Izjemni Jan Tratnik blizu velike zmage

Izjemni Jan Tratnik blizu velike zmage
14.05.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

10. etapa Gira. Jan Tratnik je bil najprej v pobegu dneva, potem je napadel ubežnike in bil blizu zmage. Na koncu pa tretji. Pogačar je obdržal rožnato majico.

Dirka po Italiji. 10. etapa. Dan po prvem dnevu počitka je bila na sporedu kratka, a zahtevna etapa s ciljnim vzponom. Pompeji so gostili start, cilj pa je bil na vzponu Bocca della Selva.

V 142 kilometrih so premagali 3029 metrov nadmorske višine. Ciljni vzpon je bil zelo zahteven, tako da je bilo vprašanje, če bo do vznožja v igri za zmago tudi skupina z najboljšimi in posledično Tadej Pogačar. Nosilec rožnate majice je imel svojo ekipo v ospredju in je narekovala ritem, a napadov je bil od začetka ogromno in tako se je izoblikovala velika ubežna skipina, v kateri so bili tudi Bardet, Zana, Lopez, Chaves, brata Paret Peintre …

in tudi Jan Tratnik, ki je danes izgubil še enega klubskega kolego, saj je odstopil zmagovalec nedeljske etape Olav Kooij. V ospredju se je zbralo 25 kolesarjev. Ubežna skupina je v drugi polovici etape vendarle uspela povečati prednost na več kot pet minut in bilo je bolj ali mnj jasno, da se bodo ubežniki udarili za zmago. Potem pa sprint za Intergiro.

Napadel je Fiorelli, v lov za njim pa se je skoraj 40 kilometrov pred ciljem podal Jan Tratnik, ki je Italijana kmalu pustil za sabo. Nadaljeval je v izjemnem ritmu in prednost pred ostalimi zasledovalci povečal že na minuto. Za njim se je izoblikovala skupinica, ki so jo sestavljali Bardet, Frigo, Valentine Paret Peintre in Bagioli. Tratnik pa je bil odličen. Ni čakal na zasledovalce.

Uspešno se jim je upiral, a zadnjih šest kilometrov je bilo strmih, še posebej pa zadnji trije. Prav tam ga je najprej ujel Paret Peintre, ki je uspel zlomiti Bardeta. Francoz je strmino premagoval sam in se je lahko veselil zaslužene zmage. Tudi Bardet je prehitel Tratnika in bil z 29 sekundami zaostanka drugi, Jan Tratnik pa je zasedel tretje mesto. Zaostal je za 1:01. Sledili so Bagioli, Aurelien Paret Peintre, Geschke, Zana, Pozzovivo, Conci, Chaves …

V ozadju je imel Pogačar vse pod nadzorom in brez večjih težav je sledil pospeševanjem ostalih. Z zaostankom 3:14 je na cilj prišel s skupinico, ki so jo sestavljali še O’Connor, Martinez, Thomas in Rubio. Štiri sekunde za njimi so na cilj prišli Tiberi, Hirt, Storer, Fortunato in Baudin. Najboljši med mladimi CIan Uijtdebroeks je zaostal za 3:27, a ostaja najboljši med mladimi.

Pogačar je ohranil rožnato, pa tudi modro majico za najboljšega na gorskih ciljih. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Pogačar vodi z 2:40 prednosti pred Martinezom in 2:58 pred Thomasom. Sledijo O’Connor, Uijtdebroeks, Tiberi, Bardet, Fortunato, Zana, Rubio, Arensman, Hirt, Storer, Baudin … Jutri je na sporedu ravninska etapa.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ