Giro: Po lanskem podvigu Jana Polanca se vrača Etna

Giro: Po lanskem podvigu Jana Polanca se vrača Etna
10.05.2018 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Italiji bo na vrsto prišel prvi pravi preizkus. Kolesarji ostajajo na Siciliji. Povzpeli se bodo na Etno.

Lani je dirka po Italiji že zavila na Etno in tam je izjemno predstavo pripravil Jan Polanc. Po dolgem pobegu je proti vrhu Etne kljub nasprotnemu vetru nadaljeval sam.

Vseskozi je bilo napeto, ali ga bodo glavni favoriti ujeli ali ne. Tudi zaradi nasprotnega vetra se iz ozadja nihče ni uspel preseliti do Jana Polanca, ki je slavil že drugo etapno zmago na Giru. Etna se letos vrača. Tokrat v šesti etapi.

A tokrat kolesarji ne bodo šli po “Polančevi ” smeri. Organizatorji so se odločili, da predstavijo za Giro novo smer iz Ragalne. Če je lani pihal kar močan nasprotni veter, naj bi se temu iz te smeri karavana nekoliko izognila. Poleg tega je ta smer precej manj enokomerna, tako da bo precej več spreminjanja ritma. Vzpon je dolg 15 kilometrov. Povprečni naklon znaša 6,5 %. Najstrmejši odsek pa je 15-odstoten.

“Lani je bil vzpon bolj enakomeren. Vseskozi isti naklon, cesta pa širša. Iz te smeri je vzpon zelo zahteven, saj so nekateri zares zahtevni odseki. Cesta pa je ožja. Tu je tudi manj vetra, saj se vzpenjaš skozi gozd in nisi tako izpostavljen, ” je za cyclingnews.com dejal domačin, sicer trener pri moštvu UAE Team Emirates Paolo Tiralongo. Sicer pa bo to v šesti etapi tudi edini kategoriziran gorski cilj. Kolesarji bodo prišli na 1736 metrov nadmorske višine.

Že prvih 70 kilometrov – etapa se bo začela v Caltanissetti – bo nekoliko bolj razgibanih, a brez pravih vzponov. Le dva leteča cilja. Potem pa bo sledil spust in lažji teren do Ponte Barca. Sledil bo že prvi del vzpona na Etno do Belpassa na 553 metrih nadmorske višine. Po krajšem spustu pa začetek zaključnega vzpona. Chris Froome, ki je do zdaj v primerjavi z največjimi konkurenti že dvakrat izgubil nekaj pomembnih sekund je že pred dnevi poudaril, da bo to tisti prvi pravi test v boju za rožnato majico, ki jo brani Rohan Dennis. Etapa bo dolga 164 kilometrov.

 

 

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ