Giro: Kratka etapa in štirje vzponi za končnega zmagovalca

Giro: Kratka etapa in štirje vzponi za končnega zmagovalca
28.05.2016 AVTOR: D. Z.
V soboto bo jasno, kdo bo dobil 99. dirko po Italiji. A najprej kratka, vendar zelo zahtevna 20. etapa.

Praktično brez ravnine
99. dirka po Italiji se bliža koncu. Pred kolesarji je predzadnja etapa, ki bo dolga 134 kilometrov. Kolesarji pa bodo morali premagati kar štiri kategorizirane vzpone. Glavna značilnost etape? Ravnine praktično ni.

Vse skupaj se bo začelo na tisočih metrih nadmorske višine v kraju Guillestre v Franciji. Karavana se bo povsem v zaključku, v zadnjih dobrih desetih kilometrih vrnila v Italiji. Cilj pa bo gostil vzpon Sant 'Anna di Vinadio, ki leži na 2015 metrih nadmorske višine. A najprej lepo po vrsti. Že takoj po startu se bodo kolesarji pričeli vzpenjati. Po 19 kilometrih dirkanja bodo prišli na vrh 2108 metrov visokega prelaza prve kategorije Col de Vars.

Na 2715 metrov visoki Bonette
Vzpon je dolg 18,2 km, povprečni naklon pa je 6 %.  Najstrmejši, 13-odstoten naklon je v prvem delu vzpona, ki je tudi v povprečju najstrmejši. Po prvih sedmih kilometrih postane teren nekoliko položnejši. Sledil bo spust in takoj nov vzpon. Znameniti Col de la Bonette. Tudi to je vzpon prve kategorije, kolesarji pa bodo na 2715 metrov visok vrh prišli po prevoženih 63 kilometrih.

Ta vzpon je dolg kar 22,2 km, povprečni naklon pa znaša 6,7 %. Gre za zelo enakomeren vzpon, najstrmejši, 10-odstotni odsek, je na 14 kilometru vzpenjanja. Sledil bo dolg spust vse do kraja Isola na 103 kilometru. Potem pa predzadnji vzpon. Govorimo o tretjem dvatisočaku. Tokrat je to 2350 metrov visoki prelaz Colle della Lombarda. Gre za vzpon prve kategorije, na vrhu katerega bodo kolesarji prestopili mejo in se po enem dnevu vrnili v Italijo.

Vrnitev v Italijo in krajši ciljni vzpon
Na vrhu bo za njimi že 123 kilometrov dirkanja. Vzpon je dolg 19,8 km, povprečni naklon pa znaša kar 7,5 %. Najstrmejši odsek je takoj na začetku, kjer je naklon tudi 12-odstoten. V povprečju je klanec najstrmejši v prvih sedmih kilometrih. Tu povprečni naklon znaša 8,7 %. Srednji del je položnejši, naklon zadnjih štirih kilometrov pa znaša 7,6 %.

Potem se bodo kolesarji spustili na dobrih 1800 metrov nadmorske višine. Sledil bo samo še zaključni vzpon. Ta bo še najlajžji izmed vseh. Gre za vzpon tretje kategorije. Sant 'Anna di Vinadio leži na 2015 metrih nadmorske višine. Klanec je dolg 2,3 km, povprečni naklon pa znaša 8,1 %. Slab kilometer pred ciljem je najstrmejši odsek, saj tam naklon znaša 11 %. Vsekakor bomo gledali izjemno etapo. Kratko, a še kako zahtevno.

Bo Chaves drugi Kolumbijec z zmago na Giru?
Prav take etape so se v zadnjih letih izkazale za pravo popestritev. Glede na velik preobrat v petkovi etapi je tako dirka po Italiji še kako odprta. Esteban Chaves ima 44 sekund naskoka pred Vincenzom Nibalijem, ki mu je uspela čudežna vrnitev. Pa lahko Italijan še drugič v karieri dobi Giro? Tretji je zdaj Steven Kruijswijk, zaostal za dobri minuto.

V igri za oder vsekakor ostaja še Alejandro Valverde. Zanimivo. Chaves ni prvič v vodstvu v skupnem seštevku na kakšni izmed tritedenskih dirk. Lani je šest dni nosil rdečo majico najboljšega na dirki po Španiji. Na koncu pa se je zmage veselil Italijan v dresu Astane Fabbio Aru. Chaves je tretji Kolumbijec, ki nosi rožnato majico. Pred njim sta jo leta 2014 Rigoberto Uran in kasnejši zmagovalec Nairo Quintana. Za Kolumbijce je to že 11 rožnata majica. Štiri dni jo je nosil Uran, šest pa Quintana.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ