Izjemen zaključek dan pred počitkom

Izjemen zaključek dan pred počitkom
31.10.2020 AVTOR: DZ

Jutri bo na dirki po Španiji še drugi dan premora. Nedelja pa je čas za pravi spektakel s ciljem na Angliruju.

Vikendi so na tritedenskih dirkah ponavadi v znamenju gorskih etap in tudi organizatorji dirke po Španiji se tej tradiciji niso izneverili. Po sobotni zahtevni preizkušnji lahko favoriti za končno zmago samo upajo, da so prihranili še nekaj moči ali pa si bodo ponoči dovolj spočili za novo težko preizkušnjo.

Pred karavano je namreč vsega 109 kilometrov dolga etapa, ki se bo začela v kraju La Pola Llaviana, nadaljevala pa vse do vrha znamenitega Angliruja. Kolesarji bodo morali premagati pet kategoriziranih vzponov. Prva dva sta tretje kategorije, sledita dva prve kategorije in potem seveda še zaključek ekstra kategorije, ki je preteklosti že spisal zanimive zgodbe, razplete, zaplete …

Podatke o vzponih lahko najdete ob koncu tega članka. Po skoraj 30 kilometrih rahlega spuščanja bo sledila serija treh vzponov. Prva dva sta lažja. Prvi je dolg tri kilometre, drugi je dvakrat daljši, a brez posebnosti. To bo zagotovo poligon za napade tistih boljših hribolazcev iz ekip, ki želijo še kaj spremeniti v skupnem seštevku.

Slika bo vsekakor jasnejša po prevoženih 61 kilometrih, na vrhu vzpona Alto de La Mozqueta. Vrh leži na 845 metrih nadmorske višine. Gre za 6,6 km dolg vzpon z 8,4-odsotnim povprečnim naklonom. Sledil bo spust in krajša ravnina, potem pa predzadnji vzpon dneva – Alto del Cordal. Tudi v tem primeru gre za vzpon prve kategorije.



Dolg je 5,4 km, povprečni naklon je 9,3-odstoten. Sestavljen je iz treh delov. Krajšega strmega prvega dela. Po dveh kilometrih je vzpon tudi več kot 11-odstoten. V zadnjem kilometru pa je tudi več kot 14-odsoten. Časa za počitek po prečkanju vrha na 88 kilometru ne bo.

Samo še spust do La Vega Riose in potem zaključni klanec. Znameniti Alto del Angliru. Vrh leži na 1560 metrih nadmorske višine. Spada med vzpone ekstra kategorije. Dolg je 12,4 km, povprečni naklon pa je 9,9-odstoten. Klanec velja za enega izmed najtežjih vzponov na tritedenskih dirkah. Vsekakor ima izjemno strme odseke.

Če je prvi del še »človeški« se vse spremeni po dobrih petih kilometrih vzpenjanja. Potem naklon ne pade več pod deset odstotkov. Po desetih kilometrih je naklon skoraj 24-odstoten. V preteklosti so tukaj zmagovali Alberto Contador, Kenny Elissonde, Wout Poels, Roberto Heras, Gilberto Simoni in Jose Maria Jimenez.

12. etapa, 1. november: La Pola Llaviana/Pola de Laviana - Alto de l’Angliru, 109,4 km (gorska etapa, ciljni vzpon)
Alto del Padrun, na 29,3 km: dolžina 3 km, povprečni naklon 6,6 %, 3. kategorija
Alto de Santo Emiliano, na 43 km: dolžina 5,8 km, povprečni naklon 4,9 %, 3. kategorija
Alto de la Mozqueta, na 60,3 km: dolžina 6,6 km, povprečni naklon 8,4 %, 1. kategorija
Alto del Cordal, na 88,2 km: dolžina 5,4 km, povprečni naklon 9,3 %, 1. kategorija
Alto del Angliru, na 109,4 km: dolžina 12,4 km, povprečni naklon 9,9 %, ekstra kategorija

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ