Izagirre do zmage v Peschiciju

Izagirre do zmage v Peschiciju
13.05.2017 AVTOR: D. Z.
Gorka Izagirre je dobil osmo etapo na dirki po Italiji. Bob Jungels ostaja v vodstvu. Jan Polanc pa v modri majici.

Osma etapa na dirki po Italiji je bila po pričakovanjih vsaj v drugi polovici nadvse zanimiva. Kolesarji so morali premagati 189 kilometrov dolgo preizkušnjo med krajema Molfetta in Peschici.

V prvem delu povsem ravninska etapa je bila po 90 kilometru nekoliko bolj razgibana. Kolesarji so po stotih kilometrih dirkanja premagali vzpon druge kategorije na Monte Sant 'Angelo, po 143 kilometrih pa še vzpon četrte kategorije Coppa Santa Tecla. Tudi sam zaključek, zadnjih 12 kilometrov je bilo zahtevnih in kolesarji so morali premagati še ciljni vzpon.

Kratek, a strm. Tokrat so na svoj račun prišli ubežniki. A do pobega dolgo ni prišlo. Kar 60 kilometrov smo bili priča številnim neuspešnim poskusom. Potem pa je pobegnilo najprej 13 kolesarjev, kasneje pa so jih ujeli še trije. Ritem pa je bil vseskozi nadvse hiter. Na prvem vzponu je napadel Luis Leon Sanchez in nadaljeval s samostojnim pobegom. Kmalu je ubežna skupina razpadla na dva dela in dobrih deset kolesarjev je Sancheza uspelo ujeti.

V glavnini pa so bili še naprej aktivni in ubežnikom niso dovolili, da bi si privozili več kot dobre štiri minute prednosti. Na drugem kategoriziranem vzponu po 143 kilometrih dirkanja je Sanchez v ospredju spet napadel, razlika pa se je zmanjšala na vsega dve minuti in pol. V ospredju je ostala samo še peterica. To skupino so sestavljali Conti, Sanchez, Izagirre, Muhlberger in Visconti. Conti se je vseskozi vozil v virtualni rožnati majici.

A glavnina je še pospešila, saj so bili nadvse aktivni prav kolesarji Quick Stepa, ki so branili vodstvo v skupnem seštevku Boba Jungelsa. Zaključek pa je bil nadvse zahteven in 15 kilometrov pred ciljem je imela peterica nekaj manj kot dve minuti prednosti. Jasno je postalo, da Conti ne bo osvojil rožnate majice. Italijan pa je bil vseeno nadvse aktiven. Ko je deset kilometrov pred ciljem napadel Visconti je popustil Muhlberger in v ospredju je ostala četverica.

Iz glavnine je skočil Mikel Landa, glavnina pa ga je kmalu ujela. Ob vznožju zaključnega vzpona so imeli ubežniki slabo minuto prednosti pred glavnino. Predvsem zadnjih 400 metrov je bilo nadvse zahtevnih, saj je bil naklon tudi 12-odstoten. Conti je nadaljeval z narekovanjem ritma, potem pa je v desnem ovinku zdrsnil in padel. Zanj je bilo upanja na zmago konec. Trenutek je izkoristil tisti, ki je bil tik za njim. Gorka Izagirre je napadel in bil prepričljivo najmočnejši.

Giovanni Visconti je bil drugi, tako da Italijani tudi po osmih etapah ostajajo brez etapne zmage. Tretji je bil Luis Leon Sanchez. Sprint glavnine za četrto mesto je dobil Enrico Battaglin pred Michaelom Woodsom. V tej skupini, ki je zaostal za 12 sekund so na cilj prišli tudi vsi najboljši v skupnem seštevku, tudi Jan Polanc, ki je etapo končal na 24. mestu. Jungels ostaja v vodstvu in ima šest sekund prednosti pred Geraintom Thomasom. Tretji je Yates z desetimi sekundami zaostanka.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ