Intervju: Primož Roglič o formi, delno slovenski ekipi, Jonasu, Vuelti, dobrodelnosti ...

Intervju: Primož Roglič o formi, delno slovenski ekipi, Jonasu, Vuelti, dobrodelnosti ...
23.08.2023 AVTOR: DZ, foto: Cor Vos / Jumbo Visma

Kaj vse je Primož Roglič povedal slovenskim medijem pred začetkom dirke po Španiji? Vsekakor se preizkušnje veseli ... a tu so njegovi odgovori.

O dobrodelnosti po poplavah: Smo se vsi profesionalni kolesarji zbrali in poskušamo z neko malenkostjo pomagati tistim, ki pomoč potrebujejo, ker je bilo zelo zelo grozno. Nepredstavljivo spremljati, kaj se je dogajalo po Sloveniji.

O formi pred dirko po Španiji: Itak, da sem zadovoljen. V zadnjih letih se ni ravno velikokrat zgodilo, da bi z nekim res planom odšel na Vuelto. Bolj kot ne je to vedno bila neka posledica stvari, ki so se mi predtem zgodile. Letos je vse dobro in že nestrpno lahko pričakujem start. Imel sem dovolj časa, da sem se lahko začel umirjeno pripravljati po recimo temu počitku po Giru. Treba pa bo ostati predvsem zdrav in potem bo vse OK.

O zmagi na dirki po Burgosu: Rezultatsko si ne bi pustil rezerve. Ostalo bomo pa videli. Dirka je bila zelo dobrodošla zame. To je bila prva dirka po Giru. Moral sem spet dobiti ritem dirkanja. Bilo je tudi precej vroče in tako naj bi bilo tudi na Vuelti.

O tem, če je v Burgosu zmagal brez ekstremnega naprezanja: Saj je bilo dovolj. Težko je bilo. Sploh po nekaj mesecih spet najti pravi tekmovalni ritem. Bilo je dovolj. Nisem imel neke želje iti hitreje. Zaradi mene bi lahko šli še počasneje. Na koncu sem vedno imel še toliko moči, da sem lahko zaključil v svojo prid. Luštna dirka in tudi ne predolga ali preveč zahtevna. Ravno prava.

O vročinskem valu: Prenašam ga. Nimam izbire. Zdaj je že v redu. Zdaj je bolj kot ne povsod zelo vroče. Tudi otroci pravijo, da je vroče, sam pa pravim, da je pač poletje in da poleti mora biti vroče.

O zadnjih dneh pred začetkom: Na srečo ni prav veliko časa, da bi še kaj naredil ali spremenil. Bolj kot ne je najbolj pomembno to, da si teh nekaj dni vzamem za nekakšen počitek. Sigurno bom šel na kolo in se še vozil okrog, a vsi intenzivni treningi in te stvari so bili opravljeni. Zdaj pa najprej pot v Barcelono. Potem pa upam, da bomo našli kje kakšno mesto, kjer bomo lahko v četrtek in petek opravili treninge ekipnega kronometra. Potem pa start v soboto.

O Janu Tratniku: Ravno prej, ko sva se skupaj vozila, sva rekla, da bo najboljše, če do sobote ne greva več na kolo, da bo “ziher”, da potem startava. Saj vsi vemo in poznamo kvalitete Jana. Še zdaleč ni tu zato, da bi lahko midva po slovensko govorila. Tu je zaradi vseh dobrih stvari, predvsem zaradi močnih nog. Res mi bo v veselje, da bova lahko skupaj dirkala. Bo pa poleg njega še drugi Jan kot mehanik. Na Vuelto bo tako šla kar ena majhna slovenska ekipca.

O primerjavi trase letošnje Vuelte z Girom: Gledano na celotno traso se mi zdi precej drugačna. Če pogledamo Giro. Tam sem vedel in sem čakal na tiste zaključne dni. Lahko rečemo na sam zaključek, saj sem vedel, kako težko je tam in kaj se tam lahko naredi. Vuelta je precej drugačna. Tu startaš s prvim dnem, kjer bodo že prve razlike tudi med vsemi, ki tekmujemo za skupni seštevek. Naslednji dan bo tudi nekakšen mali GC dan. Potem je tretja etapa s ciljem v Andorri. Razlika je predvsem v tem, da bo moral tisti, ki bo želel dobiti Vuelto, pokazati neko visoko raven pripravljenosti od samega starta do cilja. Zadnje etape so ravno tako izjemno težke, a ogromno stvari se bo odvilo tudi prej.

O etapah na visoki nadmorski višini in ravninskem kronometru: Višje, bolje je. Če si dober, je ponavadi bolje, če greš na višino. Kronometri pa? Moji idealni kronometri niso povsem ravninski. To je dejstvo. Ampak, je, kar je. Vseeno je bolje, če je ravnine samo 25 ali 26 kilometrov kot pa na primer 50. Trenirali smo. Tudi na Giru sta bila z izjemo zadnjega precej ravna kronometra. Gremo optimistično in hrabro v vse to.

O pomembnosti odbitnih sekund: Pripravljen sem narediti vse, kar je potrebno, da se dirka dobi. Če so to sprinti na odbitne sekunde, potem bomo to počeli. Treba bo spoznati, kje so skrite priložnosti, da nasprotnikom odvzameš kakšno sekundo. Ampak, to pokaže sama dirka.

O močni ekipi in Jonasu Vingegaardu: Super. Na papirju je vse lepo in prav. Kako nam bo šlo, bomo pa videli. Mislim, da moramo najprej poskušati doseči čim boljši rezultat za celotno ekipo in najboljši bo na koncu zmagal. Če bo to med nama, potem so to sladke skrbi.

O sodelovanju z Vingegaardom: Vse te kombinacije so zanimive. A za ekipo so to sladke skrbi, če bi gledali samo na to, ali bom jaz ali on. Vemo pa vsi, da tu ne bo šlo samo za dirko med nama. Tu bo ogromno zelo motiviranih in pripravljenih nasprotnikov, tako da dajmo najprej startati, potem pa bomo videli, kako se bodo stvari odvijale. Potem pa bomo lahko kaj več komentirali.

O močni celotni ekipi: Vedno si želiš močnejše ekipe. Kaj pa to prinaša? To morda pomeni, da ima vsak neke svoje interese. Ampak, gledano na nas, je predvsem to, da bo med mano in Jonasom ves čas neka odprta komunikacija in se bo točno vedelo, kaj, kdo, kje dela. Potem pa upamo, da bodo precej slajše skrbi za celoten team. Definitivno bo dovolj zelo dobro pripravljenih kolesarjev okrog. Zato se je treba izogibati temu direktnemu tekmovanju znotraj ekipe.

O močnih tekmecih: Konkurenca je vedno. Tudi, če greš na neko vaško dirko, tam na nek hrib, se sigurno nekdo najde, ki ti oteži življenje, če že misliš zmagati. Tu sploh ni vprašanja. Veseli me. Vesel sem. Boljša kot je konkurenca, višjo raven kolesarstva lahko pokažemo in posledično bo bolj zanimivo za vse, ki to spremljate.

O tem, kdaj je izvedel, da bo Vingegaard tudi na startu: Ta plan sem poznal, tako da me to ni presenetilo. Med nami se je to vedelo že vnaprej. Več močnih kolesarjev, močnejša je ekipa. Na papirju bomo izjemno močni, kar pa bomo morali žal ali pa na srečo pokazati od prvega dneva naprej.

O tem, kako gleda na Vingegaarda: Na Jonasa gledam kot na svojega sotekmovalca. Glavno vprašanje ni, ali bom zmagal jaz ali on. Gre bolj za vprašanje, kako s skupnimi močmi premagati nasprotnike. Kako izkoristiti eden drugega v boju z ostalimi.

O počutju: Zdrav sem. Priprave sem prestal. Zakaj bi komplicirali. Ostalo bomo pa pokazali. Hitro se bo videlo, kako dober sem, kako dobro smo pripravljeni v primerjavi z vsemi ostalimi nasprotniki.

O tem, da je še nepremagljiv v tej sezoni: Vedno si želiš, da je samozavest neka pozitivna energija, in ne kot neko dodatno breme, ker si lahko misliš, vse je šlo. Pa še to, pa še to. Moramo ohranjati neko sproščenost, zadovoljstvo. In v vsem tem uživati. Zdaj moramo poskušati slediti vsemu temu, kakor mi je šlo na vseh teh dirkah.

O oznakah na poti na Sv. Višarje: Moram narediti neko romanje na Višarje. Ne vem, v čast mi je. Nikoli si ne bi mislil, da si lahko razlog, da ljudje vse to počnejo. Komaj čakam na nek trenutek po sezoni ali še malo kasneje, da se odpravimo pogledati vse to.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ