Giro: Vikend v znamenju spomina na Marca Pantanija (foto in video)

Giro: Vikend v znamenju spomina na Marca Pantanija (foto in video)
23.05.2014 AVTOR: D. Z.
Giro d'Italia. Obeta se zelo zahteven vikend. 14. in 15. etapa bosta že prvi pravi priložnosti za tiste najboljše hribolazce.

Sobotni pekel s štirimi vzponi
Najprej sobotna 14. etapa. Začela se bo v kraju Aglie, končala pa na vrhu vzpona do Orope. Dolga bo 164 kilometrov. Kolesarji bodo morali premagati kar štiri kategorizirane vzpone. Prvi bo še najlažji. Vrh vzpona tretje kategorije na La Serro bo že po 30 kilometrih.

Po 85 kilometrih se bo začel vzpon prve kategorije na Alpe Noveis. Gre za deset kilometrov dolg in zelo zahteven klanec. Prvi trije kilometri sicer niso posebej težki, naklon je le okrog 4,5 odstoten. Naslednjih skoraj pet kilometrov je v povprečju 11,4 %. Najstrmejši odsek doseže tudi 16 odstotkov. Zaključek je spet nekoliko položnejši in kolesarje pripelje na 1099 metrov nadmorske višine. Vrh bodo dosegli na 95 kilometru etape.

Sledil bo slabih deset kilometrov dolg spust in takoj nov vzpon. Tokrat na 1482 metrov visok Bielmonte, klanec druge kategorije. Ta je položnejši, a zato daljši od predhodnega. Kolesarji se bodo morali vzpenjati kar 18 kilometrov. V prvih petih kilometrih je povprečni naklon pet odstoten. Potem sledi šest kilometrov najstrmejšega odseka. Naklon znaša 8,3 %, medtem ko je najstrmejši del celo 13-odstoten. V naslednjih štirih kilometrih je cesta položnejša, pred vrhom se celo rahlo spusti, zaključek pa je 6 odstoten.

Sledil bo 30 kilometrov dolg spust in zaključni vzpon do Orope. Ta leži na 1142 metrih nadmorske višine. Vzpon je dolg skoraj 12 kilometrov. Naklon prvih petih kilometrov znaša nekaj več kot 4 %. Sledi najstrmejši srednji del. Dva kilometra sta v povprečju več kot osem odstotna. Povprečni naklon zadnjih štirih kilometrov pa znaša 7,6 %. Gre za vzpon prve kategorije.

Ta etapa je posvečena pred desetimi leti preminulemu Marcu Pantaniju. Leta 1999, ko je bil na dobri poti k drugi zaporedni zmagi na dirki po Italiji, je prav tu konkurenci pokazal svojo moč. Ob vznožju vzpona na Oropo je imel težave s kolesom in je močno zaostal za konkurenti. Kljub vsemu je v nadaljevanju z izjemnim ritmom ujel tekmece in jih tudi prepričljivo premagal.

Nedeljski pekel z izjemnim zaključkom
Če bo 14. etapa vseskozi zelo razgibana, pa lahko v nedeljo pričakujemo nekoliko drugačno dirkanje. Favoriti za končno zmago se bodo vsekakor lahko skupaj držali vse do zadnjega vzpona. Valdengo bo gostil start kar 225 kilometrov dolge preizkušnje, ki se bo končala z vzponom na Plan di Montecampione. Etapa bo bolj ali manj ravninska. Vsaj prvih 205 km.

Potem pa se bo začel 1665 metrov visoki zaključni klanec prve kategorije. Gre za zelo dolg, skoraj 20 kilometrski vzpon, katerega naklon v prvi polovici znaša okrog osem odstotkov. Sledi štiri kilometre dolg položnejši odsek. Zaključek, dobrih pet kilometrov, je spet strmejši. Povprečni naklon tega odseka se približa devetim odstotkom in ta naklon ne popušča vse do cilja.

Tudi s to etapo se organizator želi pokloniti pred desetimi leti tragično preminulemu Marcu Pantaniju. Leta 1998 je prav na tem vzponu dokončno premagal največjega tekmeca za rožnato majico Pavla Tonkova. Pantani je v tej etapi že nosil rožnato majico, a dan prej ga je Tonkov v sprintu premagal v etapi do vrha Pampeaga. Pantani pa je moral napasti, saj je vedel, da potrebuje občutnejšo prednost, če želi dobiti Giro, saj je bil pred kolesarji še kronometer.

Pantani je hitro napadel, Tonkov pa mu je v epskem dvoboju uspel slediti. Pantani je vseskozi pospeševal, Rus pa je imel vedno pripravljen odgovor. Vendar pa je kasneje, vsega tri kilometre pred ciljem, popustil. In Pantani je dobil etapo, kasneje pa tudi Giro. Z minuto in 33 sekundami prednosti pred Tonkovom.

V nadaljevanju si lahko ogledate povzetek obeh prej opisanih etap, v katerih je blestel Pantani. Ob strani pa si lahko ogledate tudi fotografije obeh omenjenih etap. Torej fotografije z etape do Plan di Montecampioneja iz leta 1998 in fotografije z etape do Orope leta 1999.

Marco Pantani, Oropa, 1999


Marco Pantani, Plan di Montecampione, 1998
 

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ