Izjemno! Jan Polanc v rožnati majici. Dva Slovenca na vrhu!

Izjemno! Jan Polanc v rožnati majici. Dva Slovenca na vrhu!
23.05.2019 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Jan Polanc je v 12 etapi prevzel vodstvo v skupnem seštevku dirke po Italiji! Primož Roglči je zdaj drugi v skupnem seštevku.

12. etapa na dirki po Italiji je bila dolga 158 kilometrov. Začela se je v Cuneu, končala pa v Pinerolu. O njej smo več že pisali. Zaznamuje nekakšen začetek v zahtevne gorske etape. Ni bila ekstremno zahtevna, so se pa kolesarji po 105 kilometrih povzpeli na 1248 metrov visoki Montoso, tako da je bilo jasno, da bi lahko prišlo do sprememb tudi v skupnem seštevku.

V rožnati majici je etapo začel Valerio Conti, a pri moštvu UAE Team Emirates so se očitno zavedali, da bo Conti težko sledil ritmu najboljšim na prej omenjenem vzponu. Tako se je njegovemu klubskemu kolegu Janu Polancu uspelo priključiti skupini ubežnikov, ki je štela kar 22 kolesarjev. V tej skupini so bili tudi pomočniki nekaterih favoritov za rožnato majico.

A najboljši v skupnem seštevku je bil prav Jan Polanc. Skupina si je hitro privozila več kot destet minut prednosti. Glede na složnost pri narekovanju ritma je bilo jasno, da bo skupini uspelo priti do cilja pred najboljšimi. Vprašanje je bilo samo, če bo v tej skupini tudi Polanc, in če bo prednost dovolj velika, da bo prevzel majico vodilnega v skupnem seštevku.

Sledil je prej omenjeni vzpon na Montoso. Med ubežniki je prišlo do selekcije, a Jan Polanc je vztrajal z najboljšimi, medtem ko je glavnina zaostajala za dobrih 12 minut. Prišlo je tudi do nekaterih napadov – De Gendt, Caruso, Brambilla ... Samo Dunbar in Caruso sta uspela narediti razliko, a nista predstavljala večje nevarnosti. Polanc ju je z manjšo skupinico uspel ujeti.

V glavnini pa so do vznožja vzpona ritem narekovali kolesarji Jumbo Visme. Potem pa so z napadi pričeli tudi nekateri favoriti, pa čeprav je bilo do cilja še zelo veliko. Primož Roglič se je pametno vozil v zavetrju. Ni trošil moči z nepotrebnimi napadi, medtem ko so poskušali Majka, Nibali, Mollema ... Uspelo je samo Lopezu in Landi.

Iz ubežne skupine sta ju počakala pomočnika Hirt in Sutterlin in četverica si je privozila občutenjšo prednost pred ostalimi kandidati za vrh. A še vedno je zaostajala deset minut za vodilnimi s Polancem na čelu. Po vzponu je sledil spust in dolga ravnina proti cilju. Pred ciljem je bil še en krajši vzpon. Polanc je porabil ogromno moči pri narekovanju ritma, tako da je bilo jasno, da se za zmago ne bo mogel potegovati.

Cesare Benedetti je dobil etapo, potem ko je v zaključku premagal Damiana Carusa in Eddieja Dunbarja. Jan Polanc je zaostal za 25 sekund in je zasedel šesto mesto. Potem pa se je začelo čakanje na favorite, pa čeprav je bilo že jasno, da bodo zaostali preveč, in da bo Polanc oblekel rožnato majico. Primož Roglič se je vseskozi vozil v zavetrju in pri lovu ni sodeloval, saj mu je razplet ustrezal.

Landa in Lopez sta bila pred to skupino in tudi preostali so imeli veliko interesa, da si ne nabereta preveč prednosti. Na koncu sta si jo vsega slabe pol minute. Skupina pa je zaostala za 8:03, medtem ko je Conti zaostal še za dobri dve minuti in pol. Postalo je jasno! Jan Polanc je oblekel rožnato majico. Primož Roglič pa je z zaostankom 4:07 zdaj drugi v skupnem seštevku. Valerio Conti je zdaj tretji.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ