Giro: V pričakovanju novega spektakla

Giro: V pričakovanju novega spektakla
28.05.2014 AVTOR: D. Z.
Po sredini ravninski etapi bo v četrtek na dirki po Italiji na sporedu nova gorska preizkušnja s ciljnim vzponom. V upanju, da bo kolesarjem služilo tudi vreme.

V četrtek kolesarje na dirki po Italiji čaka že 18. etapa. Dolga bo 171 kilometrov in spet bodo na svoj račun lahko prišli hribolazci. Etapa se bo začela v Bellunu, ki leži na dobrih štiristo metrih nadmorske višine.

Že po šestih kilometrih se bodo kolesarji pričeli vzpenjati na prvega izmed treh kategoriziranih vzponov. Najprej bo to klanec prve kategorije na San Pellegrino, ki leži na 1918 metrih nadmorske višine. Dolg je dobrih 18 kilometrov. Prvih 12 kilometrov je položnejših, potem pa sledi tisti najstrmejši del. Naslednji slabi trije kilometri so v povprečju več kot 11-odstotni. Najstrmejši del je celo 15-odstoten.

Tudi med 15 in 17 kilometrom bo kolesarjem še kako težko, saj povprečen naklon tam znaša dobrih osem odstotkov. Zadnji kilometer in pol je cesta spet nekoliko bolj položna. Sledil bo spust do Cavaleseja in potem še razgiban teren vse do začetka vzpona druge kategorije na prelaz Redebus. Vrh leži na 1457 metrih nadmorske višine.

Govorimo sicer o kratkem, 4,6 km dolgem vzponu, ki pa je zelo strm. Povprečen naklon znaša 9,5 odstotka, najstrmejši odsek pa je takoj ob vznožju vzpona. Tam je naklon tudi 15-odstoten. Vrh bodo kolesarji dosegli po dobrih 120 kilometrih dirkanja. Sledil bo več kot 20 km dolg spust in ravnina. Vse do vznožja zaključnega vzpona prve kategorije. Rifugio Panarotta, ki leži na 1780 metrih nadmorske višine, premagali pa bodo 1290 metrov nadmorske višine.

Vzpon se bo začel v termah Levico, po prevoženih dobrih 150 kilometrih.  Povprečen naklon vzpona znaša osem odstotkov. Vzpon je dolg dobrih 16 kilometrov. Vzpon je zelo enakomeren, vseskozi več kot sedem odstoten. Najstrmejši odsek je po 11 kilometrih vzpona, tam naklon znaša 11,3 odstotka.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ