Giro: Šest kolesarjev v igri pred zadnjo gorsko etapo

Giro: Šest kolesarjev v igri pred zadnjo gorsko etapo
27.05.2017 AVTOR: D. Z.
20. etapa bo zadnja priložnost za hribolazce. Mnogi jo bodo hoteli izkoristiti. Tudi vodilni Nairo Quintana.

Po petkovi etapi so razlike v skupnem seštevku nadvse majhne. Prvega in šestega loči vsega minuta in pol. Pred kolesarji pa sta samo še sobotna etapa in nedeljski kronometer.

Med prvimi šestimi je v kronometer z naskokom najboljši Tom Dumoulin, ki je prav v petek izgubil rožnato majico, a za Quintano zaostaja za vsega 38 sekund, kar pomeni, da bo Kolumbijec eden izmed tistih, ki bo moral pred nedeljsko vožnjo na čas prednost še povečati. Prav vsi pa imajo samo še eno priložnost, da iz igre izločijo nevarnega Dumoulina. Govorimo o sobotni, 190 kilometrov dolgi etapi od Pordenona do Asiaga.

Prvi del etape bo ravninski. V Coneglianu bo po 30 kilometrih dirkanja leteči cilj. Po 37 kilometrih bo na sporedu vzpon tretje kategorije Muro di Ca’ del Poggio. Potem pa spet ravnina do kraja Feltre, kjer bo še drugi leteči cilj. Po 98 kilometrih pa se bo začelo zares. Kolesarji se bodo morali povzpeti na znameniti vzpon Monte Grappa. Gre za 1620 metrov visok vzpon prve kategorije, na vrh katerega bodo kolesarji prišlo po 123 kilometrih dirkanja. Vzpon je najstrmejši v prvem delu. Že v prvih metrih naklon znaša 11 %. Povprečen naklon prvih devetih kilometrov pa znaša 7,8 %.

Nadaljevanje je vsaj nekoliko lažje, vsaj kar se povprečnega naklona tiče. A v tem primeru gre za zelo stopničast in neenakomeren vzpon, dolg kar 24 kilometrov. Mnogi opozarjajo, da bi to lahko bila odskočna deska za odločilne napade. Sledil bo namreč dobrih 25 kilometrov dolg, tehnično zahteven spust. Po dobrih desetih kilometrih ravnine pa bodo kolesarji prišli ob vznožje zadnjega vzpona. To bo 14 kilometrov dolg vzpon prve kategorije Foza. Vrh leži na 1086 metrih nadmorske višine.

Govorimo o bolj enakomernemu vzponu s povprečnim naklonom 7 %. Prva dva kilometra sta nekoliko lažje, potem pa se naklon vseskozi vrti med 6 in 8 %. Z 11 % nastrmejši del je po desetih kilometrih vzpona. Ob prihodu na vrh, pa etape še ne bo konec. Do cilja bo še razgibanih 15 kilometrov. V zadnjih petih kilometrih se cesta rahlo spušča, potem pa bodo kolesarji vstopili v zadnjih, ravninskih štiristo metrov. Skupaj bodo kolesarji premagali 3100 metrov nadmorske višine.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ