"Gospod Ciklokros" v Oostmaleju potegnil črto pod izjemno bogato kariero

"Gospod Ciklokros" v Oostmaleju potegnil črto pod izjemno bogato kariero
22.02.2016 AVTOR: Matej Zalar
Sven Nys je na zadnji dirki ciklokrosa v sezoni 2015/16 s 25. mestom sklenil izjemno bogato kariero, kakršni v ciklokrosu še nismo bili priče.
Devetintridesetletnik je imel pred zadnjo dirko svoje kariere ogromno smole. Najprej je zbolel, a se vseeno pogumno podal v boj za zmago, nato pa je prišlo še do trka z Laarsom Van der Haarom. Med trkom je zlomil konico sedeža in si nabral prevelik zaostanek za vodilnimi.

"Dolgo časa sem bil v igri za zmago, nato pa je Lars naredil napako in trčila sva. Zlomil sem konico sedeža, nato pa nisem več razvil hitrosti, ki bi bila konkurenčna najboljšim. Ko je postalo jasno, da je oder za zmagovalce predaleč, sem le še užival v zadnjih trenutkih svoje kariere," je bil v cilju nekoliko razočaran Nys.

Zadnji krog je tako odpeljal počasi in se še zadnjič poklonil gledalcem ob progi, že med dirko pa so deževale tudi čestitke sotekmovalcev, ki so imeli priložnost voziti ob boku legendarnega Belgijca ali "Gospoda Ciklokrosa", kot ga je poimenovala Marianne Vos.

Nys ima za seboj zelo dolgo in uspešno kariero, ki se je začela leta 1998, ko je podpisal prvo profesionalno pogodbo z Rabobankom. Skupno je nanizal več kot 300 zmag, dva naslova svetovnega prvaka, devet naslovov belgijskega državnega prvaka in šest zmag v skupnem seštevku svetovnega pokala v ciklokrosu. Tem dosežkom je dodal še pet naslovov državnega prvaka z gorskim kolesom.

Njegova najboljša sezona, in precej verjetno najboljša sezona v zgodovini ciklokrosa, se je zgodila leta 2005. Postal je državni prvak, osvojil dirko Gazet van Antwerpen Trophy, svetovni pokal v ciklokrosu, skupni seštevek serije Superprestige in sezono zaključil kot številka ena v ciklokrosu, kar pred njim ni uspelo še nikomur.
"Celotno kariero, 365 dni na leto, sem posvetil ciklokrosu. Upam, da bodo mladi, ki prihajajo za mano, imeli več od tega, kot sem imel jaz, upam, da sem pomagal preoblikovati svet ciklokrosa na bolje. Ta del življenja sem zaključil z ljudmi, ki jih ima res rad. Čez mesec dni me boste že pozabili, jaz pa bom začel novo obdobje življenja z novimi izzivi," je za konec novinarjem še povedal Nys.

To sicer še ni bil njegov zadnji nastop, videli ga bomo na seriji dogodkov, organiziranih njemu na čast, ki se bodo zaključili 5. marca z dirko "Merci Sven". Nato si bo vzel mesec dni odmora, potem pa bo začel opravljati delo menedžerja ekipe Telenet Fidea, za katero je nastopal v zadnjih letih.
Značke: Ciklokros, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ