Giro se je na kraju nesreče poklonil preminulemu Wouterju Weylandtu

Giro se je na kraju nesreče poklonil preminulemu Wouterju Weylandtu
20.05.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti, Eurosport

Po enajstih letih od tragične nesreče, ki se je končala s smrtjo Wouterja Weylandta, je dirka po Italiji včeraj prvič obiskala Passo del Bocco nad Genovo, kjer je prišlo do padca. Direktor dirke Mauro Vegni se mu je poklonil z vencem.

Enajst let je 9. maja letos minilo od tragičnega padca kolesarja Leopard Treka Wouterja Weylanda na spustu s Passa del Bocco. Na dolgem spustu je v enem od ovinkov z visoko hitrostjo priletel v kamniti zid in žal se je na tistem mestu njegovo življenje končalo.

Ob spremljanju tiste etape je bilo v trenutku jasno, da gre za zelo zelo resen padec, nad Giro pa je legla senca težkega pričakovanja uradnih novic. Zvečer jih je sporočil direktor dirke Angelo Zomegnan, a je bilo do takrat že jasno, da se je zgodilo najhujše. Naslednji dan kolesarji na Giru niso dirkali, v počasnem tempu so vozili proti ciljni črti, ki so jo v ospredju skupaj prečkali njegovi ekipni tovariši pri Treku in Tyler Farrar, njegov najboljši prijatelj v pelotonu. 

To ni bil dan za fanfare

Dirka po Italiji je upokojila njegovo številko 108, ker »je Wouter vedno z nami in na to niti za trenutek ne pozabimo,« pravi direktor Gira Mauro Vegni. Po enajstih letih je bila dirka spet na zloglasnem spustu, na kraju nesreče se je Vegni ustavil in pod spomenik Weylandtu položil venec z napisom »Wouter, vedno z nami«. »Želeli smo se na umirjen način pokloniti Wouterju, to ni priložnost za fanfare in velike razglase. Ta tragedija nas je vse zaznamovala in moramo živeti dalje, a na Wouterja nismo in ne bomo pozabili,« je še povedal Vegni. 

12. etapa dirke po Italiji je bila etapa, v kateri se je Giro spominjal velikih nesreč. Slabih 100 kilometrov za krajem nesreče Weylandta so etapo zaključili v Genovi, pristaniškem mestu, ki ga je leta 2017 pretresla nesreča, ko se je podrl viadukt Morandi in s seboj v smrt potegnil 43 ljudi. 

Tako kot dirka po Italiji se je tudi Genova naučila živeti dalje, a padlih ni pozabila. Wouter Weylandt in nesrečne žrtve v Genovi ostajajo v mislih. 

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ