Hudo deževje, pametna odločitev organizatorjev in Ackermannova zmaga

Hudo deževje, pametna odločitev organizatorjev in Ackermannova zmaga
15.05.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Primož Roglič tudi po peti etapi ostaja v vodstvu na dirki po Italiji. Etapo je zaznamovalo hudo deževje. Zmagal je Pascal Ackermann.

Za kolesarji na dirki po Italiji je že peta etapa. Spet jo je v rožnati majici začel Primož Roglič. Pred njim je bila sicer bolj ali manj ravninska etapa, a kaj ko so morali kolesarji voziti v hudem dežju in mrazu. Morda se je prav zato tudi Roglič odločil, da tokrat uporabi kolo z disk zavorami. Tudi ceste so bile na določenih odsekih poplavljene.

Že zjutraj je bilo jasno, da z dirko ne bo nadaljeval Kristijan Koren, ki tako sploh prvič v karieri – v desetem poskusu – ne bo dokončal tritedenske dirke. Na startu v Frascatiju je bil tudi Tom Dumoulin. Po včerajšnjem padcu je želel poskusiti, če je njegovo koleno v dovolj dobrem stanju, da bi lahko končal etapo. Predal se je po vsega kilometru in pol dirkanja.

Pred kolesarji je bila 140 kilometrov dolga pot proti Terracini. Takoj po startu so se začeli vzpenjati. Medtem ko večina kolesarjev ni želela tvegati preveč, Pobeg dneva pa je uspel naslednjim kolesarjem: Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Louis Vervaeke (Team Sunweb), Umberto Orsini (Bardiani-CSF), Enrico Barbin (Bardiani-CSF), Ivan Santaromita (Nippo Vini Fantini-Faizane) in Miguel Florez (Androni Giocattoli-Sidermec).

Vervaeke je bil še najvišje uvrščeni ubežnik v skupnem seštevku, a je za Rogličem zaostajal za več kot šest minut. Glavnina kljub temu ubežnikom ni dovolila, da bi si privozili večjo prednost. Razlika je dolgo znašala vsega dve minuti. Ritem so narekovale predvsem ekipe Groupama FDJ, Bora Hansgrohe in Deceuninck Quick Step. 80 kilometrov do cilja je prišla odločitev organizatorjev.

Zaradi zares nevarnih razmer so se odločili, da bodo ob prvem prihodu v mesto, ki je gostilo cilj zabeležili čase kolesarjev in ti časi bodo obveljali v boju za skupni seštevek. Tako se favoriti v zaključku niso preveč tvegali. Zato je ostalo samo še eno odprto vprašanje – etapni zmagovalec. Zadnji ubežnik, ki se je predal, je bil Vervaeke.

Glavnina ga je ujela dobrih 20 kilometrov pred ciljem. Devet kilometrov pred ciljem je glavnini ritem narekovalo moštvo Jumbo Visma. Ob prečkanju ciljne črte je postalo jasno, da bo Roglič obdržal rožnato majico in prednost pred ostalimi. Začel se je boj za etapno zmago. Na zaključnem krogu je bila cesta na trenutke tudi poplavljena.

Petsto metrov pred ciljem je v pregloboko lužo zavil Demare. Elia Viviani je tudi popustil. Fernando Gaviria pa je pričel s sprintom, a vse to je znal izkoristiti Pascal Ackermann. Nemec v dresu Bore Hansgrohe je prišel še do druge zmage v tem tednu. Sledili so Gaviria, Demare, Ewan in Moschetti. Roglič ima 35 sekund prednosti pred Yatesom in 39 pred Nibalijem.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ