Giro: Galiber, Gavia, Stelvio, Nevejsko sedlo ... in dolga "ura resnice" (foto in video)

Giro: Galiber, Gavia, Stelvio, Nevejsko sedlo ... in dolga "ura resnice" (foto in video)
03.05.2013 AVTOR: D. Z.
4. maja se bo začela že 96. Dirka po Italiji in organizatorji znamenitega Gira so se potrudili, da so pripravili razgibano, vzponov in kronometrov polno traso, na kateri se bodo merili številni zvezdniki.

V fotogaleriji vam ponujamo fotografije s četrtkove novinarske konference nekaterih vidnejših kolesarjev, ki bodo nastopili na dirki po Italiji.

Še kako zvezdniški Giro
Mnoge je bilo strah, da bo sezona 2013 minila v pričakovanju okrogle stote dirke po Franciji in da bo Tour še bolj kot v preteklih letih zasenčil predvsem preostali dve tritedenski preizkušnji – Giro in Vuelto. A organizatorji dirke po Italiji so se potrudili. Najprej pri postavljanju trase, zdaj pa jim je uspelo na start privabiti tudi številne zvezdnike.

Tako bo rožnato majico napadal tudi lanski zmagovalce francoskega Toura Bradley Wiggins. Na startu bo lanski zmagovalec Gira Ryder Hesjedal. Na startni listi so tudi prvi favorit Vincenzo Nibali, Cadel Evans, Samuel Sanchez, Robert Gesink, Franco Pellizotti, Michele Scarponi, Domenico Pozzovivo, Sergio Henao, Rigoberto Uran …

Sprinterji in trije Slovenci
Tudi v sprintih se obeta pravi spektakel. Zagotavljajo ga Mark Cavendish, John Degenkolb, Nacer Bouhanni, Elia Viviani, Michael Matthews, Sacha Modolo, Francesco Chicchi, Matthew Goss …

In Slovenci bomo lahko navijali za tri Slovence. Na startu bodo namreč Grega Bole (Vacansoleil DCM), Luka Mezgec (Argos Shimano) in Robert Vrečer (Euskaltel Euskadi). A vse skupaj čakajo trije težki tedni dirkanja v Italiji in deloma tudi v Franciji. Da ne pozabimo, približali se bodo tudi meji s Slovenijo.

Spektakel zagotovoljen

Dirka po Italiji bo, kot je že v navadi, zelo zahtevna. A ne tako ekstremno težka, kot je bila na primer leta 2011. Organizatorji trdijo, da bo bolj »uravnotežena «. Kolesarji bodo morali prevoziti 3405 kilometrov, povprečna dolžina etap pa bo precej manjša kot običajno. Znašala bo 162,2 km. Pet etap se bo končalo s ciljnim vzponom, medtem ko bosta na sporedu tudi dva posamična kronometra in en ekipni. Predvsem prva posamična vožnja na čas je za italijanski Giro nekoliko neobičajno dolga – kar 55 kilometrov, medtem ko je drugi kronometer gorski in je dolg 19,4 km. Ekipna vožnja na čas pa bo dolga 17,4 km.

Najprej sprint, potem pa že ekipna vožnja na čas
Veliki začetek bo tokrat gostil Neapelj. Tam bo start in cilj prve, 130 kilometrov dolge sprinterske etape. Že naslednji dan pa bodo v ospredje prišle najmočnejše ekipe in po vsej verjetnosti vsaj nekateri izmed favoritov za končno zmago. Ischia bo gostila start, Forio pa cilj ekipne vožnje na čas. Ta bo dolga dobrih 17 kilometrov. Šlo naj bi predvsem za tehnično zelo zahtevno traso.

Prvi vzponi bodo na sporedu v četrti, 246 kilometrov dolgi etapi do Serre San Bruna. Čeprav ne gre za ekstremno strm vzpon, je ciljni klanec dolg kar 16 kilometrov in bi lahko poskrbel za prvo večjo selekcijo med favoriti. Tudi peta etapa bo predvsem v zaključku dovolj zahtevna, da bodo odpadli nekateri sprinterji, medtem ko bo sedma etapa od San Salva do Pescare polna kratkih, a zahtevnih vzponov. Dolga bo 177 kilometrov, v zadnjih 50 kilometrih pa bodo na sporedu štirje vzponi tretje oziroma četrte kategorije.

Skoraj 55 kilometrov dolga "ura resnice"
In potem tisto, česar se veseli Wiggins. Za Giro neobičajno, kar 54,8 kilometra dolg posamični kronometer. Gabicce Mare bo gostil start, Saltara pa cilj. A ta vožnja na čas ne bo tako lahka. Prvi del je tehnično zelo zahteven, Zadnji trije kilometri pa bodo potekali v rahel vzpon.

Naslednji dan bo zelo razgibana etapa od Snsepolcra do Firenc. Kolesarji bodo morali premagati štiri kategorizirane vzpone. Najprej druge kategorije, potem prve kategorije in v samem zaključku še vzpona tretje in četrte kategorije. Prihod v cilj po 170 kilometrih dirkanja poteka v rahel vzpon.

Dan počitka in transfer do »naših « krajev
V ponedeljek, 13. maja, bo na sporedu prvi dan počitka. A to še zdaleč ne bo pravi počitek, saj bo kolesarje čakal 300 kilometrov dolg transfer do nam bližnjega Cordenonsa. In prav tu bo že naslednji dan start desete etape. Lahko tudi rečemo, da prve nekoliko bolj resne gorske. Kolesarji bodo prevozili dva vzpona prve kategorije. Najprej bo po 117 kilometrih vrh 1555 metrov visokega prelaza Casson di Lanza. Sledil bo spust in zaključni vzpon na Altopiano del Montasio, ki je zgolj nadaljevanje štiristo metrov nižje ležečega vzpona na Nevejsko sedlo.

Zadnji vzpon je dolg skoraj 22 kilometrov in tu se bo že videlo, kdo izmed favoritov še ostaja v igri za rožnato majico, saj je vmes tudi dvokilometrski odsek z 12-odstotnim povprečnim naklonom. Potem se bodo kolesarji spet oddaljili od slovenske meje. Najprej v etapi do Trevisa, potem pa še v z 254 kilometri najdaljši preizkušnjo do Cherasca. A s tem se bodo približali tudi tistim pravim prelazom.

»Francoski « spomin na Marca Pantanija
14. etapa bo že tista prava alpska preizkušnja. Začela se bo v kraju Cervere. Po 125 kilometrih dirkanja bodo kolesarji prišli na vrh 2035 metrov visokega Sestriera. Ta vzpon bodo premagali z lažje strani. Vzpon je sicer dolg, a položen. Sledil bo spust do Bardonecchie in zaključni vzpon prve kategorije do 1908 metrov visokega Jafferaua. 15. etapa bo kolesarje popeljala v Francijo. Start bo na 1335 metrov visoki Cesani Torinese. Sledil bo spust in 2094 metrov visoki prelaz prve kategorije Col du Mont Cenis. Potem spet spust in zelo zahteven zaključek.

Kolesarji se bodo podali proti Galibierju. Najprej bo gorski cilj druge kategorije na prelazu Telegraphe, sledil bo krajši spust in vzpon se bo nadaljeval vse do vrha znamenitega, 2642 metrov visokega Galibierja. Tam bo tudi cilj 150 kilometrov dolge etape. Prav na Galibier je leta 1998, torej pred 15 leti, Marco Pantani izvedel odločilni napad in ugnal Jana Ullricha. Takrat je Italijan na cilju v Les Deux Alpes oblekel rumeno majico in v Parizu je kot zadnji Italijan slavil zmago na Touru.

Obenem je tudi zadnji kolesar, ki mu je v enem letu uspelo zmagati tako na Giru kot na Touru. Prav zato bo ta etapa posvečena tragično preminulemu kolesarju. 20. maja bo še drugi in obenem zadnji dan počitka. Ta bo lahko zares namenjen počitku, saj bo start naslednje etape prav v dolini Valloire, ki se nahaja na pol poti do vrha Galibierja, tik za Telegraphom.

Najprej do tovarne Campagnolo

Sledil bo vzpon na Col du Montcenis. Na vrhu prelaza prve kategorije bodo kolesarji tudi spet prečkali mejo in se odpeljali proti Italiji. Sledila bo dolga ravnina in na 220 kilometru vrh vzpona tretje kategorije na Andrate. Od zam do cilja v Ivrei bo samo še 18 kilometrov. Naslednji dan bo v znamenju praznovanja 80-letnice tovarne Campagnolo.

Etapa s startom v Carvaggiu bo povsem ravninska, a na 198 kilometru bo vrh edinega vzpona. To bo 402 metra visoka Crosara. Sledilo bo še dobrih 15 kilometrov do cilja v Vicenzi – bližini tovarne Campagnolo. Tako bomo lahko videli boj med sprinterji in tistimi, ki bodo na ta vzpon poskusili presenetiti sprinterske vlake.

Dolomitski trojček začenja gorski kronometer
Po vsej verjetnosti najbolj atraktivne etape pa bodo prišle na vrsto prav v zaključku. Organizatorji so se odločili, da jih kolesarjem in gledalcem ponudijo v treh zaporednih dneh. Najprej bo 23. maja na sporedu 18. etapa. To bo dobrih 20 kilometrov dolg gorski kronometer.

Start bo gostil Mori in kolesarji se bodo že po dobrem kilometru vožnje začeli vzpenjati. Prvi del vzpona proti cilju na 1205 metrov visoki Polsi bo dobrih šest odstoten. Sledil bo nekoliko položnejši odsek, potem pa med 15 in 17 kilometrom tisti najstrmejši, več kot deset odstoten odsek. Proti cilju se bo cesta spet vzpenjala s povprečnim naklonom dobrih šestih odstotkov.

Gavia, Stelvio in izjemen zaključek
A najtežja etapa bo šele prišla. 19. Preizkušnja letošnje dirke se bo začela v Ponte di Legnu. Takoj bo sledil vzpon na 2618 metrov visoko Gavio. Kolesarji se bodo potem spustili v Bormio in se takoj povzpeli na še znamenitejši Stelvio. Ta bo z 2758 metri nadmorske višine tudi »Cima Coppi « (najvišja točka letošnjega Gira).

Lani se je tukaj končala zadnja gorska etapa, letos pa se bodo kolesarji spet spustili v park Prato dello Stelvio in sledil bo še zaključni vzpon. Dobrih 20 kilometrov dolg klanec na 2059 metrov visoki Martellral. V vsega 139 kilometrih bodo kolesarji tako premagali kar tri dvatisočake. Tukaj se bo zagotovo pisala ena izmed številnih nepozabnih zgodb dirke po Italiji.

Dan pred koncem konec dolomitskega trojčka
Zadnja gorska etapa pa bo 20. od Silandra Schlandersa do vrha vzpona na Tre Cime di Lavaredo. Kolesarji bodo morali v dobrih dvestotih kilometrih premagati tri vzpone druge kategorije in dva prve. Najprej bo na 90 kilometru vrh prelaza druge kategorije Costalunga. Sledil bo vzpon na San Pellegrino. Oba spadata med klance druge kategorije. Potem pa se bodo kolesarji povzpeli na prelaz prve kategorije Giau, ki se nahaja na 1997 metrih nadmorske višine. Sledil bo spust in zaključna dva vzpona . Najprej »drugokategornik Tre Croci in potem še zelo strm vzpon do cilja na Tre Cime di Lavaredo.

Nov zaključek!
Zadnja etapa bo spet namenjena sprinterjem. Le, da se dirka po Italiji tokrat za spremembno ne bo končala v Milanu. 197 kilometrov dolga etapa se bo začela v kraju Riese Pio X. Bo povsem ravninska, zaključni spektakel pa bo prvič v zgodovini pripadel mestu Brescia.

Tam bodo kolesarji prevozili še zaključne kroge in potem bo tudi uradno znan zmagovalec 96. dirke po Italiji. V nadaljevanju vam ponujamo seznam vseh etap in tudi podatke vseh vzponov, ki jih bodo morali kolesarji v treh tednih premagati.

Etape na dirki po Italiji 2013
4. maj 2013, 1. etapa: Neapelj - Neapelj 130 km
5. maj 2013, 2. etapa: Ischia - Forio 17,4 km
6. maj 2013, 3. etapa: Sorrento - Marina di Ascea 222 km
7. maj 2013, 4. etapa: Policastro - Serra San Bruno 246 km
8. maj 2013, 5. etapa: Cosenza - Matera 203 km
9. maj 2013, 6. etapa: Mola di Bari - Margherita di Savoia 169 km
10. maj 2013, 7. etapa: San Salvo - Pescara 177 km
11. maj, 2013, 8. etapa: Gabicce Mare - Saltara 54,8 km
12. maj 2013, 9. etapa: Sansepolcro - Firenze 170 km
13. maj 2013: prvi prost dan
14. maj, 2013, 10. etapa: Cordenons - Montasio 167 km (gorska etapa)
15. maj 2013, 11. etapa: Cave del Predil - Erto 182 km
16. maj 2013, 12. etapa: Longarone - Treviso 134 km
17. maj 2013, 13. etapa: Busseto - Cherasco 254 km
18. maj 2013, 14. etapa: Cervere - Bardonecchia 168 km (gorska etapa)
19. maj 2013, 15. etapa: Cesana Torinese - Col du Galibier 149 km (gorska etapa)
20. maj 2013, 16. etapa: Valloire - Ivrea 238 km
21. maj 2013: drugi prost dan
22. maj 2013, 17. etapa: Caravaggio - Vicenza 214 km
23. maj 2013, 18. etapa: Mori - Polsa 20,6 km (gorski kronometer)
24. maj 2013, 19. etapa: Ponte di Legno - Val Martello 139 km (gorska etapa)
25. maj 2013, 20. etapa: Silandro - Tre Cime di Lavaredo 203 km (gorska etapa)
26. maj 2013, 21. etapa: Riese Pio X - Brescia 197 km

Vzponi dirke po Italiji 2013

1. etapa: Neapelj – Neapelj: dvakrat na Posillipo (91 m nadmorske višine)
3. etapa: Sorrento – Marina di Ascea: Mercato Cilento (630 m nadmorske višine), Sella di Catona (593 m nadmorske višine)
4. etapa: Policastro Bussentino – Serra San Bruno: Vibo Valentia (477 m nadmorske višine), 905 m nadmorske višine)
5. etapa: Cosenza – Matera: Spezzano Albanese (332 m nadmorske višine), Montescaglioso (309 m nadmorske višine)
7. etapa: San Salvo – Pescara: Chieti, Via Fieramosca (286 m nadmorske višine), Chieti, Tricalle (300 m nadmorske višine), Villa degli Ulivi (271 m nadmorske višine), San Silvestro (149 m nadmorske višine)
9. etapa: Sansepolcro – Firenze: Passo della Consuma (1028 m nadmorske višine), Vallombrosa (957 m nadmorske višine), Vetta le Croci (548 m nadmorske višine), Fiesole (295 m nadmorske višine)
10. etapa: Cordenons – Altopiano del Montasio: Passo Cason di Lanza (1555 m nadmorske višine), Altopiano del Montasio (1502 m nadmorske višine)
11. etapa: Tarvisio/Trbiž (Cave del Predil) – Vajont 1963/2013 Erto e Casso: Sella Ciampigotto (1790 m nadmorske višine), Vajont (790 m nadmorske višine)
12. etapa: Longarone – Treviso: Muro di Ca' del Poggio (242 m nadmorske višine), Montello-Santa Maria della Vittoria (371 m nadmorske višine)
13. etapa: Busseto – Cherasco: Diano d'Alba (475 m nadmorske višine)
14. etapa: Cervere – Bardonecchia: Sestriere (2035 m nadmorske višine), Jafferau (1908 m nadmorske višine)
15. etapa: Cesana Torinese – Col du Galibier (Valloire): Col du Mont Cenis (2095 m nadmorske višine), Col du Telegraphe (1566 m nadmorske višine), Col du Galibier (2624 m nadmorske višine)
16. etapa: Valloire – Ivrea: Col du Mont Cenis (2081 m nadmorske višine), Andrate (835 m nadmorske višine)
17. etapa: Caravaggio – Vicenza: Crosara (414 m nadmorske višine)
18. etapa: Mori – Polsa (gorski kronometer): Polsa (1205 m nadmorske višine)
19. etapa: Ponte di Legno – Calmartello/Marelltal: Passo di Gavia (2618 m nadmorske višine), Passo dello Stelvio/Stilfserjoch (2758 m nadmorske višine), Val Martello/Martelltal (2051 m nadmorske višine)
20. etapa: Silandro/Schlanders – Tre Cime di Lavaredo (Auronzo di Cadore): Passo di Costalunga/Karerpass (1745 m nadmorske višine), Passo di San Pellegrino (1918 m nadmorske višine), Passo Giau (2236 m nadmorske višine), Passo Tre Croci (1805 m nadmorske višine), Tre Cime di Lavaredo, Auronzo (2304 m nadmorske višine).

Video predstavitev trase letošnje dirke po Italiji
 

Uradni spot dirke po Italiji 2013
 

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ