Gorska etapa zaradi Francozov krepko spremenjena

Gorska etapa zaradi Francozov krepko spremenjena
22.10.2020 AVTOR: DZ

Danes je na dirki po Italiji čas za izjemno zahtevno etapo prek Stelvia, v soboto pa bi moral biti čas za “francoske” prelaze. Teh pa ne bo.

Na poti na vrh in potem na spustu z najvišje točke dirke po Italiji (Stelvio) je sicer mraz, a snega na samem cestišču ni, tako da lahko danes na dirki po Italiji pričakujemo nove izjemne boje najboljših. Predvsem pa napade na vse ali nič tistih, ki nimajo več kaj veliko izgubiti.

Zadnjo priložnost bodo hribolazci imeli v soboto. Etapa bi jih morala popeljati prek vzponov Colle dell’Agnello (23,6 km, 6,6%, 2733 m nadmorske višine), Col de l’Izoard (13 km, 7,3 %, 2360 m nadmorske višine), Montgenevre (7,2 km, 6,5 %, 1851 m nadmorske višine) in za konec še na Sestriere (11,3 km, 6,1 %, 2039 m nadmorske višine).

Skupno bi kolesarji v 198 kilometrih premagali 5500 metrov nadmorske višine. Seveda to pomeni, da bi karavana dirke po Italiji obiskala tudi Francijo. A tam so ukrepi glede vse večjo razširjenost koronavirusa v zadnjem obdobju strožji, tako da Francozi Italijanom ne bodo dovolili izpeljave te etape na njihovem ozemlju.

Zato so se organizatorji odločili, da traso spremenijo. Dolga bo 181 kilometrov, kolesarji pa bodo morali premagi štiri tisoč metrov nadmorske višine. Kar precej manj, torej. "Na Stelvio gremo zagotovo, a primorani smo spremeniti predzadnjo etapo," je priznal direktor Gira Mauro Vegni: "Francoske oblasti so zaradi strožjih ukrepov v boju proti novemu koronavirusu preklicale dovoljenje za izvedbo dirke."

In zdaj je tudi jasno, da se bodo morali kolesarji trikrat podati na Sestriere. Prvič iz Pragelata, potem pa dvakrat is Suse, torej iz zahodne smeri. Organizatorji so celo razmišljali o tem, da bi pred Sestrierom karavano popeljali na znameniti Colle delle Finestre. Gre za vzpon z makadamskih odsekom pod vrhom, na katerem je leta 2018 Chris Froome v svoj prid spreobrnil dirko po Italiji.

A pot do vrha klanca je prizadel plaz, do zdaj pa je še niso uspeli pripraviti za kolesarsko karavano. Najvarnejša izbira je torej Sestriere. Tudi ob morebitnem slabem vremenu bodo organizatorji etapo lahko izpeljali. Bodo pač na vrh šli manjkrat. Morda samo enkrat. Govorimo o klancu, ki se konča na 2035 metrih nadmorske višine. Vzpon je precej eneakomeren, naklon pa tudi ni preveč strm, tako da morajo kolesarji, ki še želijo višje v skupnem seštevku napadati že v današnji etapi.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ