Giro: Kratka, a zahtevna etapa

Giro: Kratka, a zahtevna etapa
24.05.2016 AVTOR: D. Z.
Po tretjem in obenem zadnjem prostem dnevu je pred kolesarji nova zahtevna etapa s tremi kategoriziranimi vzponi.

"Samo " 132 kilometrov
Kolesarji so v ponedeljek preživeli še zadnji prost dan na letošnji dirki po Italiji. Zdaj pa jih že čaka zahtevna etapa. Tretji teden dirkanja na Giru bo vsekakor peklenski, začenši s 16. etapo. Začela se bo v Bressanonu, končala pa na Andalu. Etapa sicer ne bo dolga, kolesarji bodo morali prevoziti vsega 132 kilometrov, zato pa bodo morali premagati tri kategorizirane vzpone.

Po startu se bodo najprej dobrih 40 kilometrov rahlo spuščali. Potem pa bo šlo zares. Kolesarji se bodo pričeli vzpenjati na 1363 metrov visoki prelaz Mendola, ki so ga organizatorji označili za vzpon druge kategorije. Na vrh bodo prišli po prevoženih dobrih 64 kilometrih. Vzpon je dolg 14,8 km, naklon pa zelo enakomeren. Največji naklon znaša 10 odstotkov. Na ta odsek bodo kolesarji prišli po osmih kilometrih vzpona.

Razgiban, a ne prezahteven zaključek
Sledil bo dolg spust vse do 112 kilometra. Vmes bo tudi leteči cilj. Potem pa nov vzpon na Fai della Paganella. Tudi to je vzpon druge kategorije. Na vrh 994 metrov visokega prelaza pa bodo kolesarji prišli po 124 kilometrih dirkanja. Vzpon je dolg 10,2 km. Naklon prvih osmih kilometrov v povprečju znaša 7,9 %, sledi krajši ravninski del in potem najstrmejših petsto metrov.

Tam je naklon 15-odstoten. Na vrhu tega odseka je gorski cilj, cesta pa se potem še za dober kilometer še vedno vzpenja. Sledil bo dobra dva kilometra dolg spust in še zaključni vzpon tretje kategorije. Prav posebno strm ta vzpon ne bo. Po dveh kilometrih vzpenjanja bodo kolesarji prišli na najstrmejši odsek. Tam bo naklon 9-odstoten. Slaba dva kilometra pred ciljem se bo cesta poravnala in do cilja se bo celo rahlo spustila.

Bo sploh priložnost za napad na rožnato majico?
Zaključek pa je spet speljan v rahel vzpon. Etapa sicer ne bo ekstremno zahtevna, a Alejandro Valverde je že opozoril, da gre za težje vzpone, kot so jih sprva ocenili organizatorji. To tudi pomeni, da bodo nekateri kolesarji vsekakor iskali priložnost za napad. Na to priložnost čakajo številni, saj ima vodilni Steven Kruijswijk več kot dve minuti naskoka pred ostalimi. Še najbližje je Esteban Chaves, ki je dokazal, da je odlično pripravljen.

Zaostaja pa za dve minuti in 12 sekund. Potem je tu pred Girom prvi favorit Vincenzo Nibali. Italijan ima že skoraj tri minute zaostanka, vendar pa do zdaj prave forme (še) ni pokazal, zato je vprašanje, če seje na to dirko pripravil dovolj natančno. Je pa jasno, da bo Italijan poskušal z napadi in da bo pri tem iskal zaveznike tudi v do zdaj največjih konkurentih. Ostali kolesarji zaostajajo za več kot za tri minute. Strokovnjaki pa menijo, da je ta etapa na kožo pisana predvsem Valverdeju, ki je v zaključnih sprintih manjših skupin lahko zelo hiter.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ