Giro: Je favorit preveč poškodovan?

Giro: Je favorit preveč poškodovan?
14.05.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Dirka po Italiji. Po zanimivi sobotni etapi se bliža nova resnejša preizkušnja. Zagotovo bodo kandidati za vrh pokazali, kako dobri so.

Deveta etapa na dirki po Italiji bo dolga 191 kilometrov. Kolesarji se bodo vzpenjali že od starta in predvsem sprinterji bodo še kako upali, da jim bo uspelo ujeti časovno zaporo. Kolesarji bodo morali najprej premagati tri lažje kategorizirane vzpone. Najprej takoj po startu vzpon tretje kategorije, potem pa dva druge.

Sledil bo spust in razgiban, a lažji del. Vse do začetka prvega izmed dveh vzponov prve kategorije. Najprej Passo Lanciano. Dolg je 10,8 kmm, povprečni naklon pa je 7,2-odstoten. Na 1308 metrov visok prelaz bodo kolesarji prišli po 148 kilometrih. Sledil bo spust do Scafa in potem vzpenjanje proti cilju. Najprej lažji vzpon do Roccamorice. Tam bo sprint in tam se bo začel zaključni vzpon. Cilj na 1664 metrih nadmorske višine bo gostil Blockhaus.

Kolesarji bodo morali premagati 13,8 km dolg klanec z 8,4-odstotnim povprečnim naklonom. Tudi ta klanec je klanec prve kategorije. Juan Pedro Lopez bo branil rožnato majico, med favoriti za končno zmago je v najboljšem položaju Simon Yates. Je peti in zaostaja za 1:42. Britanec je v četrti etapi padel in si očitno poškodoval koleno. Do zdaj o tem ni govoril, pred startom sobotne etape pa je vendarle priznal:

"Udaril sem se v koleno. Ni stoodstotno, a se stanje izboljšuje iz dneva v dan." Ker je v najboljšem položaju med favoriti, bo lahko tudi v nedeljo poskušal zgolj nadzirati potek. "Ni mi treba voziti napadalno. Na Blockhausu pričakujem velik boj. Prvo pravo eksplozijo na dirki. Sem pa tudi v dobrem položaju. Trenutno lahko rečem, da sem v ospredju, tako da mi ni treba dirkati agresivno. Ostali kandidati za vrh morajo napasti."

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ