Giro: 236 km in trije zahtevni vzponi

Giro: 236 km in trije zahtevni vzponi
29.05.2015 AVTOR: D. Z.
Pred kolesarji na dirki po Italiji je 19. etapa. Tudi ta bo še kako zahtevna in lahko poskrbi za velike spremembe v skupnem seštevku.

V 19. etapi dirke po Italiji bodo kolesarji spet zavili proti pravim, zahtevnim vzponom. Dirka se sicer bliža koncu, a kolesarjem v zadnjih dneh vsekakor ne bo prizanešeno. Etapa se bo začela v Gravelloni Toce. Cervinia pa bo gostila cilj. Gre za gorsko preizkušnjo s štirimi kategoriziranimi vzponi, enim tretje kategorije in tremi prve. Etapa bo dolga kar 236 km. Najprej se bodo kolesarji po dobrih 80 km bega spopadli z vzponom tretje kategorije Croce Serra. Potem pa se bodo pravi vzponi šele začeli.

Po dobrih 150 kilometrih dirkanja bodo kolesarji prišli ob vznožje vzpona na Saint Barthelemy. Vrh leži na 1638 metrih nadmorske višine. Dolg je kar 20,1 km, kolesarji bodo morali premagati 1116 metrov nadmorske višine. Povprečni naklon znaša 5,6 %, najstrmejši odsek pa je 13 %. Sledil bo spust in takoj naslednji vzpon na Col Saint Pantaleon, ki leži na 1664 metrih nadmorske višine. Na vrh bodo kolesarji prišli po 207 kilometrih dirkanja. Klanec je dolg 16,5 km, povprečni naklon znaša 7,2 %, najstrmejši odsek pa 12 %.

Vzpon je najstrmejši prav v zadnjih dveh kilometrih, ko povprečni naklon znaša skoraj 9 odstotkov. Sledil bo krajši spust in še zaključni vzpon do 2001 metra visoke Cervinie. Tudi pri tem gre za vzpon prve kategorije. Dolg je 19,2 km, povprečni naklon znaša 5 %, največji pa 12 %. Gre torej za zelo dolge in v povprečju nekoliko manj strme vzpone. Po eni strani bo to velika priložnost za ubežnike, po drugi pa morda tudi za Alberta Contadorja, da kot nosilec rožnate majice – zmago mu očitno lahko vzame le še čudež – dobi tudi etapo.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ