Giuseppe Martinelli: Božiča na klasike in na Giru najti pravega Brajkoviča

Giuseppe Martinelli: Božiča na klasike in na Giru najti pravega Brajkoviča
22.01.2014 AVTOR: D. Z.
Menedžer moštva Astana Giuseppe Martinelli je v ekskluzivnem pogovoru za bicikel.com nekaj besed namenil tudi Slovencema v kazahstanskemu moštvu Janiju Brajkoviču in Borutu Božiču.

Vse bolj italijanska Astana
Giuseppe Martinelli je priznal, da postaja Astana, vsaj po številu kolesarjev in osebja vse bolj italijanska. Tudi po njegovi zaslugi:

»Seveda. Letos smo ekipo še okrepili z italijanskimi kolesarji. Vendar, to vseeno ostaja kazahstanska ekipa. Mislim, da je Kazahstancem Italija zelo všeč. Vinokurov mi povsem zaupa. Rečemo lahko, da gre za nekakšno 'multinacionalko'. «

Glavni adut je Vincenzo Nibali
Kazahstancem, predvsem glavnemu možu ekipe Aleksandru Vinokurovu je Italija očitno tako zelo všeč, da je tam pripravil tudi predstavitev ekipe za sezono 2014. V vili, kjer so konec maja proslavljali zmago Vincenza Nibalija na dirki po Italiji.

Prav Nibali je bil glavno ime predstavitve. 29-letni Italijan je napovedal naskok na rumeno majico. V tej sezoni bo namreč vse stavil na Tour de France. Na edino tritedensko dirko, ki je še ni dobil, pred dvema letoma pa je bil tretji.

Nibali bi lahko nadomestil Marca Pantanija
»Po zmagi na Giru vsak razmišlja o tem, da bi stopil še više. Zato je prav, da poskusi dobiti še Tour. Poskušali bomo. Vincenzo je v najboljših letih. Ima 29 let. To je zanj pravo leto, da poskusi dobiti Tour. Seveda je škoda, da ne more braniti zmage na Giro, vendar imamo tudi druge dobre kolesarje, ki se lahko izkažejo na Giru, « je dejal Martinelli.

Prav Martinelli je v avtomobilu spremljal zadnjega Italijana, ki je dobil Tour de France. To je bilo leta 1998, ko je v Pariz v rumeni majici pripeljal Marco Pantani. Ta je takrat kot zadnji kolesar v isti sezoni dobil tako Giro kot Tour. To se je v zadnjih letih izkazalo za misijo nemogoče, kar je za Italijane še posebej boleče, saj so na svojo dirko zelo navezani.

Velika dilema: Giro ali Tour?
To pa pomeni, da se je tudi Nibali kar težko odločil dati prednost Touru. Martinelliju ravno tako ni lahko.

»Zame, kot Italijana, je Giro vsekakor pomembnejši. Tour pa ti da tisto mednarodnost. Ustoliči te v šampiona. Vrstni red na Touru je vsekakor najbolj realen, saj so tam najbojši kolesarji na svetu. «

"Najti tistega pravega Brajkoviča"
In potem smo govorili še o obeh Slovencih v Astani. Jani Brajkovič in Borut Božič. Oba sta na Martinelliju pustila dober vtis in zato je prepričan, da še nista rekla zadnje besede.

»Jani je dobro končal lansko sezono. Tudi za psiho je to dobro. Je fant, v katerega še vedno verjamemo, čeprav je za njim težka sezona. V tej ekipi bo imel proste roke na dirkah, kjer se lahko izkaže. Z njim bi rad poskusil odpeljati Giro d'Italia. Tour je vsekakor pomemben, a Giro bi mu lahko pomagal. Zato, da spet najdemo tistega pravega Brajkoviča. Upam, da mu bo uspelo, « je priznal Martinelli.

"Božič je dober skozi celotno sezono"
S svojimi kolesarji je Martinelli največ uspehov dosegel prav na etapnih dirkah. Klasikam se je ponavadi kar nekoliko izogibal. A vseeno jih spremlja, tako kot tudi Božiča, ki se bo spet osredotočil na prvi del enodnevnih klasik:

»Božič je kolesar, ki je dober celotno sezono. Kamorkoli ga postaviš, vedno bo dober. Mislim, da mora že začeti dobro, takoj najti pravo formo, zato da bo takoj konkurenčen. Rad bi ga videl na klasikah, saj menim, da je tisti padec na Roubaixu povsem spremenil njegovo sezono. «

In želja za konec, ob koncu predstavitve Astane? »To, da smo spet tukaj v tej vili. To je lep krog. Tu smo končali Giro, ki smo ga dobili. In tu začenjamo sezono za naskok na Tour de France. Rad bi ga zaključil z rumeno majico. «

Značke: Dirka po Italiji, Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ