Hitra etapa, hitri Polanc in najhitrejši Jungels

Hitra etapa, hitri Polanc in najhitrejši Jungels
21.05.2017 AVTOR: D. Z.
Bob Jungels dobil izjemno hitro etapo. Jan Polanc do cilja sledil najboljšim. Tom Dumoulin ostaja v vodstvu. Pred kolesarji dan počitka.

Za kolesarji na dirki po Italiji je 15. etapa. Zadnja pred zadnjim dnevom počitka. Etapa je bila dolga 199 kilometrov. Valdengo je gostil start, Bergamo pa cilj. Govorimo o večinoma ravninski etapi z zahtevnejšim zaključkom.

Kolesarji so morali na 159 kilometru premagati 931 metrov visok vzpon druge kategorije Miragolo San Salvatore. Sledil je krajši spust in vzpon tretje kategorije Selvino. Na 948 metrov visok vrh so prišli po 171 kilometrih dirkanja. Po spustu in krajšem ravninskem delu pa še kratek, a strm vzpon, ki je delno potekal po tlakovcih. Potem pa samo še spust proti cilju. Etapa je bila pisana na kožo ubežnikom, a se ni ravno tako razpletlo.

V rožnati majici je po sobotnem šovu v Oropu kolesaril Tom Dumoulin. Kmalu po startu se je v beg podala skupina petih kolesarjev, ki so jo sestavljali Jeremy Roy (FDJ), Dries Devenyns (Quick-Step Floors), Moreno Hofland (Lotto Soudal), Jan Barta (Bora-Hansgrohe) in Eugert Zhupa (Wilier Triestina). Privozili so si sedem minut prednosti Po dobrih stotih kilometrih jih je izjemno hitra glavnina ujela. Ritem je bil zares neverjeten.

V prvih dveh urah dirkanja so kolesarji prevozili več kot sto kilometrov. Potem, ko je bil prvi pobeg nevtraliziran, je prišlo do nove ubežne skupine. To so sestavljali Fernando Gaviria (Quick-Step Floors), Phil Deignan (Sky), Julien Amezqueta (Willier Triestina), Enrico Battaglin (LottoNL-Jumbo), Jacques Janse van Rensburg (Dimension Data), Silvan Dillier (BMC), Enrico Barbin (Bardiani CSF), Rudy Molard (FDJ), Jevgenij Šalunov (Gazprom-Rusvelo) in Simone Petilli (UAE Emirates).

Privozili so si lahko zgolj dobri dve minuti prednosti, kar ni bilo dovolj. Ob vznožju prvega vzpona, po prevoženih 150 kilometrih, pa je razlika znašala vsega 45 sekund. Iz glavnine se je med ubežnike uspelo preseliti Pierru Rollandu, kasneje pa še Luisu Leonu Sanchezu. Na spustu pa je v glavnini prišlo do padca. Na tleh se je znašel Nairo Quintana in vodilni Dumoulin je svojim pomočnikom ukazal, naj zmanjšajo hitrost, tako da je Kolumbijec lahko ujel najboljše.

“Na tak način nočem povečati prednosti pred konkurenti. Takrat pa sploh ni bil trenutek, da bi šli na polno. Spust je bil zapleten. Mislim, da je Movistarjev kolesar naredil napako. Šel je naprej in v ovinku naredil napako. Zato je Quintana padel. To ni bilo pametno, vendar pa smo se odločili, da Quintano počakamo, ” je pojasnil Dumoulin. Na drugem vzponu so ritem narekovali člani Orice Scotta in Bahraina Meride, tako da so imeli ubežniki na vrhu Selvina samo 37 sekund prednosti.

Sledil je dolg, tehnično zahteven spust s številnimi ovinki. Na tleh so pristali Woods, Formolo in Elissonde. Po koncu spusta pa je napako naredil še Tanel Kangert. Deset kilometrov pred ciljem je priletel v prometni znak. Zaradi poškodovanega komolca je odstopil. Štiri kilometre pred ciljem je bil na sporedu še kratek, a strm vzpon. Ubežniki so imeli še 16 sekund prednosti, v ozadju pa je bila skupinica vse manjša. Oster ritem so narekovali člani Orice Scotta.

Zadnji se je predal Rolland, sledil pa je napad Boba Jungelsa. Sledili so mu lahko le redki. Njegov napad je nadaljeval Vincenzo Nibali. Dumulin je sprva nekoliko zaostal, a je uspel ujeti najboljše. Odlično se je vozil tudi Jan Polanc, ki je bil med 12-erico najmočnejših. Sledil je zaključni sprint. Prvi ga je začel Adam Yates. A to je bilo prehitro. Jungels, tudi najboljši med mladimi kolesarji je vse izpeljal brez napak in se je lahko veselil zaslužene zmage s povprečno hitrostjo 46,5 km/h.

Quintana je v njegovem zavetrju prišel celo do drugega mesta in je tako dobil tudi šest sekund odbitka. Sledili so Pinot, Yates, Pozzovivo, Konrad, Nibali, Dumoulin, Zakarin, Mollema, Polanc in Kruijswijk. V skupnem seštevku ima Dumoulin 2:41 prednosti pred Quintano. Sledijo Pinot, Nibali, Zakarin, Mollema, Pozzovivo, Jungels, Amador in Kruijswijk. Jan Polanc je z 9:11 zaostanka napredoval na 14. mesto. Med mladimi pa je trenutno četrti.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ