Izjemno! Roglič samo za Valverdejem in še bližje rdeči majici

Izjemno! Roglič samo za Valverdejem in še bližje rdeči majici
30.08.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Alejandro Valverde je dobil 7. etapo, odličen pa je bil Primož Roglič, ki se je Špancu najbolj približal in zdaj za vodilnim Lopezom zaostaja samo za šest sekund. Med najboljšimi tudi Tadej Pogačar.

Na dirki po Španiji je za kolesarji 183 kilometrov dolga sedma etapa. Tudi ta je bila nadvse zahtevna. Vse o etapi, ki se je začela v Ondi, končala pa na vrhu vzpona Mas de la Costa smo že napisali. Prva polovica je bila ravninska. Sledili so trije izmed skupaj petih kategoriziranih vzponov. Potem krajši “premo” in zadnja dva vzpona. Najprej vzpon druge kategorije, potem pa še zaključni klanec prve kategorije.

Rdečo majico vodilnega v skupnem seštevku je branil član Bahraina Meride Dylan Teuns. Po pričakovanju je prišlo do številnih napadov in poskusov pobega. Zato je bila povprečna hitrost po prvi uri skoraj 50 km/h. Potem pa je vendarle prišlo do pobega dneva. V ospredju se je izoblikovala skupina desetih kolesarjev. Nihče izmed teh ni bil nevaren kolesarjem v skupnem seštevku, tako da je bila glavnina hitro zadovoljna z nastalo situacijo.

Skupino v ospredju so med drugimi sestavljali tudi Gilbert, Henao, Marczynski, Storer, Brambilla … 30 kilometrov pred ciljem, ko so že začeli predzadnji klanec je razlika med ubežniki in glavnino, v kateri so ritem narekovali kolesarji Movistarja znašala dobri dve minuti. Odločno pa je napadel Philippe Gilbert. Nekateri so popustili, Belgijcu pa je lahko sledil le Sergio Henao, kasneje pa sta se jima pridružila še Gianluca Brambilla in Sebastian Henao.

V glavnini je šlo vse hitreje in 25 kilometrov pred ciljem je popustil Teuns, medtem ko je Movistar nadaljeval z narekovanjem ritma. Četgverica v ospredju je imela kmalu manj kot minuto in pol prednosti. Predzadnji vzpon je prvi prečkal Sergio Henao. Sledil je razgiban del, na katerem je 13 kilometrov pred ciljem napadel Gilbert, in spust do vznožja zaključnega 4,1 km dolgega klanca z 12,1-odstotnim povprečnim naklonom.

Mas del la Costa je vzpon prve kategorije. Cilj pa leži na 954 metrih nadmorske višine. V vse manjši skupini z najboljšimi je pobudo pri narekovanju ritma prevzela Astane in krepko pospešila. Sergio Henao in Gilbert sta klanec začela z manj kot pol minute prednosti. Hitro so jih najboljši ujeli in dva kilometra pred ciljem je pobudo prevzel Primož Roglič. Večina kolesarjev je popustila. Le Miguel Angel Lopez, Nairo Quintana in Alejandro Valverde so mu lahko sledili.

Quintana je tudi pospeševal. Tadej Pogačar je sicer zaostal, a nadaljeval v svojem ritmu in tako ni izgubljal preveč. Prej omenjena četverica je prišla tudi v sam zaključek. Med njimi praktično ni bilo razlik do zaključnega sprinta. To je bil dolg sprint na strmem vzponu. Alejandro Valverde je prvi pospešil in imel tudi največ moči. Odlično pa je vse skupaj odpeljal tudi Primož Roglič. Etapo je končal tik za Valverdejem.

Za njim je Lopez nekoliko zaostal, izgubil je šest sekund in bonifikacijske sekunde. Quintana je bil četrti. Tadej Pogačar je tudi bil izjemen. Z zaostankom 51 sekund je zasedel sedmo mesto. Lopez je spet prevzel vodstvo, a Roglič se mu je približal na vsega šest sekund in je pokazal, da je tudi na vzponih celo močnejši od Lopeza. Na tretje mesto v skupnem seštevku je napredoval Valverde. Sledijo Quintana, Majka in na šestem mestu že Tadej Pogačar. Izjemna Vuelta za oba Slovenca!

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ