Izjemnega Di Luco ujeli v sprintu, Battaglinu slava, Wiggins zaostal zaradi padca! (foto)

Izjemnega Di Luco ujeli v sprintu, Battaglinu slava, Wiggins zaostal zaradi padca! (foto)
07.05.2013 AVTOR: D. Z.
Četrto etapo na dirki po Italiji je v izjemnem zaključku dobil Enrico Battaglin. Rožnato majico je ubranil Luca Paolini. Slovencev tudi tokrat ni bilo v ospredju.

246 kilometrov in sedem ubežnikov
Četrta etapa na dirki po Italiji je bila druga najdaljša na letošnji preizkušnji. Dolga je bila ka 246 kilometrov. Etapa se je začela v kraju Policastro Busentino, medtem ko je cilj gostil Serra San Bruno. Najvišja točka etape je ležala na 907 metrih nadmorske višine. Prvih 190 kilometrov je bilo bolj ali manj ravninskih, a dirka je bil predvsem takoj po startu zelo hitra.

Po sedmih kilometrih se je v ospredju znašla skupina sedmih kolesarjev. A večje prednosti si ubežniki niso uspeli privoziti. Zaradi te majhne prednosti, so se kolesarji v ospredju nekajkrat zamenjali, a kmalu se je vseeno izoblikovala skupina sedmih ubežnikov. To so bili Johan Le Bon, Francis Mourey, Julien Berard, Emanuele Sella, Miguel Minguez, Ioannis Tamouridis in Pim Ligthart.

Skoraj osem minut prednosti, ostali še štirje ubežniki
In potem je glavnina prenehala z lovom, tako da si je sedmerica hitro privozila večjo prednost. Po 42 kilometrih dirkanja je ta znašala že skoraj osem minut, natančneje sedem minut in 40 sekund. Povprečna hitrost je znašala nekaj manj kot 40 km/h. Sella je tako kolesaril v virtualni rožnati majici. Potem pa je v glavnini ritem povečala Katjuša, ki je branila rožnato majico Luce Paolinija.

V ospredju pa vsi le niso bili zadovoljni s pobegom, tako da je prišlo do skokov in kmalu se je izoblikovala nova skupina ubežnikov. Povsem v ospredju so slabih sto kilometrov pred ciljem ostali samo še štirje kolesarji, in sicer Minguez, Le Bon, Berard in Ligthart. 80 kilometrov pred ciljem je njihova prednost znašala samo še dobrih pet minut, v ozadju so se v lov podali tudi kolesarji Vini Fantinija. Trojica izmed sedmerice ubežnikov je bila ujeta.

Zadnjega so ujeli Mingueza
V glavnini je prišlo tudi do padca, saj so se na tleh znašli Brambilla, Keisse, Steegmans, Pozzato, Navarro in Capecchi. A vsi so z dirko lahko nadaljevali. Tempo, ki so ga narekovali kolesarji v rumenih dresih je bil tako hiter, da se je zaostanek glavnine za štirimi ubežniki 60 kilometrov pred ciljem zmanjšal na vsega dve minuti in pol.

Na vzponu Vibo Valentina, po prevoženih dvestotih kilometrih, so se med ubežniki nadaljevali napadi in najmočnejši je bil kolesar Euskaltel Euskadija Minguez. V ozadju pa so narekovanje ritma prevzeli kolesarji Astane. Takrat je začelo tudi deževati. Še pred vrhom vzpona je glavnina ujela še zadnjega ubežnika Miguela Mingueza in kmalu zatem je napadel Gretsch. Hitro ga je ujel Pirazzi, ki je tudi dobil gorski cilj. Tretji je črto na gorskem cilju prečkal Giovanni Visconti.

Odločni Georges sam proti cilju
Sledil je spust in težave Vincenza Nibalija s kolesom. A Italijan je skupino hitro ujel in se spet prebil v ospredje, tudi s pomočjo Valeria Agnolija. Tudi zaradi spolzke ceste in zahtevnega spusta je v ospredju spet prišlo do sprememb. In v pobegu sta tako sta se znašla Italijana Stefano Pirazzi in Marco Marcato. 20 kilometrov pred ciljem so se jima pridružili še Rabottini, Georges in Quintero.

Ti kolesarji so tudi začeli zadnji vzpon na dirki - Croce Ferrata. Prvi del je bil nekoliko strmejši. Dobrih šest kilometrov s povprečnim naklonom nekaj več kot šest odstotkov. Takoj je napadel Marco Marcato, ki je najprej dobil leteči cilj in na vzponu nadaljeval v samostojnem pobegu. A kmalu je na napad odgovoril Sylvain Georges, ki si je 17 kilometrov pred ciljem hitro nabral nekaj sekund prednosti, 15 kilometrov pred ciljem pa je imel že minuto prednosti pred rožnato majico.

Sky narekoval ritem, Di Luca spomnil na "dobre stare čase"
V glavnini so narekovanje ritma prevzeli kolesarji Skya in skupina se je hitro zmanjšala, prednost Georgesa pa je hitro padla pod pol minute. Najprej so kolesarji Skya ujeli Quintera, Pirazzija in Rabottinija. Vsi favoriti so so se že postavili na prve pozicije v skupini. Georges pa se je odlično držal in deset kilometrov do cilja je imel še 20 sekund, medtem ko je pri Skyu največ časa v ospredju preživel Konstantin Sivtsov.

Takrat je napadel Danilo Di Luca, ki je Georgesa hitro ujel in ga tudi brez oklevanja prehitel. Georges je popustil, Di Luci pa se je pridružil Kolumbijec Gomez. Večji del vzpona je ritem narekoval Di Luca, gorski cilj pa je pripadel Gomezu. Do cilja je bilo še sedem kilometrov. Večji del od teh kilometrov je bil spust in predvsem Di Luca se je poskušal otresti Gomeza, medtem ko je bila tudi skupina okrog 70 kolesarjev, v kateri so bili favoriti za končno zmago, zelo blizu.

Di Luco ujeli v sprintu, Battaglinu etapa
Štiri kilometre pred ciljem je njihov zaostanek znašal samo devet sekund. In potem se je začela nora dirka med obema ubežnikoma in zasledovalci. A ubežnika sta se vendarle morala predati. Di Luco so ujeli šele v sprintu, tristo metrov pred ciljem. Sledil je zahteven sprint, ki ga je dobil eden izmed najmlajših kolesarjev na dirki Enrico Battaglin. Drugi je bil Fabio Felline, tretji pa Giovanni Visconti. Sledili so še Rigoberto Uran, Arnold Jeannesson, Cadel Evans, Benat Intxausti, Ryder Hesjedal, Robert Kišerlovski in Luca Paolini.

Paolini je zadržal rožnato majico vodilnega v skupnem seštevku, medtem ko je Bradley Wiggins zaradi padca dva kilometra pred ciljem izgubil 17 sekund. Sodniki so kasneje ta zaostanek potrdili, saj naj bi Wiggins že pred padcem izgubil stik z vodilno skupino. Tako je Britanec z drugega padel na skupno šesto mesto in zdaj zaostaja za morebiti največjim konkurentom Vincenzom Nibalijem.

Dirka po Italiji, rezultati 4. etape
1. Enrico Battaglin (Ita) Bardiani Valvole-CSF Inox 6:14:19
2. Fabio Felline (Ita) Androni Giocattoli
3. Giovanni Visconti (Ita) Movistar Team
4. Rigoberto Uran Uran (Kol) Sky Procycling
5. Arnold Jeannesson (Fra) FDJ
6. Cadel Evans (Avs) BMC Racing Team
7. Benat Intxausti Elorriaga (Špa) Movistar Team
8. Ryder Hesjedal (Kan) Garmin-Sharp
9. Robert Kišerlovski (Hrv) RadioShack Leopard
10. Luca Paolini (Ita) Katjuša
115. Robert Vrečer (Slo) Euskaltel-Euskadi 16:53
134. Luka Mezgec (Slo) Argos-Shimano
148. Grega Bole (Slo) Vacansoleil-DCM vsi isti čas

Dirka po Italiji, skupni vrstni red

1. Luca Paolini (Ita) Katjuša 15:18:51
2. Rigoberto Uran Uran (Kol) Sky Procycling 0:17
3. Benat Intxausti Elorriaga (Špa) Movistar Team 0:26
4. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 0:31
5. Ryder Hesjedal (Kan) Garmin-Sharp 0:34
6. Bradley Wiggins (VB) Sky Procycling
7. Giampaolo Caruso (Ita) Katjuša 0:36
8. Sergio Luis Henao Montoya (Kol) Sky Procycling 0:37
9. Mauro Santambrogio (Ita) Vini Fantini-Selle Italia 0:39
10. Cadel Evans (Avs) BMC Racing Team 0:42
94. Grega Bole (Slo) Vacansoleil-DCM 19:20
133. Robert Vrečer (Slo) Euskaltel-Euskadi 26:41
167. Luka Mezgec (Slo) Argos-Shimano 32:24

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ