Giro: Pozdravite jih na Zoncolanu

Giro: Pozdravite jih na Zoncolanu
18.05.2018 AVTOR: D. Z.
Drika po Italiji se bo jutri najbolj približala Sloveniji. Kolesarji se bodo spet povzpeli na znameniti Zoncolan.

Začenjajo se etape, v katerih bomo dobili dokončnega zmagovalca letošnje dirke po Italiji. Bo Simon Yates ohranil pripravljenost tudi na najzahtevnejših gorskih preizkušnjah?

Ga bo konkurenca zlomila? Prvi odgovor bomo morda dobili že v soboto. Etapa sicer ne bo ekstremno zahtevna, zato pa bo zares zahteven zaključni vzpon, pravijo, da eden izmed najtežjih klancev - Zoncolan. Start bo gostil San Vito al Tagliamento, etapa pa bo dolga 186 kilometrov. Poleg zaključnega vzpona prve kategorije bodo morali kolesarji premagati še tri klance tretje kategorije in enega druge.

Najprej se bodo po 43 kilometrih povzpeli na Monte di Ragogna. Sledil bo spust in nenehno postopno vzpenjanje. Po 106 kilometrih pa 738 metrov visok vzpon Avaglio. To bo še drugi vzpon tretje kategorije. Po spustu in spet rahlemu vzpenjanju bodo kolesarji prišli do Paulara, kjer bo tudi drugi leteči cilje. Tam se bo začel vzpon na 1069 metrov visok prelaz druge kategorije Duron. Na vrh bodo kolesarji prišli po 142 kilometrih. Sledil bo spust v Sutrio in vzpon na Ravascletto (Sella Valcalda). Gre za vzpon tretje kategorije.

Po spustu v Ovaro pa bo na vrsto prišel še strm zaključek na 1730 metrov visokega Zoncolan. Gre za nadvse strm vzpon z odseki, krepko strmejšimi od 20 odstotkov. Prvi kilometer in pol je v povprečju 9,1 %. Sledi krajša ravnina in drugi, v povprečju kar 15,4 % štiri kilometre dolg odsek. Tu je tudi 22-odstotni naklon. Od šestega do osmega kilometra je vzpon v povprečju 14-odstoten. Sledi nekoliko lažji zaključni del tega nekaj več kot deset kilometrov dolgega vzpona. Na Zoncolan so se kolesarji povzpeli že petkrat, zadnjič leta 2014, ko je bil najboljši Michael Rogers.

Prvič so se tja povzpeli leta 2003. A takrat iz Sutria, torej iz lažje smeri. Etapo je dobil Gilberto Simoni. Leta 2007 je iz težje smeri (iz Ovara) Simoni podvig ponovil. Leta 2010 je zmagal Ivan Basso, naslednje leto pa Igor Anton. Sicer pa so se na ta klanec na dirki najprej podala dekleta. Leta 1997 je deseto etapo ženskega Gira dobila Fabiana Luperini. Kolesarji naj bi na Zoncolan tokrat prišli med 16:54 in 17:37.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ