Giro v lov na zvezdnike ... Tudi Wigginsa?

Giro v lov na zvezdnike ... Tudi Wigginsa?
13.09.2012 AVTOR: D. Z.
V teh dneh italijanski mediji predvsem ugibajo, kje bo potekala trasa dirke po Italiji 2013, obenem pa naj bi se organizatorji že dogovarjali z nekaterimi zvezdniki, ki bi poživili dirko.

Dirka po Italiji je vedno v senci enodnevnih aprilskih klasik in julijske dirke po Franciji. Prav zato se večina kolesarskih zvezdnikov Giru izogne, saj se po odpeljanih klasikah želi posvetiti pripravam na  Tour de France in raje nastopijo na dirki po Kaliforniji, kasneje pa ali na Criterium du Dauphine ali dirki po Švici.

Tuttosport danes piše, da Alberta Contadorja tudi leta 2013 zagotovo ne bo, saj najbi si Španec po prestani kazni na vse kriplje želel spet dobiti Tour de France. Obenem pa je že leta 2011 spoznal, da se Gira in Toura v istem letu ne more dobiti. Vseeno pa naj bi organizatorjem nastop obljubili številni zvezdniki.

Med njimi domači adut Vincenzo Nibali, ki bo vozil za kazahstansko Astano. Vrnil naj bi se letošnji zmagovalec Ryder Hesjedal, pa tudi letos drugi Joaquim Rodriguez, ki je že poudaril, da si v letu 2013 želi dobiti eno izmed tritedenskih dirk. Po pisanju novinarjem Tuttosporta naj bi nastop obljubila še Cadel Evans, pa tudi povratnik v kolesarsko karavano Alejandro Valverde, ki naj bi odpeljal Giro, se potem pripravil na Vuelto in na svetovno prvenstvo, ki bo v Firenzah.

Za konec so v članku poudarili, da bo na Giro spet prišel Bradley Wiggins, ki naj bi spoznal, da bo na prihodnjem Touru kapetansko vlogo pri Skyju prevzel Christopher Froome. Pa se to lahko uresniči ali pa so Italijani preprosto preveč optimistični? Nibalijev prihod na Giro je povsem možen, poleg tega bi to pomenilo, da bi imel Jani Brajkovič pri Astani še precej več možnosti, da na Tour de France odide kot kapetan.

Tudi Hesjedal bo najbrž z veseljem branil letos osvojeno rožnato majico, tako kot bo Rodriguez iskal prvo zmago, saj je jasno, da je Španec izjemen na vzponih, a preslab v vožnjah na čas, da bi lahko najboljšim konkuriral na Touru – razen, če bo trasa stotega Toura zares izjemno zahtevna. In prav dejstvo, da si bodo mnogi želeli nastopiti na jubilejnem stotem Touru organizatorjem Gira prav gotovo ne pomaga.

Evans je v preteklosti že poskusil nastopiti tako na Giro kot na Touru, vendar ni bil uspešen. Poleg tega so pri moštvu BMC takoj po Touru poudarili, da bo Avstralec tudi naslednje leto njihov kapetan na Touru. Šele potem bodo to vlogo predali mlademu, nadarjenemu Tejayu Van Gardernu. Alejandro Valverde je bil suspendiran prav zaradi preiskave, ki so jo sprožili Italijani.

Oni so mu med Tourom, ki je zavil v Italijo, odvzeli vzorec krvi in jo povezali s krvjo, ki so jo našli med afero Operacion Puerto. Najprej so mu prepovedali nastopati v Italiji, to kazen pa je kasneje razširila še UCI in tako je bil Španec kaznovan. Letos se je uspešno vrnil in najbrž si v Italiji prav rad ne želi nastopati … Poleg tega je že večkrat poudaril, da mu je Tour eden izmed večjih ciljev.

In Wiggins? V preteklosti si je še skoraj vsak kolesar želel braniti rumeno majico in Britanec se bo temu težko odpovedal. V zadnjih letih sta ti izjemi bila dva kolesarja. Lance Armstrong se je po sedmi zmagi upokojil in tako ga leta 2006 ni bilo, Alberto Contador pa je leta 2008 rumene majice ni mogel branitii, saj njegova Astana na Tour ni bila povabljena. Prav zato lahko temu pisanju italijanskih novinarjev kar težko verjamemo. A pustimo se presenetiti.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ