 2047 metrov visokem prelazy Manghen. Po spustu in ravninskem odseku bo sledil prelaz Rolle. Potem pa dolg spust in za konec še vzpon na Croce d’Aune (Monte Avena). Govorimo o 13,5 km dolgem klancu s povprečnim naklonom 6,3 %.

Giro se bo končal s 15,6 km dolgo vožnjo na čas v Veroni. Amfietater bo gostil veličastni cilj. Po devetih kilometrih bodo kolesarji premagali tudi vzpon Torricelle, ki je bil pred leti najtežji vzpon svetovnega prvenstva. Letošnjo dirko po Italiji je na spektakularen način po dolgem pobegu v samem zaključku dirke dobil Christopher Froome, ki se je tako vpisal med redke kolesarje z zmagami na vseh treh tritedenskih dirkah. Med aktivnimi kolesarji je tak samo še Vincenzo Nibali. Sicer pa si podrobnosti lahko ogledate v priloženem video posnetku in v priloženih profilih etap.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ