Giro: "Makadamska" Cima Coppi in zaključek na Sestriere

Giro: "Makadamska" Cima Coppi in zaključek na Sestriere
29.05.2015 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Italiji bo v soboto 20. etapa in obenem še zadnja zahtevna preizkušnja. Tokrat se bodo kolesarji povzpeli na najvišjo točko letošnjega Gira.

Dirka po Italiji je zdaj že res skorajda končana. A pred nedeljsko parado šampionov proti Milanu se bodo kolesarji spopadli še s 196 kilometrov dolgo preizkušnjo. Med drugim bodo morali v zaključku premagati dva kategorizirana vzpona. Start bo gostil Saint Vincent, cilj pa bo v Sestrieru. Etapa bo v prvih 150 kilometrih bolj ali manj ravninska, potem pa se bo začel najdaljši vzpon dneva proti najvišji točki letošnje dirke po Italiji.

Govorimo o vzponu na Colle delle Finestre, ki delno poteka tudi po makadamski poti. Vzpon je dolg 18,45 km, makadamskega odseka je 7,8 km. Kolesarji bodo morali premagati kar 1694 metrov nadmorske višine, če bodo želeli doseči najvišjo točko. Ta bo na 2178 metrih nadmorske višine in velja za Cimo Coppi letošnjega Gira. Povprečni naklon vzpona je 9,2 %. Najstrmejši odsek znaša 14 %, najstrmejši odsek makadamskega dela je 11 %. Vrh bodo kolesarji dosegli po prevoženih 171 kilometrih.

Sledil bo dobrih deset kilometrov dolg spust in takoj še ciljni vzpon. Ta ne bo tako zahteven. Nenazadnje gre za klanec tretje kategorije. Sestriere leži na 2035 metrih nadmorske višine. Vzpon je dolg 9,2 km. Povprečni naklon znaša 5,4 %, najstrmejši odsek pa je 9 %. Kolesarji bodo imeli še zadnjo priložnost za spremembe v skupnem seštevku, medtem ko je že bolj ali manj jasno, da lahko Albertu Contadorju končno zmago odnese le čudež, saj ima Španec več kot štiri minute in pol prednosti pred prvim zasledovalcem Fabiem Arujem.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ