Izjemen sprint in trije skorajda izenačeni

Izjemen sprint in trije skorajda izenačeni
06.10.2020 AVTOR: DZ, vir: RCS Sport

Šele po fotofinišu smo dobili zmagovalca 4. etape dirke po Italiji. To je Arnaud Demare. Trije kolesarji povsem izenačeni. Geraint Thomas odnehal.

Šele v četrti etapi so na svoj račun prišli tisti pravi sprinterji. Na start ni prišel Geraint Thomas, ki je včeraj grdo padel in si poškodoval tudi medenico. Na startu je bilo še 172 kolesarjev, tudi Jan Tratnik in Domen Novak.

Catania je gostila start, cilj pa Villafranca Tirrena. Na 140 kilometrov dolgi poti je bil nekje na polovici tudi 12 km dolg vzpon tretje kategorije. Pobeg je uspel trem kolesarjem. To so bili Simon Pellaud (Androni-Giocattoli-Sidermec), Marco Frapporti (Vini Zabu-KTM) in Kamil Gradek (CCC Team).



Privozili so si štiri minute prendosti. Na vzponu Pontella Mandrazzi so ritem pospešili člani Bore Hansgrohe, ki so želeli izločiti sprinterje in tako Petru Saganu pomagati do etapno zmage. V težavah so se znašli Gaviria, Viviani in Hodeg.

Na vrhu klanca je bil prvi Pellaud. Kasneje je veliko dela opravila Groupama FDJ, ki je pripravljala teren za Arnauda Demarja, ki je bil zelo prepričljiv že na vzponu. V glavnino se je uspel vrniti Viviani, medtem ko stika nista uspela vzpostaviti Gaviria in Hodeg.



V zaključku pa neverjeten sprint. Peter Sagan ga je začel prvi in zdelo se je, da mu bo po juliju 2019 vendarle uspelo slaviti zmago. To bi bila tudi prva zmaga na dirki po Italiji zanj. A trikratni svetovni prvak ni bil dovolj hiter.

V zadnjih metrih je mimo njega prišel Demare. Tretji je bil Davide Ballerini. A sprint je bil zelo napet in po prihodu na cilj je sledilo mučno čakanje na razglasitev zmagovalca.



"Po prečkanju ciljne črte nisem bil prepričan v zmago. Tudi Ballerini je slavil zmago, tako da sem razmišljal, da sem očitno drugi. Proslavljati si nisem upal, dokler ni bilo uradno. Miles Scotson je napadel in poskušal sam, tako da so se morali pri Cofidisu potruditi pri lovu, sam pa sem lahko ohranil nekaj moči. Danes sem bil močan, imel pa sem tudi nekaj sreče," je priznal Demare.

Za Francoza je to že 11. zmaga v tej sezoni. Je prvi Francoz po letu 1999, ki je v dresu državnega prvaka dobil etapo na Giru. "Ko sem prečkal črto, nisem vedel ali sem prvi, drugi ali tretji. Potrudil sem se. V tako tesnem sprintu včasih zmagaš, včasih izgubiš. Želeli smo narediti težko dirko na vzponu. Ekipa je bila odlična. Zdaj sem v ciklamni majici, a le z nekaj točkami prednosti. Upam, da se bo tako nadaljevalo," pa je priznal Peter Sagan. V skupnem seštevku ni sprememb. Joao Almeida si je po zaslugi letečega cilja priboril dve sekundi prednosti pred Caicedom.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ