Izjemni Evenepoel prekinil Rogličev niz zmag

Izjemni Evenepoel prekinil Rogličev niz zmag
30.08.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Za kolesarji na dirki po Španiji je še edina posamična vožnja na čas. Spet je blestel Remco Evenepoel, ki je bil krepko boljši od vseh. Še najbližje pa Primož Roglič.

Na dirki po Španiji so kolesarji odpeljali posamično vožnjo na čas. Ta je bila dolga 30,9 km. Kronometer je bil na sporedu po ponedeljkovem prostem dnevu, ki je bil namenjen transferju s severa Španije na jug, kjer se bodo kolesarji v naslednjih dneh po vsej verjetnosti borili še z vročino.

Govorimo o bolj ali manj ravninski preizkušnji s krajšim vzponom tik pred ciljem. Kronometer je bil tako pisan na kožo mojstrom za to disciplino, predvsem pa zelo aerodinamičnim kolesarjem. In Remco Evenepoel vsekakor spada v to kategorijo. V teh dneh je na dirki po Španiji v izvrstni formi. Blestel je na vzponih, zdaj pa je to potrdil še v vožnji na čas.

Ko se je kot zadnji podal na pot je v cilju vodil njegov klubski kolega Remi Cavagna, a že po desetih kilometrih je bilo jasno, da je Evenepoel precej hitrejši. Do drugega vmesnega časa je še povečal prednost, na koncu pa je skorajda ujel Enrica Masa, ki je startal dve minuti pred njim, pa sploh ni slabo odpeljal te vožnje na čas. A Evenepoel je bil izjemen. Čas pa 33:18. Povprečna hitrost pa kar 55,676 km/h.

Na koncu se mu je še najbolj uspel približati Primož Roglič. Ta je bil na prvem vmesnem času izenačen s Cavagno in Sivakovim. Na drugem je za Cavagno zaostajal za eno sekundo, potem pa je v zadnjih desetih kilometrih - tu je bil tudi krajši vzpon - proti Francozu pridobil nekaj časa in na koncu zasedel drugo mesto. Za Evenepoelom je zaostal za 48 sekund, a je tudi edini, ki se je Belgijcu približal na manj kot minuto.

Roglič je bil do tega kronometra na etapnih dirkah v Španiji v posamičnih vožnjah na čas še nepremagan. Do zdaj je dobil štiri posamične kronometre na Vuelti in ravno toliko na dirki po Baskiji. Tretji čas je postavil Cavagna, ki je zaostal za minuto. Presnetljivo četrto mesto je osvojil mladi Carlos Rodriguez, sledili pa so Pavel Sivakov, Lawson Craddock, Simon Yates, Tao Geoghegan Hart, Miguel Angel Lopez, Enric Mas …

Joao Almeida je bil 15., pa čeprav je na koncu zgrešil traso in je izgubil kar nekaj sekund. Juan Ayuso pa je postavil 17. čas. Odlično je s progo opravil tudi Jan Polanc, ki je bil 18. Zaostal je za 2:18. Skupni seštevek? Na vrhu je prepričljivo Remco Evenepoel, ki je zdaj še povečal prednost. Na drugo mesto se je povzpel Roglič, a njegov zaostanek znaša 2:41. Sledi Enric Mas z zaostankom 3:03. Potem pa Rodriguez, Yates in Ayuso. Ti za Evenpoelom zaostajajo za manj kot pet minut. Potem pa Almeida, Lopez, Sivakov, Geoghegan Hart, O’Connor …

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ