Greiplov šov na Sardiniji

Greiplov šov na Sardiniji
06.05.2017 AVTOR: D. Z.
Drugo etapo na dirki po Italiji je dobil Andre Greipel, ki je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Najboljši Slovenec Luka Mezgec.

Pred drugo etapo dirke po Italiji so mnogi opozarjali, da bo to priložnost za ubežnike, da sprinterji morda ne bodo dobili priložnosti za boj za zmago. Pa vendar so jo.

Govorimo o etapi od Olbija do Tortolija. Dolga je bila kar 221 kilometrov. Kolesarji so morali premagati dva kategorizirana vzpona. Po 114 kilometrih so prišli na vrh vzpona tretje kategorije, po 174 pa na vrh vzpona druge kategorije Genna Silana, ki leži na 1002 metrih nadmorske višine. Kolesarji so se na pot odpravili v lepem sončnem vremenu, a vse skupaj je začinil predvsem veter. Morda prav zato nismo videli tako vnetega dirkanja.

Kmalu po startu se je izoblikovala ubežna skupina, ki pa je bila premajhna, da bi lahko ubežniki upali na končni uspeh. V ospredju so kolesarili Lukasz Owsian (CCC), Ilija Koševoj (Willier), Jevgenij Šalunov (Gazprom), Daniel Teklehaimanot (Dimension Data) in Simone Andreetta (Bardiani). Kolesarji so morali voziti po nadvse razgibani trasi, a Lukas Postleberger je zanesljivo kolesaril v rožnati majici.

Pa čeprav so si ubežniki po dobrih 40 kilometrih dirkanja privozili več kot šest minut prednosti. Potem pa je pospešila tudi glavnina. Kasneje so na pomoč priskočili še kolesarji BMC in LottoNL Jumbo. Peterica ubežnikov se je znašla v večjih težavah, ko je pričel pihati nasprotni veter. Prvi gorski cilj je dobil Andreetta, medtem ko je glavnina po 114 kilometrih dirkanja zaostajala za štiri minute in pol. 70 kilometrov do cilja je prednost padla pod dve minuti.

Na naslednjem vzponu so sledili nekateri napadi. Ubežniki so bili praktično že ujeti, Teklehaimanot pa je vendar zdržal in je še lahko pobral največ točk na gorskem cilju. Potem pa je bilo pobega dokončno konec. Na spustu se je v ospredje postavil kar Vincenzo Nibali. Le malokdo mu je lahko sledil, a večja razlika vseeno ni nastala. Izmed sprinterjev sta na vzponu odpadla Giacomo Nizzolo in Sam Bennett.

Na ravninskem delu je imel težave s kolesom Ilnur Zakarin, ki je moral vzeti kolo klubskega kolege pri Katjuši. Čakal pa ga je napet lov za vse hitrejšo glavnino. Vlak so prvi sestavili pri Orici Scottu, v zaključku pa so jim konkurirali tudi člani Lotto Soudala. Obetal se je torej hud dvoboj med Greiplom in Ewanom. Tudi Luka Mezgec je odlično opravil svojo nalogo, prvi pa je sprint začel Fernando Gaviria. Takrat je imel težave s kolesom Ewan in tako je izgubil možnost za etapno zmago.

Andre Greipel je znal vse skupaj najbolje izkoristiti. Nemec se je veselil zaslužene zmage. »Dan ni bil lahek. To zmago posvečam kolegom in mami, « je dejal Greipel. Drugi je bil Roberto Ferrari, tretji pa Jasper Stuyven. Sledili so Gaviria, Sbaragli, Battaglin, Gibbons, Thomas, Ewan in Conti. Luka Mezgec je bil 17., Kristijan Koren 21., Luka Pibernik 27., Matej Mohorič 59., Jan Polanc 118. in Jan tratnik 131. Andre Greipel je po zaslugi odbitnih sekund prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku in ima štiri sekunde prednosti pred Postlbergerjem. Za osem sekund zaostaja Caleb Ewan.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ