Giro: Po Pantanijevih poteh

Giro: Po Pantanijevih poteh
05.05.2024 AVTOR: DZ

Druga etapa na dirki po Italiji bo kolesarje popeljala na Oropo, ki je znana postala po izjemni vožnji Marca Pantanija leta 1999.


Druga etapa na dirki po Italiji bo, podobno kot je bila prva, zelo zahtevna. Tokrat bodo kolesarji imeli na voljo še zaključni vzpon na Oropo. San Francesco al Campo bo gostil start, cilj pa, kot že rečeno, Santuario di Oropa. Etapa bo dolga 161 kilometrov.

Govorimo o dnevu s tremi kategoriziranimi vzponi. Dva tretje kategorije in zaključni prve kategorije. Vsi trije se zvrstijo v zadnjih 40 killometrih. Po 122 kilometrih bo vrh Oasi Zegne, sledi spust in potem vzpon na Nelvo. Na vrh bodo kolesarji prišli po 137 kilometrih. Po spustu v Biello pa se bo začel zaključni 11,8 km dolg vzpon s 6,1-odstotnim povprečnim naklonom. Vmesni del je v povprečju 9,2-odstoten. Dolg je skoraj dva kilometra.

Zaključni vzpon se na Giro vrača prvič po letu 2017. Takrat je bil na vrh najboljši Tom Dumoulin, ki je uspel odgovoriti na vse napade hribolazcev, nekoliko manjši naklon pa mu je tudi zelo ustreza. Neverjetno vožnjo pa je leta 1999 pokazal Marco Pantani. Tik pred začetkom vzpona je takrat imel težave s kolesom. Sam je moral popraviti verigo in jo postaviti spet na verižnik.

Ekipa, ki je že do takrat narekovala ritem, ga je počakala. Pantani je po težavah startal in nadaljeval v izjemnem ritmu. Že ob vznožju klanca je pričel prehitevati kolesarje in proti vrhu je hitro ujel vse, tudi največje tekmece, kot so bili Heras, Jalabert, Gotti … Prav veliko ni čakal. Napadel jih je in na cilj prišel sam. Veselil se je etapne zmage. Še nekateri mejniki. Zadnji del vzpon je strmejši. V zadnjih 6,59 km je povprečni naklon 8,12 %. Ta del je Marco Pantani premagal s časom 17:04.

Postavil je najboljši čas. Dumoulinov čas je 17:40. Tadej Pogačar bo tokrat napadal s tretjega mesta v skupnem seštevku. A že po prvi etapi si je nabral prednost pred največjimi tekmeci. Po etapi pa je še povedal: “Postopoma, iz dneva v dan se bodo stvari izboljšale. Etapa do Orope nam bolj ustreza. Najprej pa bomo morali videti, kako se bodo vrtele noge po tem naporu. Veselim se tega lepega Gira. Imeli smo lep začetek v Torinu s številnimi prijaznimi ljudmi. Užival sem.”

Vzponi 2. etape
Oasi Zegna (na 122,5 km): dolžina 5,7 km, povprečni naklon 5,1%, nadmorska višina 752 m, 3. kategorija
Nelva (na 137,5 km): dolžina 5 km, povprečni naklon 5,5 %, nadmorska višina 787 m, 3. kategorija
Santuario di Oropa (na 161 km): dolžina 11,8 km, povprečn naklon 6,1 %, nadmorska višina 1136 m, 1. kategorija

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ